Pastila de a doua zi? Numai pentru urgente!

Pastila de a doua zi? Numai pentru urgente!Le cunoastem sub numele de „pastila de a doua zi”. Medicina este insa mai riguroasa si a ales alte denumiri mai putin amuzante: contraceptive secundare, contraceptive de urgenta sau contraceptie postcoitala. Pilulele nu sunt insa singurele sanse in astfel de momente problematice. Alaturi de aceste variante orale, medicina ne ofera si o alta varianta la fel de eficienta: dispozitivul intrauterin din cupru (steriletul).

Ce ne ofera aceste anticonceptionale de urgenta este prevenirea ovulatiei, fertilizarii sau implantarii ovulului, in functie de tipul contraceptiei si momentul ciclului menstrual in care este folosita. Pastilele contraceptive de urgenta sunt preparate care contin fie numai progestageni (PNP) in doza mare, fie estrogeni si progestageni (pastile orale combinate – COC).

Aceste preparate au o compozitie asemanatoare cu cea a contraceptivelor zilnice. Ceea ce difera sunt dozele de hormoni.



Cat de eficienta este pilula de a doua zi?

S-a intamplat. Acum nu e timp de remuscari, indoieli si pesimism. E timpul sa actionezi si destul de repede. Pastilele pe baza de progestageni (PNP) se administreaza pe cale orala in primele cinci zile (pana la 120 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Desigur asta daca urmarim eficienta. Prima doza se ia cat mai repede dupa contactul sexual. A doua doza se ia la 12 ore dupa prima. Pastile orale combinate (COC) au nevoie de o administrare pe cale orala in primele patru-cinci zile dupa contactul sexual neprotejat. Doza depinde de tipul substantei active continuta de pastilele orale combinate. Testele au aratat ca pastilele contraceptive de urgenta au eficienta si in intervalul 72 – 120 de ore dupa actul sexual, dar eficienta este scazuta, mai ales dupa 96 de ore.

Dispozitivul intrauterin (sterilet) din cupru este eficient daca este introdus in uter in primele cinci zile (pana la 120 de ore) dupa un contact sexual neprotejat sau protejat indoielnic. In cazul in care se stie (cu siguranta) ca ovulatia a avut loc cu trei zile inainte sau dupa contactul sexual neprotejat sau protejat necorespunzator, dispozitivul intrauterin (DIU) (sterilet) poate fi folosit in intervalul de opt zile de la contactul sexual.

Efectele pastilei de a doua zi aspura organismului

Si cum orice interventie in normal are un rau care o dubleaza fie imediat, fie pe termen lung, asi in cazul contraceptiei de urgenta exista efecte secundare. Astfel isi pot face aparitia senzatiile de greata, durerile de cap, ametelile, varsaturile (in acest caz este necesara readministrarea primei doze), dereglari de menstruatie (atat de durata cat si de cantitate). Pastila de a doua zi nu trebuie sa fie utilizata decat in cazuri exceptionale. A nu se depasi o utilizare de doua ori pe an. Femeile sub 16 ani au contraindicatii absolute in legatura cu folosirea pilulei de a doua zi, deoarece pot aparea dereglari hormonale. Au existat cazuri in care sangerarea menstruala nu a mai aparut sau, din contra, nu mai putea fi oprita.

De mentionat ca pastila de a doua zi nu poate actiona impotriva unei sarcini deja existente si nu poate proteja impotriva bolilor transmise pe cale sexuala. Folosirea contraceptiei de urgenta nu are ca efecte secundare sterilitatea, sarcina extrauterina, aparitia cosurilor sau cresterea in greutate.

Contraindicatiile pastilei de a doua zi

Exista anumite conditii de sanatate pe care unii specialisti le propun ca fiind contraindicatii pentru utilizarea preparatelor estro-progestative:
• bolile cardiovasculare precum: trombozele venoase, accidentele cerebro-vasculare, embolia pulmonara, hipertensiunea arteriala, coronaropatiile, incluzand infarctul de miocard;
• tulburarile de cauza vasculara retiniana sau cerebrala, ca glaucomul si migrena, purtatoarele de lentile de contact, care pot prezenta tulburari din cauza edemului cornean
• afectiunile hepatice, ca adenomul hepatic, carcinomul hepatocelular, litiaza biliara.
In aceste cazuri specialistii recomanda folosirea altor metode de contraceptie.

Statistici privind eficienta pastilei de a doua zi

99% pentru contraceptia de urgenta cu progestagen
97% pentru contraceptia cu pastile orale combinate
99% pentru dispozitivul intrauterin din cupru
in primele 12 ore rata de eficienta este de 95%. Dupa alte 12 ore rata este de 85% si in acelasi stil, descrescator.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Doctor Liana Dobre, Obstetrica-ginecologie
Contact: [email protected]