Produsele autobronzante, risc pentru sanatate!

bronzFemeile care folosesc produse autobronzante s-ar putea expune la un risc crescut de probleme de fertilitate, iar copiii acestora s-ar putea naste cu probleme congenitale. Desi aceste produse par o alternativa mai buna decat expunerea la solariu, ele pot contine un “cocktail” de produse chimice care ar putea pune in pericol sanatatea unei persoane.

Produsele pot contine carcinogeni (substante chimice care, direct sau indirect, favorizeaza aparitia cancerului sau duc la forme mai agresive ale acestuia), precum si substante care pot irita pielea si pot duce la aparitia diabetului, obezitatii, alergiilor etc.

Ingrijorator este faptul ca aceste produse sunt aplicate pe tot corpul in mod regulat. Jacqueline McGlade, director executiv al Agentiei Europene de Mediu, a tras un semnal de alarma asupra faptului ca aceste produse, mai cu seama substantele din aceste produse, ar putea dauna sanatatii, mai ales ca multe dintre efectele substantelor care se afla in componenta lor nu sunt pe deplin cunoscute.

Substanta activa din produsele autobronzante este dihidroxiacetona. Atunci cand se utilizeaza sprayuri atuobronzante, aceasta poate fi inhalata sau chiar absorbita in sange. De asemenea, expertii spun ca ar putea deteriora ADN-ul, provocand mutatii si schimbari. Desi nu au fost facute inca teste pe oameni pentru a se demonstra cu adevarat efectele, specialistii trag un semnal de alarma si va sfatuiesc sa va ganditi de doua ori inainte de a folosi astfel de produse.

 

Text: Ruxandra Raica