Top cele mai intalnite afectiuni/boli ale ochilor

shutterstock 60054058Bolile de ochi sunt clasificate in functie de organul afectat si se impart in boliale pleoapelor, corneei, retinei, aparatului lacrimal, conjunctivei, irisului, cristalinului. „Ochii sunt fereastra sufletului” este doar un exemplu care ne demonstreaza importanta pe care o dam sau ar trebui sa o dam ochilor nostri.

Tocmai de aceea, va invitam sa aflati care sunt cele mai frecvente boli/afectiuni oculare, pentru a le preveni.

 

  • Orbirea (cecitatea)

Poate fi congenitala sau dobandita in urma unor boli/accidente sau ca urmare a imbatranirii. Reprezentarile celor doua categorii difera fundamental.  Cecitatea dobandita poate fi, la randul ei, temporara (datorata hipertensiunii, unui edem cerebral) sau definitiva (invazie tumorala s.a.).

 

  • Alacrimia (Sindromul ochiului uscat)

Multi oameni sufera de sindromul ochiului uscat. Aceasta problema este mai frecventa la persoanele mai inaintate in varsta, dar si persoanele tinere pot avea senzatia ochiului uscat. Disconfortul este asociat adesea cu anumite activitati, ca statul in fata ecranului calculatorului sau cititul. Majoritatea resimt nu numai senzatia ochiului uscat, dar si oboseala, iritatie sau durere. Este una din cauzele cele mai frecvente pentru care se merge la un consult oftalmologic. Cauza este absenta peliculei lacrimale (ceea ce, in termeni obisnuiti, numim lacrimi sau lichid lacrimal), care face imposibila mentinerea umiditatii la nivelul globului ocular. Aceasta determina aparitia unor leziuni minore, a iritatiilor si a senzatiei de corp strain. O varietate de factori pot cauza sau contribui la aceasta problema, dintre care amintim: inaintarea in varsta; medicamentele, inclusiv antistaminicele, pilulele anticonceptionale, diureticele, analgezicele si antiinflamatoarele; efort ocular datorat cititului sau lucrului pe computer; un mediu uscat.

 

  • Blefarita

Este o inflamatie cronica ce afecteaza pleoapele si genele fiind, la randul ei, una dintre cele mai frecvente probleme. Problema frecventa la copii si adulti, blefarita provoaca adesea eritem si tumefactie, precum si mancarimi si iritatii ale pleoapelor. Printre cele mai frecvente cauze de blefarita sunt: igiena precara a pleoapelor, infectiile bacteriene si reactiile alergice. Blefarita are un caracter trenant si recidivant, iar pacientul trebuie bine informat asupra acestei boli. Se impune realizarea a numeroase examene clinice, care sa investigheze fiecare aparat si sistem in parte: examene gastroenterologice, examene alergologice, examene coproparazitologice, examene endocrine, dar mai ales examinari ale refractiei oculare. Prin realizarea acestor investigatii, este posibil ca factorul care favorizeaza aceasta boala sa fie depistat si ulterior contracarat, asigurand pe aceasta cale eficienta tratamentului local impotriva blefaritei.

 

  • Degenerescenta maculara

Este legata de procesul de imbatranire. Persoana care este afectata de aceasta boala are o perceptie alterata a imaginilor, culorilor si formelor. Pacientul percepe pete gri, ceea ce-l va impiedica sa vada imaginea in ansamblu. Maculopatia nu este curabila, dar poate fi stabilizata cu instrumente adecvate optice. Problemele se observa cel mai usor in timpul cititului sau al desfasurarii unor activitati la distanta mica. Zona din jurul obiectului observat, numita periferica, este perceputa mai clar. Modificarile maculei lutea nu determina orbirea. Insa va scadea treptat abilitatea de a citi, desi de regula acesta nu este un proces rapid. In cazurile in care scade si vederea de orientare, aceasta se datoreaza probabil altei afectiuni, necesitand evaluarea de catre medicul oftalmolog.

 

  • Glaucomul

Este o boala care afecteaza nervul optic. Atunci cand ochiul este afectat de glaucom, anumite celule nervoase mor, cauzand esecul vizual: vizualizarea va fi perturbata de pete intunecate, care cresc pana la orbirea aproape totala in cazul in care boala nu este stopata. Chiar si cu bune ingrijiri, glaucomul va ramane intotdeauna, dar poate fi tinut sub control. Varsta avansata, miopia, diabetul si ereditatea sunt printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei acestei boli.

 

  • Ulciorul

Se dezvolta atunci cand una dintre glandele de la marginea pleoapei devine infectata. Asemanator cu un cos, un ulcior poate creste in interiorul sau in afara pleoapei. Ulcioarele apar la orice varsta. Zonele afectate sunt sensibile, cu roseata localizata si umflaturi. Poate fi utilizata caldura uscata care se aplica local de cateva ori in decursul a 24 de ore. Colectiile purulente nu vor fi fortate sa dreneze, prin compresiune digitala; data fiind natura acestei infectii si caracterul ei evolutiv, in majoritatea cazurilor, abcesele dreneaza spontan, fara alte complicatii. Pana la obtinerea vindecarii, se va evita utilizarea lentilelor de contact sau a cosmeticelor pentru ochi. Plantele medicinale pot fi utilizate cu succes ca tratament adjuvant in unele afectiuni oculare, alaturi de tratamentul alopat prescris de medicul oftalmolog.

 

  • Cataracta

Este determinata de opacifierea totala sau partiala a cristalinului. La inceput, se manifesta prin perceperea de puncte sau linii care se „plimba” in fata ochilor, ca si prin dublarea imaginilor. Cu timpul, pupila capata o culoare alb-cenusie, de aceea afectiunea se mai numeste popular si „albeata”. Cataracta poate fi senila (de batranete), congenitala, traumatica, diabetica, profesionala, din cauza glandelor cu secretie interna.

 

Text: Dr. Adelina Gruia, med. spec. medicina de familie