Ne distruge manichiura unghiile?

shutterstock_37410772

Asadar, ne distruge manichiura unghiile? Raspuns: Din pacate, da, daca nu este realizata corect. Vestea buna este ca exista mici trucuri ce te vor ajuta sa iti salvezi unghiile de la dezastru. Eu, personal, nu am crezut niciodata ca manichiura mi-ar putea afecta atat de tare unghiile.

Stiu ca este un subiect tabu acest material, insa eu sunt o persoana care tine foarte mult sa aiba niste unghii ingrijite, care chiar isi vede mainile ca pe o carte de vizita. Atunci cand moda unghiilor false a prins viata si in tara noastra, am rezistat tentatiei si am preferat sa imi ingrijesc singura unghiile. Dar nu despre acest lucru vreau sa vorbim, ci despre manichiura la care apelam noi o data la doua saptamani, indiferent daca o facem acasa sau la salon. Odata ce am inceput sa imi colorez unghiile in diferite tonuri de sezon, atunci cand nu mi le mai dadeam cu oja… ma simteam incompleta. Socul meu mare a fost dupa ce am indepartat oja de pe unghii. Erau si parca nu erau unghiile mele. Acum, se transformasera in niste unghii subtiri, lipsite de stralucire, fragile si exfoliate pe ici, pe colo. “Dumnezeule, ce am facut?”, ma intrebam in gand. M-am resemnat cu gandul ca faptul este consumat si am decis sa iti descriu si tie factorii care duc la distrugerea unghiilor. Am stat de vorba cu o manichiurista spa, cu o manichiurista obisnuita si cu un doctor, si am aflat care sunt cele mai mari greseli pe care le facem atunci cand ne facem manichiura. Daca esti dependenta de manichiura, atunci continua sa citesti ceea ce urmeaza.

 

Ignorarea unei infectii

Femeile se confrunta adesea cu infectii fungice (onicomicoza) si nu se trateaza.  In etapele de inceput ale unei infectii fungice, unghiile devin decolorate si fragile. Este important sa nu te autodiagnostichezi cu aceasta infectie si sa te dai cu creme dupa ureche. Cel mai indicat este sa mergi la un doctor de specialitate care va lua o mostra de unghie pentru a afla care este cu adevarat problema. Exista si medicamente ce pot fi administrate pe cale orala, ce te pot ajuta in tratarea infectiei. Acestea fiind zise, fii atenta: o simpla fisura poate duce la o infectie. Riscul de a dezvolta onicomicoza depinde de predispozitia fiecarei persoane catre infectia fungica unghiala.

 

Taierea incorecta a cuticulelor

Cuticulele determina modul in care cresc unghiile tale – iar daca taierea este incorecta, atunci unghiile vor avea de suferit. Daca iti faci manichiura la tine acasa, atunci trebuie sa fii deosebit de atenta cu foarfeca. Cuticulele reprezinta o bariera importanta care protejeaza unghia de microbi si alte microorganisme. Prin urmare, indicat este ca acestea sa fie impinse usor spre baza unghiei cu ajutorul unei bucati de material din bumbac sau al unui betisor (din lemn) special pentru asta.

 

Neutilizarea unui strat de baza

De multe ori, chiar foarte multe ori, am preferat sa dau oja pe unghii fara a aplica inainte un strat protector. Sincera sa fiu, nu stiam ca oja aplicata direct pe unghie duce la uscarea excesiva a unghiilor cauzand exfolierea si ruperea acestora. Un strat de baza actioneaza ca o bariera intre lacul de unghii si unghiile tale. Vestea buna este ca, daca exista ingrediente nocive in oja, un strat de baza va impiedica deteriorarea unghiei. Sfatul nostru este ca, pentru protejarea optima a unghiilor tale, sa apelezi la un lac protector pe care il gasesti pe piata sub numele de “base coat”- strat de baza.

 

Text: Andreea Popescu