Marile povesti de iubire ale scriitorilor romani

Marile_povesti_de_dragoste_ale-scriitorilor_romani

Viziunea romantica despre dragoste pe care o au multi oameni se datoreaza mai mult modului in care ea este prezentata in carti, in muzica sau in filme. Artistii sunt marii romantici, eternii indragostiti, cei care aspira la iubirea absoluta. Iar acest lucru nu se intampla doar atunci cand creeaza, ci si in viata reala. Asa ca ne-am hotarat sa va inspiram cu cateva dintre povestile de dragoste traite de marii scriitori romani.

 Marin Preda si Aurora Cornu

Marin Preda si Aurora Cornu s-au intalnit prima oara la mare, iar pasiunea dintre ei s-a declansat cu rapiditate. Marin isi declara iubirea in scrisori lungi, inflacarate, iar ea ii spunea ca este „cel mai iubit dintre pamanteni”. Au stat impreuna patru ani, timp in care aproape ca nu s-au dezlipit unul de celalalt si in care au trait o dragoste arzatoare, care i-a consumat. Apoi, Aurora, constienta ca singura si adevarata iubire a lui Marin Preda este opera lui, l-a parasit. Marin Preda s-a dus dupa ea la Sinaia si acolo au trait cele mai frumoase saptamani de despartire pe care le puteau visa. „Era fermecator in intimitate, avea un fel de a te utiliza pentru literatura lui, in care tu nici nu-ti dadeai seama ca el te stoarce ca pe o lamaie, tu erai foarte fericita sa contribui. Un om perfect unic. Faptul ca eu am plecat e pentru ca aveam alte vise si probabil ca, in tineretea si prostia mea de-atunci, imi inchipuiam ca un Marin Preda se gaseste si la alte colturi de strada. Ei bine, nu…”, a povestit Aurora despre barbatul pe care l-a iubit pana a murit.

Nichita Stanescu si Dora

Vesnicul indragostit Nichita Stanescu avea 46 de ani cand a cunoscut-o pe tanara Dora, care pe-atunci avea exact jumatate din varsta sa. I-a spus din clipa in care a vazut-o ca o sa fie nevasta lui si a reusit sa o convinga sa il viziteze din nou. Poetul era la Cluj cand si-a amintit ca trebuie sa primeasca vizita promisa de Dora, astfel ca a luat primul tren catre Bucuresti. Prima declaratie pe care i-a facut-o a fost si cea care a cucerit-o: „Cand m-am gandit zilele astea la tine, am simtit ca mi s-a rasucit un cutit in inima”. Doi ani mai tarziu, cei doi se casatoreau. S-au iubit intens, iar Nichita i-a scris Dorei nenumarate poezii, in fiecare zi aceasta primea o noua poezie si un nou nume de la iubitul ei. Dora a fost ultima si cea mai mare iubire a poetului si femeia in bratele careia a murit.

Mircea Eliade si Maitreyi

Mircea Eliade s-a indragostit de tanara indianca Maitreyi pe cand aceasta avea doar 16 ani. L-au cucerit aura de mister si spiritualitatea ei, desi, la inceput, i s-a parut urata. A fost dispus chiar sa se converteasca la hinduism pentru a se putea casatori cu ea, doar ca familia fetei n-a fost de acord. S-au iubit pe ascuns pana ce tatal lui Maitreyi a aflat si a curmat idila, pedepsind-o aspru pe fata. Eliade a plecat in Himalaya unde si-a trait durerea singur, in asceza, pentru ca apoi sa se intoarca in tara. Din povestea lor de dragoste neimplinita s-a nascut romanul ce poarta numele indiencei care i-a furat inima. Cei doi s-au revazut dupa 43 de ani, la Chicago.

marile_povesti_de_dragoste_ale_scriitorilor_romani

Mihai Eminescu si Veronica Micle

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle este poate cea mai cunoscuta a unui scriitor roman. Eminescu a cunoscut-o pe Veronica la Viena, pe cand aceasta era deja casatorita si cu doi copii. Idila lor a durat 17 ani, timp in care poetul i-a scris nenumarate scrisori si poezii de dragoste. Zvonurile despre iubirea lor au ajuns si la urechile sotului Veronicai, un barbat cu 30 de ani mai in varsta decat ea. Nici dupa moartea acestuia insa cei doi indragostiti nu au reusit sa fie impreuna din cauza distantei si a banilor. Pe Eminescu l-a chinuit ingrozitor gelozia in urma zvonurilor despre infidelitatile Veronicai. Cand, in sfarsit, Veronica a reusit sa se mute la Bucuresti, era prea tarziu. Boala poetului debutase, iar viata lui era acaparata de tratamente si deplasari in strainatate la sanatorii. Poetul a murit pe 15 iunie 1989, iar 50 de zile mai tarziu, Veronica s-a sinucis.

Text: Bianca Badescu