Tigara de dimineata creste cu 79% riscul imbolnavirii de cancer pulmonar

1ashutterstock_2154020Un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie, pe un esantion reprezentativ de 4.776 de persoane fumatoare, bolnave de cancer pulmonar, si de 2.835 de persoane fumatoare, cu plamani aparent sanatosi, si publicat in revista “Cancer”, arata ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi la  cancer pulmonar decat cei care amana fumarea primei tigari cu cel putin 1 ora de la momentul trezirii.

 Fumatul este, de obicei, vazut ca o slabiciune relativ inofensiva si tratat cu ingaduinta. In realitate, fumatul este o boala cronica – dependenta de nicotina. Cu cat mai multe tigari fumam intr-o zi, cu atat creste si riscul imbolnavirii. Insa in ce masura este important momentul in care fumam prima tigara? Riscul la care ne supunem organismul este la fel de mare daca fumam prima tigara de cum ne-am trezit sau dupa un numar de ore?

 

Explicatiile reale ale fenomenului

 

Persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de la trezire inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog (dat fiind ca, in timpul somnului, se sisteaza aportul de drog) si, odata cu aceasta, inhaleaza si mai mult gudron – responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Totodata, studiul arata ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilor in acea zi. Astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene.

 

“Nevoia imperioasa de a aprinde o tigara este manifestarea unei boli: dependenta de nicotina. Iar cand aceasta nevoie este mai acuta, inca de la primele ore ale diminetii, este un semn clar al intensitatii dependentei (…) Prin urmare, dependenta de nicotina care apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat.

 

 Dependenta de tutun creste odata cu cantitatea de tigari fumate

 

Prof. Karl Fagerstrom din Suedia a propus, in urma cu mai mult de 15 ani, testul care ii poarta numele si care astazi este acceptat la nivel international ca instrument de evaluare obiectiva a dependentei de nicotina. Timpul in care se instaleaza dependenta de nicotina depinde de cantitatea de tigari fumate, de varsta de debut, de sex (la femei, se instaleaza mai greu, dar si renuntarea este mai dificila), dar si de anumiti factori genetici – persoanele care au un defect la nivelul genei ce codifica citocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta mai usor.

Este important sa nu va amagiti cu ideea ca sunteti „doar” fumatori ocazionali. Pe langa faptul ca riscati ca, in timp, sa deveniti dependenti de nicotina, nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire. Studii recente au demonstrat faptul ca, atat la femeile fumatoare, cat si la barbati, consumarea a 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse la cancerul pulmonar si la boli de inima.

 

Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante care activeaza «circuitul recompensei» – o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie, a placerii cand faci un anume lucru sau ingerezi, inhalezi o anume substanta (…) Persoana dependenta de nicotina resimte aceasta nevoie cu cea mai mare intensitate dimineata, dupa abstinenta din timpul noptii. Un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare. Semnalul poate fi insa atat extern (ocaziile care «nu merg» fara o tigara), cat si intern (scaderea concentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei)”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat.

 

Specialistii te ajuta sa renunti la fumat

 

 Dependenta de tutun este o boala cronica. Si, ca orice boala, beneficiaza de un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava – dependenta de nicotina. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

 

In ciuda faptului ca, la nivel mondial, peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, dependenta de nicotina este o boala cronica ce poate fi prevenita sau tratata cu ajutor medical de specialitate.

 

Text: Andreea Popescu