Steriletul IUB Ballerine® cea mai inovatoare metodă contraceptivă

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este unul dintre multiplele mijloace de contracepţie folosite. Ca şi în cazul celorlalte metode contraceptive, steriletul are indicaţii şi contraindicaţii. Până acum, dispozitivul intrauterin era indicat doar acelor femei care aveau deja un copil şi nu suportau contraceptivele estroprogesteronice.

De acum însă, este disponibil şi în România steriletul potrivit pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile tinere care nu au fost însărcinate. Cu IUB Ballerine® fertilitatea este reinstaurată imediat după înlăturare. Nu afectează libidoul, ovulația și nici nu îngrașă.Eficienţă fără hormoni

Steriletul IUB Ballerine® are o eficiență de peste 99% în prevenirea sarcinii, dar și o durată de viață de până la cinci ani.

IUB (IntraUterine Ball) Ballerine are o serie de avantaje. În primul rând, nu conține hormoni. Acesta este un avantaj extrem de important în cazul multor femei care ar vrea să aleagă acest tip de metodă contraceptivă, dar se feresc de tratamente hormonale și de efectele adverse pe care ele le aduc. „Ballerine funcționează după aceleași principii ca alte dispozitive contraceptive intrauterine care au în componența lor cupru și nu conțin hormoni. Mai exact, de îndată ce este introdus în uter, eliberează cantități mici de cupru pentru a împiedica în mod continuu apariția unei sarcini.”, spune prof. dr. Claudia Mehedințu, medic ginecolog.

Forma şi dimensiuni

IUB Ballerine are formă de sferă, deci diferit de toate celelalte dispozitive care au forma literei „T” și se adaptează ușor corpului femeii. Dintre toate steriletele existente pe piață, acesta are cel mai mic diametru – 15 mm. Datorită formei 3D și a celei mai mici dimensiuni, Ballerine nu rănește, nu perforează și nu irită. Este realizat din materiale de înaltă calitate: cupru pur și nitinol, din care se realizează și stenturile coronariene.

O sferă din perle de cupru

De ce această formă sferică? Mult timp, uterul a fost privit ca un triunghi plat și s-a considerat că un sterilet în forma literei „T” s-ar potrivi perfect. De fapt, în realitate, uterul este o cavitate tridimensională care se contractă constant. Odată inserat, steriletul tradițional poate fi prost poziționat și aproximativ 70% dintre femei acuză dureri și sângerări abundente. De aceea, ne-am gândit la o formă care să reducă aceste riscuri, iar alegerea a fost perfectă.”, spune Ilan Baram, medicul ginecolog și directorul medical al companiei OCON Healthcare din Israel, cel care a inventat steriletul Ballerine.

De altfel, a contat foarte mult și tipul de material ales pentru IUB Ballerine. Dispozitivul este realizat din perle de cupru pur dispuse pe un fir flexibil din Nitinol. Până la sfârșitul anului 2020, peste 100.000 de femei din 30 de țări au folosit IUB Ballerine.