Pictogramele de pe pachetele de tigari. De impact sau nu

Incepand cu data de 1 iulie 2008, pachetele de tutun comercializate in Romania sunt inscriptionate cu avertismente de sanatate ce contin imagini (pictograme).

In perioada iulie 2008 – octombrie 2009 au fost derulate in Romania doua studii ample care evalueaza impactul pictogramelor de pe pachetele de tigari asupra populatiei. Ambele studii au fost derulate de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” si Totem Communication, fiind finantate de Ministerul Sanatatii (studiul privind adultii) si de International Development Research Centre Canada. Studiile au fost realizate pe esantioane reprezentative la nivel national de adolescenti (1464 adolescenti fumatori si nefumatori) si adulti fumatori din populatia generala (800 respondenti).

Rezultatele studiilor:

• La adolescenti: Aproximativ jumatate dintre adolescenti au atitudini si comportamente de respingere fata de tigari din cauza imaginilor inscrise pe pachetele de tigari.

• La adulti: Daca inainte de introducerea pictogramelor, 21% din adulti manifestau dezgust/scarba fata de pachetul de tigari, dupa 6 luni, procentul acestora a crescut la 35%, iar dupa 12 luni, aproape jumatate dintre fumatori (44%) manifesta dezgust/scarba.

• Adresam tuturor comerciantilor de produse din tutun solicitarea de a expune pachetele de tigari astfel incat imaginile sa poata fi observate de cumparatori. In acest mod, dorim sa descurajam copiii si adolescentii sa inceapa sa fumeze si sa incurajam adultii sa renunte la fumat.