Sunt telefoanele mobile periculoase sau nu?

1ebim8k1sUtilizarea telefoanelor mobile face parte din actiunile pe care le intreprindem zi de zi si, cum ne aflam in era vitezei in care lucrurile se misca naucitor de repede, este de la sine inteles ca nu prea ne mai putem descurca fara aceste aparate care au, desigur, avantajele, dar si dezavantajele lor. Nimeni nu stie insa cu siguranta cat de periculos este telefonul mobil pe care il ai in buzunar sau in geanta. Cu toate acestea, este mult mai usor sa previi decat sa tratezi diferitele afectiuni provocate de acest device – telefonul mobil.

 De ce ar putea fi telefonul mobil periculos?

 Responsabile pentru posibilele efecte nocive asupra organismului uman se pare ca sunt undele electromagnetice, emise de antenele telefoanelor mobile. Daca nu stiati, exista chiar anumite categorii profesionale care primesc spor la salariu, pentru ca isi desfasoara activitatea in apropierea surselor de unde electromagnetice. Efectele expunerii prelungite la aceste unde duc la scaderea imunitatii, la aparitia durerilor de cap, la depresii, la palpitatii, la cataracta si chiar la afectarea fatului. Astfel de unde electromagnetice nu sunt emise doar de telefoanele mobile, ci si de aparatele electrocasnice precum cuptoarele cu microunde, frigiderele, dar si de computerele personale.

 

Conform unui studiu facut in Statele Unite in anii ’80, copiii care au crescut in apropierea instalatiilor care emit unde electromagnetice au un risc ridicat de a se imbolnavi de leucemie. Riscul creste sau scade, bineinteles, in functie de asezarea locuintei fata de sursa undelor. Tocmai de aceea nu este indicat pentru sanatatea mai ales a copiilor, care absorb undele intr-o proportie mult mai mare decat adultii, sa stea intr-un astfel de mediu.

 

Cat despre cancerul provocat de telefonul mobil, se pare ca persoanele care au utilizat acest aparat mai mult de 10 ani prezinta riscuri de doua ori mai mari sa dezvolta o tumoare, datorita genelor ADN care pot fi deteriorate de radiatia telefonului mobil, afectand celulele.

 

De ce nu este bine sa dormim cu telefonul mobil in apropierea patului?

 Efectul indelungat al undelor electromagnetice micsoreaza productia de melatonina de peste noapte, melatonina fiind un hormon produs in epifiza, care regleaza somnul si care este responsabil si de bunastarea sistemului imunitar. De aceea, unii oameni acuza tulburari de somn si oboseala, fara a realiza insa adevarata cauza.

 

Pentru a va feri de orice fel de efecte provocate de telefoanele mobile, cel mai bine este sa le folositi cat mai rar, desi este greu de crezut ca o persoana ancorata in timpurile noastre se mai poate lipsi de aceste aparate, destinate usurarii activitatilor, daca putem spune asa. De asemenea, este bine atunci cand telefonul este in stand by sa il tineti cat mai departe de corp, sa nu il puneti in buzunar, ci macar intr-o servieta sau intr-o geanta. Peste ani si ani, cand tehnologia va evolua din ce in ce mai mult, este posibil sa descoperim cu totul si cu totul alte efecte ale utilizarii acestor device-uri.

 

Text: Ruxandra Raica