Tot mai multi adolescenti, predispusi la tulburari impulsive

shutterstock_719516382Unul din 12 adolescenti sufera de tulburari ale controlului impulsurilor, conform unui nou studiu realizat de psihologi. Cercetarea sugereaza ca tulburarile de control al impulsurilor sunt legate de anumiti hormoni, impulsuri nervoase anormale si variatii in functia si chimia creierului.

Studiul care a fost bazat pe un sondaj in care au fost implicati 10.148 adolescenti din SUA a relatat faptul ca aproape doua treimi dintre adolescenti s-au confruntat la un anumit moment din viata lor cu atacuri de panica care au implicat violenta reala. Inaintea atacului, pacientii simt tensiune sau excitatie crescanda; dupa atac pot trai sentimente diverse, de placere, satisfactie sau libertate si pot sau nu sa simta remuscari, sentimente de culpabilitate sau reprosuri fata de sine.
In urma studiului s-a constatat, de asemenea, ca unul din 12 adolescenti sufera de aceste tulburari, adica aproape sase milioane de persoane. Tulburarea de control al impulsurilor, de obicei, incepe in copilarie si persista de-a lungul anilor atingand chiar si a doua tinerete. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu aceasta afectiune, trebuie sa aiba in orice moment din viata trei episoade disproportionate de agresivitate impulsiva.

Cauza exacta de aparitie a acestei boli este necunoscuta, dar poate fi legata de factori genetici, de mediu familial sau de factori neurologici. Tulburarea intermitenta exploziva este caracterizata prin episoade de izbucniri violente, distrugeri de bunuri si violenta domestica, agresiune fizica. Printre acestea se numara si piromania, cleptomania, tricotilomania si viciul jocurilor de noroc.

Desi 37,8% din adolescentii cu tulburari au urmat un tratament pentru problemele emotionale, in ideea vindecarii, doar 6,5% din totalul acestora au raspuns pozitiv la tratament.

„Daca am putea detecta aparitia acestor tulburari mai devreme si daca am putea interveni cu un tratament eficient la timp, suntem siguri ca am putea preveni un numar impresionant de acte de violenta in viitor si de psihopatologie asociata”, a declarat dr. Ronald Kessler, de la Harvard Medical School, in SUA, citat de cotidianul Telegraph.

Studiul a fost publicat in revista Archives of General Psychiatry.

 

Text: Andreea Popescu