Premiera in Romania: Cum iti poti mari sanii cu mai putine riscuri, fara silicon

saniAm observat ca, in ultima perioada, apar din ce in ce mai multe cazuri de femei care si-au pus silicon in sani si au probleme foarte mari: fie rana nu li se inchide, fie se infecteaza, fie sanii capata o forma inestetica. Acum insa exista o alta solutie pentru femeile care vor sa-si reconstruiasca sanii, dar si pentru cele care vor doar sa si-i mareasca.

Aceasta solutie poarta numele de BRAVA, iar riscurile sale sunt semnificativ mai mici.

Marire de sani fara taieturi si cicatrice

Dr. Dana Jianu, Vicepresedinte al Societatii Romane de Chirurgie Estetica, a adus aceasta interventie si in Romania, la Clinica ProEstetica, primul centru medical privat de chirurgie estetica din Romania. Ce inseamna, de fapt, sistemul Brava? Este o noua tehnica medicala utilizata pentru marirea sanilor prin interventie chirurgicala minim invaziva. Aceasta presupune aplicarea unui dispozitiv asemanator unui sutien, care are niste cupe ce se fixeaza etans la pieptul pacientei si sunt cuplate la o micropompa de vid ce creeaza local o presiune usoara. Purtat cateva saptamani, timp de 8-10 ore, datorita presiunii exercitate permanent, tesuturile se expandeaza permitand transplantarea tesutului adipos propriu. Astfel, rezulta o augmentare cu 1-2 cupe.

foto_noimebrie_007

Si pana acum exista posibilitatea de a iti mari sanii prin injectare cu grasime proprie, insa aceasta augmentare nu rezista decat cativa ani. Cu tehnica Brava insa, rezultatele sunt permanente, tocmai pentru ca mai intai este largita cavitatea sanului, iar apoi grasimea este implantata in tesutul sanatos, care se regenereaza. Practic, sanul este marit de 3 ori, pentru ca, in final, sa ramana dublu, acest rezultat fiind permanent. Avantajele acestui sistem sunt multiple: nu exista incizii (taieturi), sanul are un aspect natural fata de cazurile in care este marit prin implant de silicon si nu lasa cicatrice.

O solutie eficienta pentru pacientele care au suferit mastectomii

Cu ocazia lansarii acestei tehnici si la noi in tara, Dr. Roger Khouri, unul dintre pionierii in folosirea acestui sistem si fondatorul Miami Breast Cancer SUA, a venit in Romania. Acesta a operat peste 1000 de paciente si ne-a explicat cum functioneaza sistemul Brava. El recomanda cu caldura aceasta interventie si pentru pacientele care au suferit mastectomii si care nu vor sa mai treaca printr-o noua operatie, dar vor sa-si recapete forma naturala a sanului. Mai mult, are avantajul ca imbunatateste starea tesuturilor dupa radioterapie (pentru ca pielea se devascularizeaza din cauza iradierii) si trateaza pielea cu ulceratii. De asemenea, sistemul Brava poate fi folosit si de femeile care au avut silicon si doresc sa si-l scoata.

foto_noimebrie_004Procedura dureaza aproximativ 3 ore si presupune lipoaspirarea grasimii pacientei de pe solduri, coapse sau abdomen, iar apoi implantarea acesteia in san. Singura parte dureroasa din aceasta operatiune este liposuctia, dar aceasta se face sub anestezie generala. Sistemul Brava nu doare, iar sutienul special trebuie purtat pe timpul noptii, aproximativ 2 saptamani inainte de operatie, in cazul pacientelor care isi doresc marire, si 1 luna in cazul celor care au suferit mastectomie. Singurul risc ar fi ca se pot forma mici chisturi de grasime, care insa nu afecteaza sanatatea sanului si nu pot fi confundate cu cele maligne. Pacientele trebuie sa aiba sanii sanatosi inainte de interventie si sunt tinute sub observatie dupa efectuarea procedurii, astfel ca, la 6 luni dupa operatie, li se efectueaza o mamografie. Spre deosebire de implantul cu silicon, cel cu grasime nu ingreuneaza depistarea cancerului, daca vorbim, de exemplu, despre o recidiva. “Procedura este contraindicata fumatoarelor, celor care iau medicamente anticoagulante si celor care nu inteleg despre ce este vorba”, a declarat Dr. Khouri. Acesta a explicat ca nu isi ia angajamentul de a efectua aceasta interventie decat dupa ce lasa pacienta sa testeze sistemul, aceasta intelege despre ce este vorba si este sigura ca poate purta timp de cateva saptamani sistemul Brava, inainte si dupa interventie. Sistemul costa 1600 de euro, iar interventia propriu-zisa (lipoaspiratie si transplant), costa intre 2000 si 3000 de euro. Mai multe detalii puteti afla intrand pe site-ul: www.brava.com.ro.

Text: Bianca Badescu