Tangou si salsa. Uita de griji prin dans!

principala (restul in galerie)Dupa o zi plina si stresanta, cautam refugiul in tot felul de activitati care sa ne ajute sa ne detasam si sa uitam de griji. Mergem la inot, fitness sau in sala de dans. Din ce in ce mai multe persoane isi indreapta atentia catre dansurile de societate: dansurile de salon si cele latino. Reprezinta un bun prilej de a face miscare, de a dobandi o anumita postura a corpului, de a te distra, de a asculta muzica antrenanta si de a cunoaste oameni noi. Mai intai un hobby si apoi o descatusare, dansul da dependenta.Istoria tangoului

Originile exacte ale dansului si cuvantului tangou s-au pierdut. Teoria general acceptata este aceea ca, in anii 1800, sclavii africani au fost adusi in Argentina si au inceput sa influenteze cultura locala. Cuvantul tangou ar putea fi de origine africana, insemnand loc apropiat, sau ar putea fi derivat din portugheza (latinescul tangere – a atinge) si preluat de catre africanii de pe navele de sclavi.

Traditiile s-au impletit

La sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900, Argentina a fost invadata de imigranti. Daca, in 1869, populatia era de 180.000, in 1914 ajunsese la 1,5 milioane. Traditiile, dansul, muzica s-au amestecat intre africani, spanioli, italieni, britanici, polonezi, rusi si argentinieni. Asa s-a nascut tangoul care s-a raspandit la nivel mondial la inceputul anilor 1900, cand fiii instariti ai familiilor din Argentina si-au croit drum catre Paris si au introdus acest dans intr-o societate dornica de asa ceva.

Traieste cu pasiune

Tangoul argentinian este ca un puzzle, dar punerea lui in scena arata diferit de fiecare data. Fiecare dansator, femeie sau barbat, infrumuseteaza dansul cu gratia proprie, astfel incat, de fiecare data, experienta este altfel traita. Desi fiecare dansator urmeaza anumite conventii, improvizatia nu lipseste niciodata, surprizele sunt mereu prezente, ceea ce inseamna ca dansul este deosebit de captivant.

Un dans plin de surprize

Ambii parteneri contribuie cu aspecte importante, iar frumusetea dansului si a vietii este savurata in doi. Tangoul se danseaza in sensul opus acelor de ceasornic. Dansatorii incearca mereu sa se plaseze catre marginile exterioare ale ringului, cat mai departe de centru. Este un dans care impleteste pasiunea, drama, romantismul cu imbratisarile. Un dans stralucitor, un fenomen cultural intelectual, extraordinar de rafinat.

Salsa, reteta dansului

Salsa este un dans ce exprima bucurie, un dans al zambetelor. Sunt foarte multe de spus despre istoria lui, care este rezultatul unei evolutii muzicale a mai multor tipuri de ritmuri latino. Muzica si dansul sunt conectate, pentru ca scopul principal al muzicii este acela de a se dansa pe ea. Se pare ca dansul ar proveni de la cubanezi. Ca urmare a presiunilor sociale si politice si a constrangerilor impuse in Cuba si Puerto Rico in anii ’30, foarte multi oameni au emigrat sau au fugit in Statele Unite, inclusiv in New York. Astfel, stilurile s-au amestecat. Termenul salsa a luat nastere in New York; are origine hispanica si a fost dezvoltat in orasul care nu doarme niciodata. Termenul se refera la o varietate de stiluri muzicale: rumba, guaracha, cha cha cha, cubop, merengue etc. Miscarile picioarelor sunt mai lente spre deosebire de miscarile mainilor. Este un dans cu miscari senzuale care pur si simplu explodeaza.

Descatuseaza-te prin dans si alunga grijile!

Text: Ruxandra Dumitrescu