Ştii cum să determini şi să ai grijă de porozitatea părului?

 

porozitatea păruluiAtunci când dai un verdict asupra stării și sănătății părului, faci o analiză. Te uiți cu atenție  la vârfuri să vezi dacă sunt despicate, dacă sau cât sunt de predispuse la rupere și la cât de uscat se simte firul de păr. Știai că toate aceste aspecte sunt asociate cu porozitatea părului? Ei bine, iar apoi, logică e clară: o porozitate crescută este cheia către un fir de par sănătos și strălucitor.

Ce este porozitatea părului?

Porozitatea părului afectează felul în care produsele sunt absorbite, dar și cât de bine se menține hidratarea firelor de păr. De exemplu, dacă părul tău este prea poros, acesta tinde să absoarbă orice lichid, cremă sau ulei cu care intră în contact, de la apă până la balsam de par. Cu toate astea, nu toate persoanele știu să determine porozitatea părului.

” Separă o secțiune de păr – o șuviță mai groasă și încearcă să o plasezi pe o suprafață plană, din plastic, apoi adaugă chiar lângă câteva picături de apă. Urmărește cât de repede sunt absorbite. Veridictul e simplu de dat: cu cât apa se absoarbe mai repede, cu atât părul este mai poros”, ne explică Florina Vătafu, Wella România Craft Expert.

Cum ai grijă de părul cu porozitate mare?

Fie că este vorba de ADN sau starea de  deteriorarare a părului, porozitatea crescută presupune prezența unor goluri în cuticulă, care permit hidratarea în exces. Sfatul specialiștilor este următorul: nu neglija utilizarea produselor de îngrijire, în special a măștilor și a balsamurilor de păr.

Un păr cu o porozitate crescută va absorbi din plin aceste produse esențiale, dar la fel de bine se va îmbibă și de clorul din piscină, de apă sărata, de umiditate și de căldură. Așadar, ce faci în acest sens?

Farmaciștii Catena recomandă produsele de îngrijire a părului din gama Bioclin produse de ingrijire care contin ingrediente active naturale selectate pentru a asigura cea mai buna calitate si experienta de utilizare.

Folosește un balsam leave-in

Oferă-i părului o doză de hidratare cu ajutorul unui balsam de tip leave-in. Aplică produsul pe părul proaspăt spălat sau, dacă este prea deshidratat, aplică-l și între spălări.

Fă-ți o programare pentru strălucirea părului

Oferă-i părului un boost subtil de culoare și un plus de strălucire care să ajute la acoperirea acestori goluri din cuticulă. Folosește o masca nuantatoare, ideal pentru momentul în care îți dorești mai multă culoare, dar nu vrei să deteriorezi părul cu vopsea.

Spală-l cu șampoane speciale pentru culoare

Părul cu porozitate mare este destul de dificil de manageriat, mai ales când vine vorba de menținerea culorii. Explicația? Golurile din cuticulă permit pigmentului să scape mai ușor. Dacă ai părul vopsit și poros, asigură-te că folosești întotdeauna un șampon care previne îndepărtarea culorii.

Aplică o mască pentru întărirea fibrelor

Ai nevoie de un produs cremos sau pe baza de ulei care are capacitatea de a acoperi cuticula și de a îmbunătăți retenția de hidratare.

Vestea bună este că dacă părul are o porozitate scăzută, asta înseamnă că nu trebuie să te îngrijoreze pierderea rapidă a hidratării, cuticula fiind destul de strânsă. Cu toate astea, este esențial să ai o rutină potrivită pentru porozitatea părului.

Alternează formulele de şamponare

Pentru că porozitatea părului să fie scăzută pentru mai mult timp, folosește un șampon care are grijă de vârfurile tale. În continuare trebuie să folosești balsamul și masca pentru par pentru a-l descurca, dar și pentru a-l menține sănătos și puternic. Astfel, previi orice gol din cuticula.

Îmbunătățește efectele tratamentelor tale

Întotdeauna elimina excesul de apă din par înainte de a aplică un tratament, astfel încât să previi diluarea produsului. Folosește un pieptnn cu dinți spatiati pentru a descurcă părul în timp ce balsamul este absorbit, apoi clătește cu apă rece pentru mai multă strălucire.

Foto Shutterstock