Sfaturi zilnice pentru sanatate

Va este greu sa va treziti dimineata? Nu sunteti in cea mai buna forma? Incercati sa va pastrati energia toata ziua respectandu-va tabieturile. Care este cheia?

Am dormit suficient?
Somnul are efect benefic asupra organismului. Nu ne trezim bine daca nu am avut o noapte linistita. Trebuie sa stim sa ne pregatim pentru somn.
Ce  nu trebuie sa faceti: 
– sa abuzati de produse excitante (cafea, ciocolata, bauturi tip cola);
–  sa evitati activitatile sportive seara. Bineinteles ca exercitiile sunt importante pentru sanatate dar trebuie sa le efectuati dimineata.
– cina nu trebuie sa fie prea bogata. Un loc important il ocupa legumele. Puteti bea un pahar de vin, dar nu mai mult. Uitati de tigari.

Ce trebuie sa faceti:
– sa comunicati cu partenerul sau prietenii dumneavoastra;
– sa incepeti seara cu activitati relaxante;
– sa nu uitati de tabieturile dumneavoastra: dusul, spalatul pe dinti, demachiajul;

Am timp sa iau micul dejun?
Trebuie sa va sculati devreme pentru a avea timp sa luati micul dejun.  Micul dejun are la baza 25% din caloriile zilnice.
El trebuie sa contina:
– laptele este bogat in calciu si proteine; permite rehidratarea organismului.
– painea contine proteine, lipide, vitamine si fier. Trebuie sa mancati in fiecare dimineata un sfert de bagheta. O puteti combina cu jambon, oua fierte tari, unt.
– beti suc de fructe, bogat in vitamine. Puteti consuma si fructe.
Puteti folositi o lumina artificiala pentru a lua micul dejun. El are un efect benefic asupra organismului si moralului dumneavoastra.

Gimnastica in fiecare dimineata
Trebuie sa efectuati exercitii timp de 3 minute in fiecare dimineata. Puteti ramane in pat! Intinse pe spate, incrucisati degetele, trageti bratele deasupra capului si incordati picioarele.  Apoi puneti bratele in crucis si ridicati genunchii spre abdomen. Aceste exercitii permit deblocarea vertebrelor. In mijloacele de transport in comun puteti face de asemenea gimnastica. Contractati muschii abdominali si fesieri timp de cateva secunde, apoi ii relaxati. Repetati de mai multe ori acest exercitiu. In masina tineti volanul, va lipiti spatele de scaun ca sa mentineti coloana vertebrala pe axul scaunului evitand contractiile de la nivelul cervical. Ramaneti timp de 30 de secunde in aceasta pozitie, apoi relaxati-va. Repetati de 5-6 ori.
De 2-3 ori pe saptamana faceti sport pentru a va simti bine dimineata: jogging, tenis, inot timp de 30 – 40 de minute.

Viata in roz
Pentru a incepe o zi buna trebuie sa ganditi pozitiv. Dimineata  trebuie sa va fixati obiectivele, apoi seara verificati ceea ce ati facut. Dati mai putina importanta preocuparilor celorlalti. Nu va consumati energia pentru a va imagina ce vor ceilalti. Ganditi-va la obiective positive: voi face sport pentru a ma simti mai bine. Nu va supraevaluati dar nu dati mare importanta esecurilor, nu inseamna ca sunteti mai putini valorosi. Pastrati-va optimismul pentru ca anumite lucruri depind de voi, altele nu. Invatati sa va cunoasteti prioritatile.

Text: Dr. Corina Turcu