Prajituri de sarbatoare, adunate din diferite colturi ale lumii

Prajituri de sarbatoare, adunate din diferite colturi ale lumiiDesi decoratiunile festive si gramezile de cadouri sunt, cu siguranta, suficiente pentru a mentine farmecul lunii decembrie, cele mai multe dintre noi vor adauga, probabil, ca si alimentele specifice acestei perioade au importanta lor. Practic, fiecare cultura are propriile dulciuri de sezon. Calatoria noastra culinara incepe in Roma antica…


Fruit Cake

 

Fruit Cake-ul este o prajitura traditionala de Craciun, cu o istorie care incepe in epoca romana. Pe atunci, tortul era de fapt un amestec de nuci de pin, seminte de rodie si stafide, toate tocate si amestecate bine. Mai tarziu, in Evul Mediu, reteta a fost imbogatita cu miere, mirodenii si fructe uscate.

Iti place sau nu, fruit cake-ul si-a facut loc in randul deserturilor pentru Craciun, loc pe care si-l pastreaza si astazi. Acest preparat delicios, aflat de secole in top, este realizat din fructe uscate sau confiate, nuci si rom sau coniac. Aceste ingrediente, combinate cu faina, oua si zahar, fac din aceasta prajitura un desert extrem de consistent. Multi critici ai fruit-cake-ului sustin ca tocmai aceasta consistenta este un pericol pentru sanatate.

Altii apreciaza multitudinea de arome care rezulta din combinatia condimentelor, de la fructe la bauturi alcoolice. Pana in secolul al 18-lea, numarul ingredientelor a crescut simtitor, astfel incat a fost interzisa temporar in Europa, deoarece a fost considerata a fi “pacatos de bogata”. In cele din urma, legea s-a schimbat si prajitura a devenit foarte populara  in Anglia.

 

Fursecuri (cookie)


Cookie-urile au aparut pe scena culinara in jurul secolului al VII-lea, cand brutarii foloseau portiuni mici din aluatul tortului pentru a testa caldura cuptorului. Rezultatele au fost numite “koekje”, care in olandeza inseamna „tort mic”. Desi multe tipuri de cookie-uri pentru Craciun sunt taiate in diferite forme, cum ar fi brazi de Craciun, stele si ciorapi, si mai apoi decorate in culori de sezon, majoritatea cookie-urilor de Craciun sunt realizate diferit in lume.

In Italia, de exemplu, cookie-urile cu migdale sunt cunoscute sub numele de “amaretti” si mai contin zahar si albusuri de ou. Cookie-urile se numesc “Krumkake” in Norvegia, in timp ce suedezii se delecteaza cu “papparkakor”. Grecii dau un plus de savoare acestor prajiturele adaugand cuisoare si coniac. Iau astfel nastere “Kourambiedes”.

 

Buche de Noel

 

Bucataria franceza este considerata una dintre cele mai bune din lume, iar traditionalul desert Buche de Noel ocupa locul intai in topul preferintelor francezilor. Aceasta rulada nu este doar prietenoasa cu papilele tale gustative, dar datorita mulitudinii de decoratiuni extravagante, comestibile, este placuta si la vedere.

Se spune ca desertul a fost creat in timpul lui Napoleon Bonaparte, care ar fi interzis aprinderea focului in sobe iarna, crezand ca astfel va preveni raspandirea bolilor. Astfel, desertul  Bûche de Noël a devenit simbol al familiei reunite care petrece timp impreuna, povestind sau sarbatorind. Multi experti culinari subliniaza ca acest desert, care este de fapt o rulada umpluta cu crema si acoperita cu glazura de unt, nu trebuie sa fie incarcat de decoratiuni pentru a reda atmosfera clasica in mod autentic.

 

Turta dulce

 

In Evul Mediu, bucatarii faceau cinste bucatariilor pe care le reprezentau cu o creatie culinara care, in cele din urma, a primit denumirea de „turta dulce”. Combinatie perfecta de dulce si picant, turta dulce se realizeaza din amestecul dintre melasa, nucsoara, scortisoara si ghimbir. Incepand cu anii 1800, turta dulce a devenit „prajitura Craciunului“ in multe tari, probabil datorita accesului mult mai facil al populatiei la faina si zahar.

 

Text: Andreea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *