Oltjon Cobani: „Cea mai mare satisfactie este zambetul unui pacient multumit”

interviu-oltjon-cobani-1_resultDaca, inainte, interventiile estetice erau un subiect destul de controversat si oamenii apelau cu o oarecare indoiala la bisturiu, astazi situatia nu mai este aceeasi, iar chirurgia estetica a evoluat foarte mult si a ajuns sa faca minuni in ceea ce priveste infatisarea unei persoane. Pe de alta parte, nu trebuie sa-i limitam beneficiile doar la aspectul fizic, caci, prin intermediul acestei ramuri a medicinii, se pot rezolva si anumite probleme de sanatate. Pentru a intelege in profunzime avantajele, secretele, dar si riscurile sale, am stat de vorba cu Oltjon Cobani, medic specialist in chirurgie plastica estetica si microchirurgie reconstructiva la Clinica ProEstetica.Tonica: Care sunt cele mai dorite interventii chirurgicale de ordin estetic la care apeleaza femeile?

Sunt multe femei care au o nemultumire legata de fata sau de corpul lor. Cele mai frecvente interventii, in prezent, sunt rejuvenarile la nivelul fetei si interventiile asupra sanilor (marire, ridicare sau micsorare), dar predomina si interventiile de remodelare corporala, cum ar fi lipoaspiratia sau abdominoplastia.

Top 5 cele mai ciudate terapii antiimbatranire

Care ar fi procentul barbatilor care apeleaza la operatii estetice, in comparatie cu cel al femeilor, si ce solicitari au domnii?

In ceea ce priveste interventiile de ordin estetic, exista o diferenta clara intre femei si barbati. Numarul barbatilor care apeleaza la astfel de interventii este semnificativ mai mic, 90% femei si doar 10% barbati. Barbatii apeleaza cel mai adesea la interventii chirurgicale de remodelare corporala (lipoaspiratie si abdominoplastie) si, in ultimul timp, domnii s-au indreptat si catre tratamente faciale.

Motivele cele mai comune care determina oamenii sa apeleze la operatii estetice tin de frumusete sau de sanatate? Dvs. ce ati observat ca inclina balanta?

Motivele pentru care acestia apeleaza la interventii estetice sunt multiple, insa toate au un singur scop, sa arate mai bine si, evident, sa se si simta mai bine cu ei insisi. Conform OMS, „sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal, cat si social (si nu se traduce doar prin absenta bolilor sau a infirmitatilor), este capacitatea de a duce o viata productiva social si economic”. Din aceasta definitie putem deduce ca o stare de satisfactie proprie a unei persoane poate duce la imbunatatirea calitatii vietii sale si cred ca ramura aceasta a chirurgiei estetice are un mare rol in a da oamenilor care apeleaza la ea incredere in sine.

O interventie estetica poate schimba viata unei persoane? Ii poate schimba, de exemplu, gandirea sau motivatia?

Interventia estetica nu poate schimba viata unei persoane, dar ii poate influenta starea de spirit, increderea si respectul de sine. Motivatia pentru care pacientii apeleaza la chirurgia estetica trebuie sa fie una realista si strict personala.

Care sunt riscurile pe care le implica o astfel de operatie?

Riscurile la care sunt expuse persoanele care apeleaza la chirurgia estetica sunt aceleasi ca la orice fel de chirurgie. Sunt riscuri mai mari sau mai mici in functie de interventia efectuata. In orice interventie chirurgicala, siguranta pacientului, si nu doar dorintele acestuia, primeaza.

Cele mai scumpe tratamente de infrumusetare ale vedetelor

In momentul de fata, mai sunt operatiile estetice un subiect controversat? Cum a evoluat cererea in ultimii ani?

Interventiile estetice nu mai sunt un subiect controversat, cu toate ca multe persoane sunt reticente la astfel de interventii din cauza exagerarilor care se fac in augmentarea mamara sau a buzelor. Personal, cred ca un rezultat cat mai natural este mai frumos, iar exagerarile de orice fel trebuie evitate in astfel de interventii. Cererea a crescut in ultimii ani si este in continua crestere, oamenii nemaifiind reticenti la astfel de interventii.

Care sunt ultimele inovatii in acest domeniu?

In general, medicina, dar si chirurgia estetica sunt in continua dezvoltare, descriindu-se in fiecare an noi tehnici chirurgicale sau noi metode. Una dintre acestea este chirurgia regenerativa care incepe sa ocupe un loc important in regenerarea tisulara.

Tehnici ciudate de infrumusetare

Ca medic estetician, care au fost cele mai mari satisfactii pe parte profesionala si, totodata, care considerati ca a fost cea mai mare provocare din cariera dvs. de pana acum?

Cea mai mare satisfactie pentru orice medic, nu doar estetician, este zambetul unui pacient multumit. Este ceea ce te face fericit, iar din acea clipa uiti orele nesfarsite de studiu si de munca. Pentru mine, orice interventie este o provocare, dorintele si cazuistica pacientilor fiind diferite de fiecare data. Pot spune totusi ca cea mai mare provocare o reprezinta liftingul facial.

interviu-oltjon-cobani-2_resultCe tratamente de infrumusetare recomandati femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani pentru a-si mentine tineretea cat mai mult timp?

Tuturor oamenilor le recomand, in primul rand, un stil de viata sanatos si alimentatie adecvata. Aceste lucruri lasa o mare amprenta asupra sanatatii si modului in care aratam. Ca tratamente, pentru aceasta categorie de varsta le recomand pe cele de intretinere a tenului, adica PRP sau cocktailuri cu acid hialuronic si aminoacizi. Evident, toate tratamentele sunt adaptate dupa caz.

Clinica ProEstetica ofera in luna decembrie 20% reducere la tratamentele de rejuvenare faciala: PRP, Liftingul Vampirului, toxina botulinica si acid hialuronic pentru buze si riduri.

Text: Madalina Manole