Remedii naturale pentru protectie solara

Remedii-naturale-pentru-protectie-solara

Pe perioada anotimpului cald, atunci cand ne expunem la soare, este bine sa respectam cateva reguli care sa ne asigure o bronzare sanatoasa si care sa ne ajute sa evitam arsurile solare.



Recomandari pentru evitarea arsurilor solare

– Evitarea expunerii la soare la orele de maxima intensitate (13:00-17:00);
– Folosirea unor lotiuni protectoare de calitate inainte de expunere si a unor creme hidratante dupa;
– Consumarea unei cantitati suficiente de apa;
– Evitarea consumului de bauturi alcoolice inainte de expunere;
– Evitarea consumului de medicamente fotosesibilizante (antibiotice, analgezice, antidepresive, diuretice, produse hormonale).


Dieta alimentara pe timpul verii

  • Consuma cat mai multe lichide, de preferinta apa si ceaiuri (indulcite cu miere);
  • Suplimenteaza alimentatia cu produse bogate in vitaminele E, A si C (legume si fructe proaspete: morcov, varza, praz, ceapa, rosii, pepene, caise, dovleac, piersici, banane, portocale, fruct de papaya; lapte; galbenus; nuci; alune; fructe de padure);
  • Consuma alimente cu continut bogat in apa, vitamine si minerale, usor digerabile: pepene verde, portocale, papaya, afine, banane, cartofi, mazare, salate.


Uleiul de catina, protector impotriva radiatiilor solare

De asemenea, cu aproximativ o saptamana inainte de expunerea la soare, este bine sa luam un tratament cu coenzima Q10 care patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare. De preferat administrarea coenzimei Q10 in ulei de catina (aproximativ 20 mg/zi), pentru o absorbtie optima. In plus, uleiul de catina este o sursa excelenta de vitamine cu actiune regeneratoare asupra metabolismului celular, antioxidanta, imunomodulatoare. In administrarea externa, este un bun cicatrizant, avand un remarcabil efect dermoregenerator, antiinflamator, nutritiv; este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.


Beta-caroten pentru un bronz uniform

Acelasi efect protector impotriva radiatiilor solare il are si ceaiul verde. In plus, el calmeaza inflamatiile si se poate consuma de doua ori pe zi in amestec cu menta, cu adaos de lamaie si miere. Pentru o bronzare uniforma si sanatoasa, beta-carotenul are efect antioxidant, intarziind procesele de imbatranire. El protejeaza impotriva efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete. Se pot consuma si ceaiurile din galbenele, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie, scoarta de salcie, pentru o buna hidratare cu efecte protectoare impotriva razelor solare. Este recomandat un consum de doua-trei cani pe zi.


Emulsii miraculoase impotriva arsurilor solare

In general, inainte de expunerea la soare, este absolut necesar sa folosim creme cu protectie solara ale caror principii active sunt naturale si sunt mult mai bine tolerate de catre piele: extractele din aloe, masline, susan, boabe de grau, avocado. Acestea reduc impactul razelor solare si chiar blocheaza aproximtiv 20% din aceste raze, deci au un rol cert de protectie a pielii fata de reactiile adverse ale luminii solare. Cremele de protectie solara pe baza de uleiuri sau unguente emulsionate in apa adera mai bine la piele si ii confera o protectie superioara, in comparatie cu cremele pe baza de gel, lapte sau spuma.

 

Care sunt plantele care protejeaza pielea de arsurile solare?

Aloe vera protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui, are actiune antiinflamatoare, antiseptica, nutritiva, emolienta si cicatrizanta. Este bine ca dupa fiecare expunere la soare, pentru a preveni arsurile solare, sa folosim emulsii pe baz? de aloe vera. Galbenelele sunt deosebit de utile pentru tratamentul arsurilor solare si pentru hidratarea pielii expusa la soare, gratie proprietatilor antiseptice, emoliente, hidratante, regeneratoare si cicatrizante.

 

Dr. Ruxandra Constantina