Top 10 filme romanesti nemuritoare

top-10-filme-romanestiIndustria cinematografica din Romania a cunoscut o reala ascensiune in ultimele decenii. De la filmele cu teme istorice, la filmele inspirate din perioada comunista si mai apoi la recunoasterea pe plan international nu au fost decat cativa pasi, pasi facuti cu incredere de nume mari ale cinematografiei romanesti. Desi predomina filmele cu teme dramatice inspirate din realitatile trecute si dureroase ale poporului nostru, pe marile ecrane sunt prezente si comedii ce aduc in prim plan situatii comice din viata de zi cu zi sau redau cu umor obiceiurile poporului roman.



“Nea Marin miliardar”

Incepem cu un film din 1979 ce a reusit sa amuze generatii intregi si probabil va binedispune multe altele si de aici incolo. Considerat printre cele mai reusite comedii din cinematografia romaneasca, “Nea Marin miliardar” spune povestea unui oltean tipicar si amuzant, inegalabil interpretat de Amza Pellea.

“Filantropica”

Poate cea mai savurata si spumoasa comedie romaneasca, “Filantropica” (2002), in regia lui Nae Caranfil, reuseste sa captiveze nu numai datorita subiectului dar si datorita distributiei de exceptie. Filmul aduna la un loc nume mari ale scenei teatrale si cinematografice romanesti ca Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica si Florin Zamfirescu, fiind premiat nu mai putin de 7 ori.

“Orient Express”

Doi ani mai tarziu, in 2004, acelasi Gheorghe Dinica si Maia Morgenstern aveau sa interpreteze cu maiestrie rolurile din “Orient Express”, un film de Sergiu Nicolaescu. Trenul care leaga Istanbulul de Paris si povestea imposibila de dragoste dintre un print si o fata simpla fac din aceasta productie cinematografica o drama demna de toata aprecierea.

“Moartea domnului Lazarescu”

“Moartea domnului Lazarescu” este cel mai apreciat film al regizorului Cristi Puiu, premiat la Cannes si castigator a multiple alte premii internationale. Aparut in 2005, pelicula este o comedie neagra care reuseste sa radiografieze intocmai societatea actuala, cu lipsurile si incompetentele sale.

“4 luni, 3 saptamani si 2 zile”

In regia lui Cristian Mungiu, filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2005) se bucura de o reala apreciere fiind castigator a nu mai putin de 27 premii nationale si internationale. Povestea cutremura fara a deveni melodramatica si aduce in prim plan perioada grea a comunismului. Totodata, filmul face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat “Amintiri din epoca de aur”.

“Nunta muta”

Anul 2008 este marcat de productia cinematografica “Nunta muta”. Cu acest film, Horatiu Malaele isi face debutul ca regizor si se bucura de insemnate aprecieri. Bazat pe o intamplare reala, filmul este o tragicomedie care dovedeste inca o data ca cinematografia din Romania este pe drumul cel bun.

“Eu cand vreau sa fluier, fluier”

Premiat la Berlin cu Ursul de Argint si nominalizat la Ursul de Aur, filmul “Eu cand vreau sa fluier, fluier” (2010) este considerat o capodopera dramatica a regizorului Florin Serban. Productia spune, intr-un mod foarte realist, povestea de dragoste dintre un detinut si o studenta la psihologie.

“Dupa dealuri”

Filmul “Dupa dealuri”, aparut in anul 2012, este regizat, produs si scris de Cristian Mungiu, care reuseste astfel sa-si demonstreze, inca o data, talentul regizoral de care a dat dovada in 2005. Productia cinematografica i-a adus regizorului premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film de la Cannes.

“Poker”

In regia lui Sergiu Nicolaescu, filmul “Poker” (2010) scoate in evidenta, ironic si umoristic, realitatea politica a Romaniei de astazi. Distributia reuneste nume grele ale teatrului si filmului ca Horatiu Malaele, Valentin Teodosiu, Vladimir Gaitan, Jean Constantin, Vasile Muraru, Mircea Diaconu, dar si tineri actori talentati ca Jojo si Mihai Bendeac.

“Pozitia copilului”

Unul din cele mai apreciate filme ale anului 2013 este “Pozitia Copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer. Pelicula a castigat Ursul de Aur la Berlin si s-a bucurat de premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Namur.

Text: Madalina Manole