Remedii din farmacia verde pentru ficat si bila

shutterstock_14167267Ai mancat pe saturate sarmalute, carnaciori, piftie, antreuri cu maioneza si torturi savuroase? Dupa atata rasfat culinar, te poti pomeni cu o colica biliara de toata frumusetea. Nu te ingrijora! Ai la-ndemana cele mai bune leacuri care dreneaza bila si ficatul.

Ouale, grasimile, smantana, carnea tocata de porc sunt doar cateva dintre alimentele care ingreuneaza activitatea ficatului si a bilei. Iata de ce este important sa le consumi cu moderatie si sa apelezi la cateva leacuri cu efect drenant. Durerile acute de cap, starile accentuate de greata, balonarea, durerile puternice in partea dreapta a stomacului anunta, fara doar si poate, o criza de bila.

 



Rostopasca are efect regenerant

Leac stravechi, vinul din radacina de rostopasca este recomandat si astazi de fitoterapeuti in cazul disconfortului biliar si hepatic. Se prepara din 30 g de radacina proaspata de rostopasca data in prealabil pe razatoare si 2 cani cu vin alb. Lasi amestecul la macerat 1-2 ore si bei cate un paharel zilnic, dimineata. Mai poti prepara o infuzie in vin, din 4 linguri de planta uscata la un litru de vin clocotit. Lasi la infuzat o zi si iei cate 3 linguri inainte de mesele principale ale zilei.

Atentie! Rostopasca este contraindicata in timpul sarcinii.

 

Detoxifierea ficatului cu pelin

Dupa o perioada in care ficatul a fost pus la incercare de consumul excesiv de alimente grase, poti tine o cura de detoxifiere cu ceai de pelin, timp de 9 zile (nu se prelungeste mult timp deoarece provoaca tulburari digestive si nervoase). Infuzia se prepara dintr-un varf de cutit de planta la o cana cu apa clocotita. Bei de trei ori pe zi, in trei reprize inaintea meselor principale. Ceaiul este foarte amar si se indulceste cu miere.

 

Drenor hepato-biliar preparat in casa

Daca ai mancat prea mult si ai stari de voma, atunci poti lua un amestec de tincturi care actioneaza rapid in mai putin de 30 de minute. Pentru prepararea lui, ai nevoie de tinctura de anghinare, de cicoare, tintaura, papadie, rostopasca si gentiana. Licoarea obtinuta se pune intr-o sticla inchisa la culoare si se pastreaza la frigider. Iei cate o lingura cu o jumatate de pahar cu apa, dupa mesele principale ale zilei. Alunga eficient disconfortul gastric si amelioreaza crizele biliare.

 

Uleiurile volatile, de mare ajutor pentru sanatatea ficatului

Exista o serie de uleiuri volatile care-ti pot fi de mare ajutor intr-o criza de bila.

Iata un mix calmant din: ulei volatil de menta (5 g), ulei volatil de brad (5 g) si ulei de masline (75 g). Iei de 3 ori pe zi cate 5 picaturi pe zahar sau pe o bucatica de miez de paine, cu 15 minute inainte de masa. Efectul? Descongestioneaza secretiile biliare si alina durerile intestinale.

 

Papadia pune la treaba bila lenesa

Durerile provocate de o bila lenesa se amelioreaza cu un ceai din frunze proaspete de papadie. Papadia este benefica pentru sanatatea hepatobiliara deoarece contine o serie de substante drenante si-ti protejeaza ficatul. Prepari infuzia dintr-o mana de planta proaspata la jumatate de litru de apa si bei 3 cani cu ceai pe zi, incepand de dimineata, pe stomacul gol. Acelasi efect il are tinctura din radacina de papadie, 15-20 de picaturi pe zi.

 

Text: Elisabeta Cosmescu