Secole de simbolism înfășurate în perlele purtate la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

De-a lungul vieții sale, regina Elisabeta a II-a a fost rar văzută fără accesorii cu perle. Și când familia regală i-a adus un ultim omagiu Majestății Sale la înmormântarea ei de la Westminster Abbey, luni, 19 septembrie, toate femeile membre ale familiei regale, le-au purtat.

Farmaciștii Catena recomandă crema cu aloe vera de la Cyclaxo crema fină cu efect calmant și regenerant, care poate fi utilizată atât pe fațăcât și pe corp. 

Femeile membre ale familiei au urmat deja protocolul regal cu atenție de când regina a murit pe 8 septembrie, îmbrăcându-se în negru, adesea purtând un voal, și bijuterii cu perle și diamante, ambele pietre prețioase incolore. Dar de ce sunt perlele în special bijuteria preferată pentru doliu regal? Trebuie să spunem că e o tradiție înrădăcinată în protocolul regal, cu multă vreme în urmă.

Prințesa de Wales Kate Middleton, ducesa de Sussex Meghan Markle, regina consoartă Camilla și femeile membre ale familiei regale au fost văzute purtând bijuterii din perle pentru evenimentul trist al casei regale britanice.

În afară de motivul evident al iubirii monarhului pentru perle, istoria „bijuteriilor de doliu” și modul în care perlele au devenit parte din ea merge cu mult timp înaintea domniei sale.Iată ce au purtat femeile din familia regală la înmormântare și cum a început această tradiție.

Perle în memoria Reginei

Potrivit unui raport al Daily Mail, Prințesa de Wales a purtat o ținută neagră, asociată cu un colier de perle cu trei șiruri, care făcea parte din colecția de bijuterii a Majestății Sale, pentru ceremonia funerară. De asemenea, a fost văzută purtând o pereche de cercei cu diamante și perle care au aparținut Prințesei Diana.

Meghan a purtat o rochie neagră până la genunchi. Ea a accesorizat-o cu o pălărie mare neagră și pantofi ascuțiți, dar a optat să nu meargă cu voalul negru tradițional purtat de alte femei din familie. Ea a purtat o pereche de cercei cu perle și diamante primiți în dar de la însăși regina în onoarea logodnei cu Prințul Harry în 2018.

Regina consoartă Camilla era îmbrăcată într-o rochie neagră, cu o pălărie neagră cu flori și un voal scurt asortat. Potrivit Independent, ea și-a completat look-ul cu broșa jubiliară de diamant în formă de inimă Hesse, care a aparținut Reginei.

Perlele- simbol al eleganței

Perlele naturale, formate întâmplător în interiorul cochiliei unei moluște, sunt minuni rare ale naturii care i-au fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri. Grecii credeau că au fost formate din lacrimile zeilor. În cultura hindusă, perlele erau asociate cu luna, simbolizând înțelepciunea și puritatea. În tradiția chineză, o perlă a fost plasată în gura unui mort ca protecție, pentru a le ușura călătoria către viața de apoi.

Regina Elisabeta I

În timpul perioadei Renaștentiste, având în vedere raritatea și valoarea lor ridicată, aceste bijuterii ale mării au devenit asociate cu bogăția și rangul social înalt. Pentru Regina Elisabeta I, dornică să-și proiecteze imaginea de Regina Fecioară, perlele reprezentau puritatea și castitatea, precum și un cod vizual care transmitea bogăția și puterea.

Tradiția de a purta perle ca bijuterii de doliu a început acum mai bine de 150 de ani.

O tradiție care datează din 1861

După moartea soțului ei, Prințul Albert, în 1861, regina Victoria, fostul monarh al Regatului Unit, a suferit atât de mult încât a purtat 40 de ani doar haine lungi și negre, accesorizându-le cu perle, despre care se spune că reprezintă picături de lacrimi.

În 1878, când fiica ei, Prințesa Alice, a murit, regina Victoria a purtat un pandantiv negru cu o singură perlă albă, potrivit unui raport al The National News.

Potrivit unui raport al Metro, ea a ales să poarte perle pentru tot restul vieții. O durere atât de puternică încât decizia Reginei Victoria de a purta perle a fost considerată o tradiție până în prezent. Datorită ei, s-au dezvoltat reguli stricte în jurul ritualurilor de doliu.

Regina Elisabeta a II-a

Familia regală, desigur, are norocul să poarte în mare parte bijuterii din perle naturale. Regina Elisabeta însăși le-a purtat când îți plângea tatăl, pe regele George al VI-lea după moartea acestuia, în februarie 1952. Proaspăt încoronată monarh, și-a însoțit mama, Regina Mamă, și bunica, Regina Maria, să aștepte sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui ei la gara Kings Cross. Toate cele trei femei din familia regală erau îmbrăcate în negru, dar cu accesorii cu perle naturale.

Ducesa de Cambridge

Ducesa de Cambridge a purtat și ea un colier de perle, purtat anterior de Prințesa Diana, la înmormântarea Prințului Philip, în aprilie 2021. Colierul cu patru șiraguri de perle și diamante semnate Garrard, conținea perle care au fost dăruite Reginei de guvernul japonez în anii 1970. Pe 14 septembrie, acum în doliu pentru Regina însăși, Katherine a combinat negrul funerar cu broșa cu frunze de perle și diamante a Reginei, în timp ce a participat la slujba de la Westminster Hall. În aceeași zi, ducesa, devenită Prințesă de Walles a adus un omagiu și soacrei sale răposate cu o pereche de cercei cu perle și diamante ai acesteia din urmă. Purtate de Kate de mai multe ori până acum, acestea au fost inițial un cadou pentru Diana de la Collingwood Jewelers cu ocazia nunții ei cu Prințul Charles, în 1981.

La aceeași slujbă, ducesa de Sussex a combinat ținuta neagră cu perle, optând pentru perle și știfturi cu diamante discrete, care i-au fost dăruite de regină.

Regina consoartă

Camilla, Regina Consoartă, a purtat cercei de perle împreună cu colierul ei favorit de perle cu patru fire, iar Anne, Prințesa Regală, a urmat protocolul purtând uniforma de ceremonie a Marinei Regale, împreună cu cercei simpli.

Cu o zi înainte, însă, în timp ce însoțea sicriul mamei sale în călătoria sa din Scoția la Londra, Anne a purtat în mod emoționant cerceii cu perle Andrew Grima, care au fost un cadou de la părinții ei la sfârșitul anilor 1960. În acea zi, ea a adus un omagiu Reginei într-o declarație emoționantă în care a descris cât de „norocoasă” s-a simțit că a putut să împărtășească „ultimele 24 de ore din viața celei mai dragi mele mame” la Balmoral.

Prințesa Regală a purtat aceiași cercei și la înmormântarea Prințului Philip de anul trecut, un semnal al apropierii ei de ambii părinți.

Iulia Mirică

Foto: hepta, vogue.com