Modă în deșert, marca Yves Saint Laurent

Ieri, casa de modă Saint Laurent a avut lansarea colecției pentru vara 2021. Modelele au defilat în deșertul Sahara pentru prezentarea creațiilor lui Anthony Vaccarello.

Casa Saint Laurent s-a întors în Maroc, în casa departe de casă, frecventa sursă de inspirație a fondatorului său Yves, într-un cadru extraordinar, pustiu, pentru prezentarea unei colecții elegante realizată de actualul său director de creație, Anthony Vaccarello.

Designerul și-a dezvăluit ultimele sale idei marți după-amiază, prin intermediul unui videoclip intitulat “I Wish You Were Here”, filmat în mijlocul crestelor ondulate din deșertul Sahara.

Imaginile realizate cu drone au surprins cadre cu legendarul logo YSL al casei, frumos sculptat în nisip cu o lungime de 10 metri, pe colina unui deal saharian. Distribuția nonconformistă defila miraculos de-a lungul unui catwalk de nisip pe creasta dunelor de nisip – în cizme și tocuri înalte, de dimineața devreme până la amurg.Despre colecția Yves Saint Laurent

Aspectul foarte nonconformist al colecției a fost reprezentat din styling-ul părului tăiat în colțuri evidente și vopsit în blond oxidat. De asemenea, ținutele formate din jachete militare cu centuri, gulere  finisate și cu flori de cactus din metal roz, purtate peste pantaloni scurți de ciclism, umblând prin dunele de nisip oferă umor campaniei.

Colecția are topuri transparente și o mulțime de tunici din chiffon, cu blană de cerb; în video purtate de modele părul tăiat în lateral. În filmul de prezentare, cerul are nuanțe începând de la albastru pal până la albastru închis, pătat, iar siluetele subțiri create parcă din creion, dau viață pustietății deșertului. Alegerea locației ne duce cu gândul la pandemia care a lăsat mulți artiști cu sălile de spectacol goale.

Modelul argentinian, Mica Argañaraz, prezentă și ea pe acest “podium” își face apariția într-o salopetă cu curea neagră și într-o bluză oversized cu guler alb. Accesoriile aurii – florile de cactus, insectele supradimensionate, pandantivele groase de cristal – de Claude Lalanne, bijutierul remarcabil care a murit în aprilie 2019, dau ținutelor plus-valoare.

Practic toate item-urile sunt monocrome, cu excepția pantalonilor cu flori, cerceilor și a unui superb caftan purtat pe un model afro-american, amintind de marile modele ale lui Yves, precum Katoucha Niane și Mounia. Yves și casa Saint Laurent susțineau diversitatea încă de la începuturi, având cel mai multiracial casting de modele de pe pasarelele lumii.

Ce spune Anthony Vaccarello despre colecție

„Am vrut să mă concentrez pe esența lucrurilor. Cred că este un semn al vremurilor. Dar nu am vrut nimic sumbru sau greu. Deșertul, pentru mine, simbolizează acel dor de liniște, spațiu deschis, de încetinire a ritmului alert în care trăim”, a povestit Vaccarello despre noua sa colecție.

Casa Saint Laurent a sărit peste ultimul sezon al modei de la Paris, din luna septembrie, anunțând că va fi prezentă în viitor, în orașe diferite cu culturi diferite. Muzica de fundal, din Sahara, este numită Synth-pop, și din nou a fost realizată prin amabilitatea DJ-ului Sebastian, cu care casa a mai colaborat și în trecut.

Pentru finalul magic al colecției, Vaccarello a incendiat pista de defilare, flăcările iluminând doar modele care mergeau noaptea în mijlocul deșertului, într-un cadru mistic. Povestea campaniei urmărește moartea creatorului Yves, cenușa sa fiind împrăștiată printre cactușii gigantici din Grădinile Majorelle, din Marrakech.