Tehnici de infrumusetare: astazi versus ieri

Tehnici de infrumusetare: astazi versus ieriStandardele de frumusete s-au schimbat mult de-a lungul timpului, dar la fel de adevarat este faptul ca multe dintre tendintele de astazi isi au de fapt radacinile cu secole in urma. In mod sigur, multe dintre noi au recurs, de-a lungul timpului, la o serie de practici de infrumusetare… ciudate. Eu, personal, sunt recunoscatoare schimbarilor din domeniul frumusetii care au avut loc de-a lungul istoriei.

 

 Bronzul pielii, un faux pas

Una dintre cele mai importante metode de infrumusetare a pielii, bronzatul, a suferit o schimbare majora de-a lungul istoriei. Se stie ca o contributie insemnata la expansiunea acestei metode o are celebra creatoare de moda Coco Chanel, care s-a bronzat accidental pe cand se afla pe un iaht, iar culoarea ei ciocolatie a declansat o adevarata nebunie peste noapte. Cu toate ca designerul Coco Chanel a transformat pielea bronzata intr-o moda, acest trend isi face aparitia abia in urma cu 30 de ani. Inainte, se credea ca daca o femeie are pielea bronzata, aceasta este din cauza faptului ca face parte din clasa muncitoare, bronzandu-se ca urmare a statului excesiv in soare. Din fericire, lucrurile s-au schimbat, iar moda pielii translucide a trecut.

 

Fruntile… high

Fruntile inalte au fost atat de populare in epoca medievala, incat femeile care nu se puteau mandri cu aceasta trasatura fizica erau in stare sa-si smulga parul pentru a-si dezgoli fruntea cat mai mult. Elizabeth Woodville era bine-cunoscuta pentru fruntea sa inalta, la fel si Anne Boleyn, si Regina Elisabeta I. Biata Anne de Cleves… oare cum s-o fi impacat cu fruntea atat de ingusta intr-o vreme in care fruntea inalta era un must-have?

 

 

Make-up-ul, un pacat

Daca purtai un strop de make-up in trecut, erai vazuta ca o femeie de moravuri usoare. Acest aspect ar putea fi o problema pentru mine, pentru ca eu nu pot iesi din casa fara rimel. Sau fara fond de ten. Sau fara fard de obraz. La vremea aceea, nicio femeie decenta nu ar fi purtat make-up. Uh, cat ma bucur ca vremurile s-au schimbat. Voi nu?

 

Muuult blush de obraz

Arunca o privire la femeile secolului al 19-lea din Europa si spune-mi ce au in comun. Exact, mult fard de obraz. Marie Antoinette, Caroline de Ansbach… toate acestea erau adeptele blush-ului! Acum, eu nu vorbesc doar despre un fard de obraz simplu, ci despre obrajii masivi si ridicati.

 

Formele voluptuoase, ultimul racnet

Formele pline au ramas la moda pana la mijlocul secolului 20, apoi… totul s-a schimbat. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, femeile au fost incurajate sa faca sport! Ei bine, si eu mi-as dori sa se intoarca vremurile in care se punea accent pe formele naturale, si nu pe… photoshop.

 

Tendintele in beauty revin la un moment dat. Pe de alta parte, standardele frumusetii de astazi ne-ar putea deveni straine peste ceva timp.

 

 

Text: Andreea Popescu