Steriletul sau dispozitivul intrauterin

Steriletul sau dispozitivul intrauterinSteriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este unul din multiplele mijloace de contraceptie folosite. Ca si in cazul celorlalte metode contraceptive, steriletul are indicatii si contraindicatii. Dispozitivul intrauterin este indicat acelor femei care au deja un copil si nu suporta contraceptivele estroprogesteronice.

O alta indicatie, de data aceasta medicala, este folosirea steriletului dupa tratarea chirurgicala a sinechiei uterine, pentru a mentine deschisa cavitatea uterina. Contraindicatiile absolute sunt infectiile aparatului genital, malformatiile uterine, hemoragiile genitale, polipii sau mioamele intracavitare, coagulopatiile, alergia la cupru.

Ce face steriletul
– determina un traumatism local si o reactie inflamatorie; ca urmare se elibereaza anumite substante care modifica functionarea mucoasei uterine, necesara implantarii embrionului;
– face cavitatea uterina “ostila” embrionului si spermatozoizilor datorita ionilor de cupru;
– nu mai permite ascensiunea spermatozoizilor spre uter;
– creste contractilitatea musculaturii uterului si modifica motilitatea trompelor.

Instructiuni
Introducerea steriletului se face in cabinetul de ginecologie. In prealabil se indica efectuarea unui examen al secretiei vaginale. Dupa instalarea pacientei, se dezinfecteaza colul uterin si se practica o histerometrie care apreciaza profunzimea si directia cavitatii uterine. Steriletul este apoi introdus conform instructiunilor.

Dupa inserarea DIU, pacienta trebuie sa controleze temperatura in zilele urmatoare si sa evite raporturilor sexuale timp de 4-5 zile.

Retinetri!
Controlul ginecologic este indicat la interval de 6 luni. Retragerea steriletului se va face in functie de indicatiile medicale ale fiecarei paciente de catre medicul ginecolog.

Text: Dr. Anca Gherasie
Medic primar obstetrica-ginecologie
Centrul Medical Med New Life
Tel.: 326.39.99/326.39.98/326.39.97
E-mail: [email protected]
www.med-new-life.ro
februarie 25th, 2021 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate