Mesajul emotionant al Andreei Esca pentru toate romancele!

Culoarea sperantei, roz, a iluminat duminica seara doua cladiri moderne din Bucuresti – Globalworth Tower si Sky Tower, cu ocazia celei de a XVII-a editii a evenimentului care marcheaza Ziua luptei impotriva cancerului de san, organizat anual de Fundatia Renasterea si sprijinit de Catena, desfasurat sub sloganul „Arta pentru sanatate‟.

Lumina a fost declansata anul acesta de artistul plastic Alexandra Nechita, cunoscuta si ca „Micuta Picasso‟, care a fost insotita la eveniment de fiica ei, Tevva. Cu acest prilej, artista a donat Fundatiei Renasterea una dintre lucrarile ei, in dorinta de a atrage atentia asupra importantei preventiei in combaterea cancerului la san. Artista a admis ca a realizat lucrarea si cu gandul la fiica ei si ca a incercat sa surprinda delicatetea si feminitatea, dar si forta femeilor nevoite sa treaca peste provocarile cu care se confrunta constant.

„In fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative. Anul acesta, intrerupem sirul cladirilor istorice iluminate in roz, imbracand in culoarea sperantei doua cladiri moderne. Generozitatea si talentul Alexandrei Nechita ne vor ajuta, la a XVII-a editie a evenimentului de Iluminare in roz, sa le amintim femeilor faptul ca prin control medical anual, cancerul poate fi invins‟, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea, inainte ca Alexandra Nechita sa declanseze lumina roz.Eroinele „More than Pink‟, premiate

Seara a continuat cu o receptie la care au participat personalitati din lumea medicala, culturala, din peisajul monden, oameni de afaceri, dar si reprezentanti ai autoritatilor publice. In prezenta acestora a fost lansata campania internationala „More than Pink‟, care a inclus acordarea primelor titluri de „Erou More than Pink‟.

Vedeta de televiziune Andreea Esca, ambasador al Fundatiei Renasterea, Alexandra Nechita, dar si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-au numarat printre persoanele care au primit diplome de „Erou More than Pink‟ „pentru implicarea activa in sustinerea proiectelor sociale din domeniul sanatatii femeii‟.

„Exista numeroase persoane care fac mai mult decat sa poarte roz, ei sunt eroii More than Pink. Scopul la nivel international al acestui proiect este de a reduce numarul de decese din cauza cancerului cu 50%, in urmatorii zece ani‟, a precizat Mihaela Geoana.

„Sunt multumita si pregatita sa fiu de mai mare folos, in urmatoarele luni, in urmatorii ani. La sosirea in Romania, cand m-am implicat in aceste proiecte ale Fundatiei Renasterea, am fost primita cu bratele deschise, cu caldura, de toti romanii, nu m-am asteptat. Ma bucur ca lucrez cu niste femei creative, vom gandi impreuna ceva care sa fie de folos si sa ramana‟, a declarat emotionata artista Alexandra Nechita, dupa inmanarea dimplomei.

La randul ei, Gabriela Firea a marturisit ca are in grupul de prieteni persoane care s-au confruntat cu aceasta boala ingrozitoare. „Stiu cata frustrare simte o femeie cand afla un asemenea diagnostic, dar medicina a evoluat mult si trebuie sa luam totul de la ea, de la medicii care studiaza si se perfectioneaza.‟

„Mergeti la control! Familiile voastre au nevoie de voi!‟

Andreea Esca, a carei mama a fost asistenta medicala la Institutul Oncologic, a declarat pentru Tonica.ro ca dintotdeauna a fost constienta de importanta preventiei in combaterea cancerului la san, tinand cont de faptul ca a crescut cu povestile dramatice relatate de parintele sau de-a lungul anilor.

Prezentatoarea stirilor Pro Tv a vorbit cu emotie despre cat de important este ca fiecare femeie sa inteleaga faptul ca sanatatea proprie este esentiala, pentru ca numai astfel poate avea grija asa cum isi doreste de cei dragi. Vedeta a mai subliniat faptul ca sprijinul medical, dar si cel moral, emotional sunt esentiale pentru a invinge o boala atat de cumplita, cum este cancerul la san. „Mergeti la control! Familiile voastre au nevoie de voi!‟, a fost mesajul prezentatoarei pentru toate romancele.

In cadrul evenimentului a fost organizata o licitatie pentru o serie de picturi in acuarela realizate de Mihai Tanasescu, lucrari ale artistului plastic Ioan Nemtoi, mai multe bijuterii oferite de Malvensky si Laura 8, colite cu autograf ale sportivilor Gheorghe Hagi si Ivan Patzaichin, dar si vouchere SPA si bijuterii create de paciente. Fondurile stranse in urma licitatiei fara strigare vor fi folosite pentru cumpararea  unui ecograf de ultima generatie al carui cost se ridica la suma de 38.000 de euro. De asemenea, cantareata Feli a sustinut un minirecital si a declarat pentru Tonica.ro cat de important este „sa nu lasi pe maine ceea ce poti preveni azi‟, atunci cand este vorba despre sanatatea proprie.

De la momentul infiintarii, in anul 2001, Fundatia Renasterea a oferit peste 44.250 de consultatii medicale gratuite femeilor din intreaga tara, prin intermediul centrelor sale medicale.

Text: Oana Baltoc