Privarea de somn duce la cresterea in greutate

shutterstock_8289Vederea alimentelor nesanatoase in timpul unei perioade de restrictie de somn activeaza centrele de recompensare ale creierului, care sunt mai putin active atunci cand o persoana doarme in limite normale, conform unui nou studiu. Pentru realizarea studiului s-au folosit scanari ale creierului pentru a intelege mai bine legatura dintre somn si obezitate.

Astfel, cercetatorii de la Spitalul Roosevelt Center si Universitatea Columbia din New York au apelat la imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), pe un total de 25 de barbati si femei, cu greutate normala, in timp ce acestia au privit diferite alimente, sanatoase si nesanatoase organismului. Scanarile au fost facute timp de cinci nopti, iar somnul a fost limitat la patru ore si a continuat pana la noua ore. In urma scanarilor efectuate, rezultatele au fost comparate.

„In aceleasi regiuni ale creierului au fost activate centrele in momentul in care produsele alimentare nesanatoase au fost prezentate”, a declarat Marie-Pierre St-Onge, cercetator principal al studiului. „Raspunsul creierului la alimentele nesanatoase arata de fapt un model neuronal specific in momentul in care somnul este restrictionat.”
Studiile anterioare au aratat ca somnul limitat duce la consumul de alimente nesanatoase chiar si la oamenii care au un stil de viata sanatos. Potrivit St-Onge, rezultatele studiului ofera sprijin suplimentar asupra rolului pe care il are somnul, dar si asupra obezitatii. Rezultatele sugereaza ca, odata cu privarea de somn, persoanele vor gasi alimentele nesanatoase extrem de importante, oferindu-le satisfactie deplina, lucru ce poate duce la un consum mai mare de aceste tip de alimente.

„Studiul a aratat ca participantii mananca mai multe alimente ce au un continut de calorii si de grasimi mare in perioada de insomnie. Datele furnizate de imagistica creierului au aratat aceleasi rezultate”, a adaugat cercetatorul St-Onge.
Concluziile studiului vor fi prezentate in SLEEP 2012, la cea de-a 26-a reuniune anuala a Societatilor asociate Professional Sleep (APSS), in Boston.

 

Text: Andreea Popescu