Materialele hainelor noastre – ce nu stim despre ele

decupat_Materialele hainelor noastre PrincipalaMaterialele din care sunt facute hainele noastre sunt extrem de importante pentru ca, oricat de frumos ar fi designul unei piese vestimentare, daca materialul nu este de calitate, atunci nu va arata bine. In plus, materialul din care este facuta prezice si durabilitatea piesei vestimentare. Ai intalnit probabil haine care nu mai pot fi purtate dupa prima spalare, dar si haine care isi pastreaza aspectul impecabil ani de zile. Dar haideti sa aruncam un ochi mai atent pe etichetele hainelor noastre…



Materiale naturale

Bumbacul este unul dintre cele mai placute si mai rezistente materiale. Este natural, nu se sifoneaza excesiv si permite pielii sa respire. Este un material recomandat celor care au eczeme, pentru ca este prietenos cu pielea. Trebuie stiut insa ca bumbacul nu pastreaza foarte bine culorile, astfel ca, in timp, dupa multe spalari, se poate decolora. Inul este, de asemenea, un material natural si foarte placut, usor si vaporos, potrivit in special pentru zile calduroase. Este de 2-3 ori mai puternic decat bumbacul, astfel ca rezista purtarilor si 20 de ani. Este foarte bun conductor de caldura si previne inmultirea bacteriilor. Singura problema cu inul este ca se sifoneaza extrem de usor.

Matasea este produsa de viermii de matase si este de doua feluri: matase de dud (cand viermii sunt hraniti cu frunze de dud) si matase salbatica sau matase Tussah (cand viermii se hranesc cu frunze de stejar). Viermii isi construiesc coconi care sunt fierti si astfel este obtinuta matasea. Aceasta este foarte absorbanta, se usuca foarte repede si este recomandata celor cu alergii ale pielii. Este un material care se obtine cu dificultate si care se lucreaza extrem de greu, de aceea este si foarte scump.

Lana este facuta din blana oilor si este folosita de mii de ani pentru imbracaminte. Este foarte calduroasa, chiar si atunci cand se uda, si nu se electrizeaza usor. Derivate de lana sunt casmirul, obtinut de la caprele indiene din Casmir, mohairul, obtinut de la caprele africane din Angora, si angora, obtinuta de la iepurele de Angora. Lana este hipoalergenica, dar nu este recomandata celor cu eczeme ale pielii, deoarece este aspra si zgarie. Pe de alta parte, angora poate declansa reactii alergice din cauza faptului ca perii fini de iepure zboara si pot fi inhalati usor. Lana nu trebuie spalata la temperatura mare pentru ca intra la apa. Este insa un material foarte bun pentru paltoane, jachete si pulovere, asa ca uitati-va pe eticheta hainelor. Daca au lana in compozitie, sunt de calitate mai buna si vor rezista mai mult timp. Cele din casmir arata cel mai bine, sunt foarte pretioase, insa si foarte scumpe.

decupat_Materialele hainelor noastre SecundaraMateriale sintetice

Nailonul (sau poliamida) a fost creat initial ca o alternativa la matase in anii ’30. Este facut din polimeri sintetici, astfel ca este rezistent si ieftin. Este folosit adesea in fabricarea hainelor, care la prima vedere par din matase. Nailonul se poate scamosa in timp si se poate topi la temperaturi inalte de spalare. Fiind un material sintetic, nu este recomandat celor care transpira mai tare, pentru ca incurajeaza dezvoltarea mirosurilor neplacute.

Poliesterul, poate unul dintre cele mai folosite materiale la ora actuala in industria textila, este un material sintetic creat din petrol in anul 1951. A fost considerat un material-minune, datorita faptului ca poate lua aproape orice forma, nu isi pierde culoarea, nu se sifoneaza, este ieftin si foarte rezistent. Pe de alta parte insa, nu este foarte placut pentru piele, nu o lasa sa respire si uneori poate provoca mancarimi. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca, atunci cand transpiri intr-o haina din poliester, oricat te-ai fi spalat si oricat deodorant ai fi folosit, ai sanse destul de mari sa degaji mirosuri neplacute.

Acrilul este produs chimic din substante de origine petroliera si este un material foarte rezistent, folosit de obicei la producerea puloverelor si sosetelor. Problema este ca acrilul se scamoseaza in timp, asa ca nu te astepta ca hainele din acest material sa arate impecabil prea multa vreme. In plus, sunt voci care spun ca substantele folosite la producerea acrilului (formaldehidele) si a altor materiale sintetice ar fi toxice si cancerigene.

Text: Bianca Badescu