Soluții pentru scalp uscat si sensibil

Aproximativ 1 din 2 persoane suferă de o anumită afecțiune a scalpului și multe dintre aceste probleme sunt de cele mai multe ori cauzate de mătreață. Pot apărea iritația și mâncărimea la nivelul scalpului.

Mătreața apare ori din cauza faptului că scalpul conține uleiuri naturale în exces, ori că este super sensibil. Printre simptome se numără mâncărimea, senzația de arsură sau dureri, furnicăturile și, bineînțeles, scuamele specifice. Un scalp uscat și sensibil poate fi cauzat de o alimentație necorespunzătoare, de o îngrijire precară a părului sau chiar de poluarea din mediul înconjurător. Pentru a găsi cele mai bune soluții pentru scalpul uscat și sensibil este important să descoperiți care este motivul pentru care scalpul reacționează în acest fel. Una dintre cele mai recomandate variante presupune folosirea unui șampon pentru scalp uscat.Care sunt cauzele uscării scalpului

Cea mai frecventă cauză a scalpului uscat este dermatita seboreică, o formă de inflamare cronică ce apare la nivelul pielii. Dar scalpul uscat și mătreața nu reprezintă același lucru. Mătreața poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi o infecție fungică, iritația scalpului și afecțiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul și eczema, care pot provoca uscăciune și descuamare la nivelul feței – sprâncene – sau al urechilor.

Deși cauza exactă a dermatitei seboreice nu este cunoscută, un lucru este sigur: nu înseamnă că aveți părul murdar sau neîngrijit. Nu este cauzată de igiena precară, spun specialiștii.

Cele mai bune soluții pentru scalp uscat și sensibil

Încercați un șampon antimătreață, recomandat este sa fie produs dermato-cosmetic.

Dacă scalpul uscat și sensibil este cauzat de mătreață, soluția poate fi utilizarea unui șampon antifungic. Pentru a vă asigura că scăpați de această problemă deranjantă, specialiștii recomandă să vă spălați pe cap în fiecare zi cu aceste șampoane.

Poate fi nevoie să vă spălați mai rar pe cap

Dacă nu aveți mătreață, însă observați că scalpul devine uscat și sensibil, ar putea fi timpul să vă schimbați puțin rutina de îngrijire a părului și scalpului. Apa excesiv de fierbinte, dușurile foarte lungi și ingredientele dure ale produselor de îngrijire (cum ar fi sulfații) pot afecta bariera care protejează pielea scalpului. Din această cauză, spălarea frecventă a părului poate provoca scalp uscat și sensibil. De aceea, dacă nu aveți părul gras, puteți încerca să folosiți puțin mai rar șamponul.

Încercați un șampon cu acid salicilic

Acidul salicilic este unul dintre remediile-cheie împotriva acneei. Dar știați că acest ingredient poate face minuni și pentru scalpul uscat? Șamponul cu acid salicilic ajută la dizolvarea micilor scuame de pe scalp și poate ameliora mâncărimea, mai ales dacă scalpul este extrem de uscat. Asta pentru că acidul salicilic este un exfoliant de top care elimină celulele moarte ale pielii de pe suprafața acesteia.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este folosit de mult timp pentru beneficiile sale pentru sănătatea pielii, printre care și a scalpului. Acest tip de ulei poate hidrata scalpul, iar proprietățile sale antifungice și antibacteriene pot ajuta la reducerea riscului de infecții. În plus, există cercetări care arată că poate ajuta chiar în mod semnificativ la tratarea dermatitei atopice.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți puternice antiseptice, antifungice și antibiotice care pot ameliora scalpul uscat și simptomele acestuia. Acesta este motivul pentru care multe șampoane antimătreață conțin ulei de arbore de ceai.

Aloe vera

Aloe vera are o serie de proprietăți care pot ajuta la ameliorarea scalpului uscat. Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea iritației pielii. În plus, este un eficient agent de hidratare.

Hamamelis

Hamamelisul este un cunoscut ingredient al produselor care ameliorează mâncărimea și care sunt concepute pentru pielea uscată și sensibilă. Hamamelisul poate fi folosit pentru a ameliora inflamația care ar putea cauza scalpul uscat provocat de anumite afecțiuni. De asemenea, are proprietăți astringente puternice care pot calma simptomele de scalp uscat și sensibil.

Consultați medicul dermatolog

Dacă ați încercat anumite șampoane și produse, însă simptomele nu s-au ameliorat după aproximativ o săptămână, atunci poate fi momentul să luați legătura cu un specialist.

Un dermatolog poate prescrie tratamente, cum ar fi un șampon antimătreață, steroizi topici sau vitamina D topică (în cazul psoriazisului), în funcție de problema de bază.

Foto: shutterstock