„My Fair Lady” din nou la Bucuresti

 

Primavara va readuce la Bucuresti una dintre cele mai frumoase povesti din toate timpurile, musicalul „My Fair Lady”: spectacolul care spune povestea celebrei transformari prin care trece Eliza Doolittle, de la florareasa la o adevarata lady.

„My Fair Lady” o are ca protagonista pe Eliza Doolittle, o florareasa din Londra, care ia lectii de dictie de la foneticianul Henry Higgins, ca sa poata trece drept doamna in inalta societate. Musicalul „My Fair Lady” este bazat pe textul piesei de teatru „Pygmalion”, scris de George Bernard Shaw, avand ca personaj principal o figura din mitologia greaca, Pygmalion, care s-a indragostit de o sculptura creata de el, iar aceasta a prins viata. Shaw a scris piesa in 1912, iar premiera a avut loc la Hofburg Theatre din Viena, pe 16 octombrie 1913.



Horia Brenciu si Mr. Higgins

Distributia din acest an va cuprinde doua nume noi: Horia Brenciu si Anca Turcasiu care ii vor interpreta, alaturi de Ernest Fazekas si de Aura Calarasu pe Henry Higgins, respectiv Mrs. Higgins. In celelalte roluri, spectatorii ii pot vedea pe Irina Baiant si Ana Maria Georgescu (in rolul Elizei Doolittle), pe Ernest Fazekas si Adrian Nour (Colonelul Pickering), Ionut Burlan (Alfred Doolittle), Oana Rusu (Mrs. Pearce), Filip Ristovski (Freddy Esynford Hill) si pe Ovidiu Usvat (Zoltan Karpathy).

„Henry Higgins a fost primul meu profesor de limbi straine. Prima data cand am vazut <My Fair Lady> la televizor, cu Audrey Hepburn si Rex Harrison, am crezut ca e o lectie de engleza. Am si preluat-o ca atare, prima propozitie invatata in limba lui Shakespeare fiind: <The rain in Spain stays mainly in the plain>. De atunci si pana la propunerea pe care mi-a facut-o regizorul Razvan Dinca, de a juca rolul interpretat de Rex Harrison, au trecut vreo 40 ani. Dupa musicalul <Mamma Mia> este cea de-a doua colaborare a noastra si sunt magulit ca el a vazut in mine un potential profesor de fonetica si dictie, precum este Higgins. In viata nimic nu e intamplator si sper ca in seara debutului, care va fi peste o luna si jumatate, sa ma pot ridica la inaltimea distributiei, atat ca actor, dar si ca interpret. Spun asta pentru ca dupa toate experientele de televiziune, film, teatru si musical prin care am trecut, <My Fair Lady> este pentru mine cea mai mare provocare artistica”, declara Horia Brenciu.

Film de Oscar, spectacol pe Broadway

Toate variantele acestei povesti s-au bucurat de succes si de aprecieri atat din partea publicului, cat si a criticilor de specialitate.  Prima productie cinematografica dupa „Pygmalion” a fost realizata in 1938 cu Leslie Howard si Wendy Hiller in rolurile principale.

Primul musical „My Fair Lady” de pe Broadway, in adaptarea lui Alan Jay Lernen, pe muzica semnata de Frederick Loewe, a avut loc in 1956, in interpretarea actorilor Julie Andrews si Rex Harrison. Spectacolul, care a devenit cel mai longeviv la acea vreme, a fost recompensat cu un premiu Tony pentru „Cel mai bun musical”.

Adaptarea cinematografica din 1964, cu Audrey Hepburn si Rex Harrison, in regia lui George Cukor, a obtinut 25 de premii, printre care 8 Oscar-uri, 3 Golden Globe-uri si 13 nominalizari.

In Romania, actuala montare a spectacolului „My Fair Lady” a fost pusa prima data in scena in 2016, cu ocazia implinii a 60 de ani de la premiera mondiala. Intre 21 si 24 martie 2019, My Fair Lady se va juca din nou pe scena salii Epika din Grand Cinema & More, intr-o sesiune exclusiva de reprezentatii care va contine sase spectacole.