Sanatatea fizica si emotionala a copiilor, afectata major de programul scolar incarcat

Efectele scoliiDr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate, atrage atentia asupra faptului ca programa scolara foarte incarcata a elevilor ii poate afecta foarte mult, acestia ajungand apasati psihic si emotional de volumul mare de lectii si de dorinta obtinerii unor rezultate cat mai bune la scoala.

Fie ca vorbim de copiii din grupele pregatitoare, fie ca vorbim de cei din clasele superioare, toti sunt afectati de acest fapt. Supraaglomerarea programului cu materii solicitante ca matematica si romana, duce la privarea elevilor de orele relaxante ca desenul, muzica sau sportul, care ii ajuta, totodata, pe acestia sa-si exerseze creativitatea si libertatea de exprimare, foarte importante in dezvoltarea personala ulterioara.

Romania ocupa primul loc in cazurile de obezitate la copii, iar in ultimul timp tot mai multi elevi ajung la spital cu probleme ale aparatului gastro-intestinal, motiv pentru care doctorul Florin Ioan Balanica recomanda introducerea orelor de nutritie in programa scolara si acordarea unei mai mari atentii asupra pachetului cu mancare pe care parintii il pregatesc celor mici la scoala. Problemele circulatorii si deficitul de atentie cu care se confrunta tot mai des elevii, sunt cauze ale lipsei orelor de sport intr-un numar mai mare din programa scolara. Din acest motiv, dl doctor atrage atentia cadrelor didactice care observa elevi cu disconfort fizic sau emotional, sa solicite imediat sprijinul unui specialist.

Sistemul de invatamant finlandez este considerat ca fiind cel mai eficient din lume. Orele sunt mai scurte, mai atractive si solicita mai multa participare activa din partea elevilor. Acestia sustin primul examen important la varsta de 16 ani, iar cartile si mancarea sunt asigurate de institutiile de invatamant. Astfel, Finlanda se poate mandri cu cel mai mare procent de elevi care au promovat liceul (93%) si cu cei mai multi tineri inscrisi la facultate (66%).

 

Text: Madalina Manole