Sindromul premenstrual: simptome, cauze si remedii

poza dureri sindrom premenstrual Majoritatea femeilor o numesc “tortura lunara” si pe buna dreptate, durerea premenstruala este o experienta nu tocmai placuta si inevitabila, care afecteaza serios calitatea vietii fiecarei femei. Aproape orice femeie care are menstruatie se confrunta lunar cu ceea ce numim sindrom premenstrual SPM. Acesta reprezinta, de fapt, un complex de simptome care se manifesta cu 2-3 zile inaintea menstruatiei, ameliorandu-se treptat dupa aparitia primei sangerari.

Conform statisticilor, aproximativ 75% dintre femei acuza dureri premenstruale, unele dintre acestea manifestand o forma mai severa a acestor tulburari.



Simptomele sindromului premenstrual

Majoritatea femeilor care sufera de sindrom premenstrual prezinta urmatoarele stari:

Manifestari fizice ale SPM:

– crampe abdominale;

– dureri musculare;

– greata si varsaturi;

– cefalee;

– constipatie;

– sensibilitatea sanilor;

– balonare;

– lipsa de energie;

–  acnee;

– senzatie de foame;

– tulburari de somn.

Manifestari psihice ale sindromului premenstrual

– iritabilitate;

– apatie;

– nervozitate;

– depresie;

– anxietate;

– insomnie;

– tulburari de atentie;

– scaderea libidoului;

– tulburari de memorie.

Simptome severe ale SPM:

– depresie cronica;

– astm;

– alergii;

– tulburari psihice;

– tulburari alimenatre (bulimie).

Netratata, aceasta tulburare premenstruala, aparent normala, poate provoca agravarea simptomelor altor afectiuni.

Cauzele aparitiei durerilor premenstruale sunt complexe, insa nu sunt foarte bine delimitate. Singura cauza evidenta este cea de natura hormonala. Dezechilibrul hormonal si alte schimbari care se produc in organism in aceasta perioada influenteaza starea de sanatate hormonala a fiecarei femei. Mostenirea genetica, stresul si modul de viata (odihna, alimentatia, activitatile cotidiene) pot declansa si intensifica aparitia durerilor premenstruale.

Remedii pentru sindromul premenstrual

  • Calciu si vitamine – Suplimentele alimentare joaca un rol important in atenuarea simptomelor premenstruale, imbunatatind semnificativ starile fizice si emotionale asociate acestei tulburari. Aportul de calciu, magneziu sau vitaminele B si D amelioreaza durerile, controleaza activitatea musculara, reduce starile nervoase, reechilibreaza nivelul hormonal si activitatea serotoninei (hormonul fericirii).
  • Alimentatia – O dieta echilibrata poate reduce sau ameliora starile SPM. Alimentele naturale pe baza de carbohidrati, fibre, legume, fructe si grasimi vegetale reprezinta o modalitate eficienta de atenuare a simptomelor specifice durerilor premenstruale. Incercati sa excludeti sau sa inlocuiti din meniul zilnic cantitatea de sodiu, zahar sau proteinele de origine animala. De asemenea, evitati consumul de cafea si alcool in acea perioada si inlocuiti-le cu cat mai multa apa sau ceaiuri din plante.
  • Anticonceptionalele – Administrarea de pilule contraceptive este extrem de benefica in tratarea sau ameliorarea acestui sindrom. Pastilele anticonceptionale sau tratamentul medicamentos pe baza de analgezice atenueaza durerile, manifestandu-se atat la nivel emotional, prin modificarea dispozitiei, alungand starile depresive, cat si la nivel fizic.
  • Odihna, activitatile relaxante si exercitiile fizice pot reduce, intr-o oarecare masura, simptomele neplacute din perioada premenstruala.

Text: Alexandra Lupu