Machiajul unui ten proaspat bronzat

Machiajul-unui-ten-proaspat-bronzatUna dintre cele mai triste experiente pe care le-am avut ca make-up artist a fost fardarea unui ten ars de soare! Bronzul proaspat poate fi sexy, dar poate fi si un rozaliu de rac fiert, caz in care majoritatea fardurilor nu mai arata estetic pe ten.

Bronzul lejer poate fi pus in valoare foarte usor cu o crema hidratanta pigmentata si putin iluminator auriu pe pometi, pleoape si buze.

In cazul aparitiei eritemului solar (roseata), lucrurile nu mai sunt la fel de simple: suprafata tenului e iritata, aspra si deshidratata, ceea face ca orice produs care contine opacifianti sau matifianti in cantitate mare (in special talc, oxid de zinc, diozid de titan) si nu contine suficiente grasimi, sa capete o tenta cenusie, nesanatoasa. De aceea, pe tenurile bronzate natural trebuie evitate pudrele mate, produsele compacte foarte dense, precum si fondurile de ten si corectoarele de tip emulsii U/A (ulei in apa). Acestea sunt usor de recunoscut, deoarece primul ingredient din lista imprimata pe ambalaj va fi apa. Dimpotriva, pe un asemenea ten arata mai bine cremele pigmentate, fardurile usor sidefate, si produsele cremoase de tip A/U (apa in ulei). Acestea din urma vor avea ca prim ingredient in lista de pe ambalaj un ulei sau o grasime. Desi sunt considerate comedogene pentru un ten normal, uleiurile si grasimile minerale (paraffinum liquidum, petrolatum, isododecane etc.) sunt foarte recomandate pentru un ten ars de soare, ele figurand in continuare printre cei mai eficienti cicatrizanti in terapia medicala a arsurilor de orice fel. In plus, aceste ingrediente ajuta la aplicarea omogena a produsului – fara pete sau urme dizgratioase.

 

Ce culori sunt indicate unui ten bronzat?

Tenul bronzat nu este avantajat de sprancenele prea precis desenate, ci de cele naturale, pensate ingrijit o data la trei saptamani. De asemenea este indicat sa evitati folosirea fardurilor de pleoape in nuante terne (gri, verde olive, albastru-cenusiu etc.) si sa va axati pe cele nude sau aurii. Pentru tenul bronzat nu se recomanda rujuri opace in culori stridente, mai ales daca e vorba de fuchsia, violet sau rosu curat.

Text: Cristina Cojucar

Consultant: Ruxandra Dobrescu