Persoanele cu psoriazis, mai predispuse la problemele cardiace

-0a0a0a0a0a0a0a0559Persoanele care sufera de psoriazis prezinta un risc marit de a face atac cerebral, boli de inima si de a avea probleme de circulatie la nivel periferic, potrivit unui studiu realizat in SUA, ale carui rezultate au fost publicate in Jurnalul American de Cardiologie. Cele mai expuse complicatiilor cardiace sunt persoanele tinere, diagosticate cu psoriazis in forma severa. “Unul dintre lucrurile pe care am ajuns sa le intelegem este ca psoriazisul nu este o boala care se limiteaza doar la nivelul pielii”, a declarat cercetatorul Armstrong de la Universitatea din California.

In cadrul cercetarii s-a monitorizat starea de sanatate a 9.500 de persoane diagnosticate cu psoriazis. Dintre acestea, 200 aveau o forma moderata a bolii, iar 2.793 sufereau de o forma severa a acestei afectiuni.

Riscul de a suferi de batai neregulate ale inimii era cu 50% mai mare, iar cel de a face accident vascular cerebral ischemic – cu 97% mai mare. Acest risc este mai ridicat la cei care prezinta o forma severa de psoriazis, ajungand la 189% in cazul fibrilatiei atriale si la 180% in cazul accidentului vascular cerebral.
Cercetatorii au descoperit ca, atat pielea, cat si vasele de sange au ca punct comun aceeasi sursa de inflamatie.

 

Text: Andreea Popescu