Poți merge la dentist pe timpul sarcinii? Mit sau adevăr!

Putem merge la dentist pe timpul sarcinii? Poate acest lucru dăuna dezvoltării sănătoase a fătului? Acestea sunt doar câteva dintre nelămuririle care le neliniştesc pe viitoarele mămici.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, a explicat cititoarelor Tonica în ce măsură aceste temeri sunt mituri sau au un sâmbure de adevăr.

Tonica: În ce măsură faptul că în timpul sarcinii nu putem merge la dentist este mit sau adevăr?

Dr. Sorina Stroe: Trăim încă, din păcate, într-o societate care tratează sarcina ca pe o boală, nu ca pe o etapă fiziologică normală din viața oricărei femei. Tocmai de aceea ne confruntăm atât des cu situații în care mersul la dentist ajunge să fie nerecomandat gravidelor sau femeilor care alăptează. Multe sunt exagerări, temeri fără bază științifică, dar există însă anumite precauții de care este bine să se țină cont.

T: Se vorbeşte foarte des despre gingivita de sarcină….

Dr. Sorina Stroe: Este recomandat să avem măcar un consult pe parcursul sarcinii. Cel puțin un detartraj pe parcursul celor 9 luni. Și asta deoarece, în sarcină, contextul hormonal al oricărei femei o predispune la așa numita gingivită de sarcină. În plus, sângerarea dată de această gingivită determină pacientele să fie mai rezervate în igiena orală, ceea ce poate declanșa un lanț vicios din punctul de vedere al sănătății per ansamblu.

Apele de gura Foramen contin ingrediente active blande dar eficiente care curata cavitatea bucala, improspateaza respiratia si lupta impotriva placii bacteriene, in timp ce pastele de dinti ajuta la indepartarea resturilor alimentare, intaresc smaltul dentar si ajuta la protectia dintilor impotriva cariilor.

T: Este adevărat că gravidele prezintă risc crescut de carii dentare?

Dr. Sorina Stroe: „Femeile gravide pot fi mai predispuse la apariția cariilor din mai multe motive. Dacă în sarcină consumați mai mulți carbohidrați decât de obicei, asta poate afecta sănătatea danturii. Grețurile de dimineață cresc totodată cantitatea de acid din cavitatea bucală, iar asta poate duce la deteriorarea smalțului, învelișul protector al dinților. Spălatul pe dinți și folosirea dușului bucal pot părea mai grele în perioada sarcinii. Printre motive se numără grețurile de dimineață, sensibilitatea mai crescută a gingiilor sau starea de epuizare. Este însă foarte important să treceți peste aceste impedimente și să vă mențineți rutina de igienă orală.

T: Gravidele se tem de cele mai multe ori să meargă la medicul stomatolog ştiut fiind faptul că anestezia în sarcină nu este recomandată

Dr. Sorina Stroe: În cazul în care există urgențe, dureri, sigur că este important să intervenim, dacă acestea nu pot suferi amânare. Eu prefer să administrez o mică cantitate de anestezic dacă dorim să înlăturăm durerea. Odată ce am trecut de primul trimestru, stresul cauzat de acea durere și posibilele complicații cauzate de netratarea problemelor dentare pot afecta mai mult bebelușul.

Anestezicele locale precum bupivacaina, lidocaina și mepivacaina sunt sigure în timpul sarcinii. Dacă stomatologul consideră că ar fi nevoie de ceva mai puternic, discutați în prealabil cu medicul care vă monitorizează sarcina. 

T: În ce măsură sunt premise antibioticele pentru a trata infecțiile dentare ale gravidelor?

Dr. Sorina Stroe: Penicilina și amoxicilina sunt alegeri sigure în timpul sarcinii, la fel ca și cefalosporinele, cum ar fi cefalexin. Evitați tetraciclina, deoarece poate provoca colorarea/pătarea dinților la făt. 

T: În concluzie, planificare înainte de sarcină este cea mai bună opţiune…

Dr. Sorina Stroe: Dacă vorbim de o sarcină plănuită, sigur că e de dorit ca dinainte de a încerca să rămână însărcinate, de când apare intenția, pacientele să vină pentru un consult, astfel încât orice problemă să fie rezolvată fără compromisuri dinaintea instalării sarcinii. 

Cristina Dudău

Foto PR