Toxina botulinica, lupta antirid

Toxina botulinica, lupta antiridAcest capitol include gama terapiilor de chirurgie cosmetica faciala antirid ce nu necesita o pregatire prealabila, asa numitele “interventii din pauza de masa”:  tratamentul ridurilor de expresie (toxina botulinica).

Mai ales in sezonul estival reflexul de incruntare la lumina puternica accentueaza sau duce la aparitia unor noi riduri. Tratamentele moderne de stergere a ridurilor, toxina botulinica si microinjectiile de umplere au revolutionat mijloacele de rejuvenare faciala.

Despre interventie
Tratamentul ridurilor de expresie (toxina botulinica) este cea mai buna descoperire a ultimilor ani. Microinjectiile cu toxina botulinica fac parte din arsenalul chirurgiei cosmetice faciale de lupta antirid. Prin efectul rapid, simplitatea aplicarii si lipsa oricarei pregatiri initiale folosirea toxinei botulinice a devenit in acest moment unul din cele mai solicitate tratamente cosmetice faciale la nivel mondial. Tratamentul se adreseaza ridurilor dinamice ce apar in jurul varstei de 30-35 ani datorita contractiei repetate a muschilor mimicii. Ridurile statice, “de varsta” beneficiaza in mai mica masura de toxina, folosirea microinjectiilor de umplere (vezi tratamentele faciale cu endoproteze injectabile, colagen, acid hialuronic), a peelingului sau a chirurgiei plastice fiind alternativa.
Toxina botulinica este o substanta produsa in natura care dupa purifcare si diluarea in cantitati infime a putut fi folosita in scopuri medicale.

Consultatia
In cadrul consultatiei se va stabili oportunitatea folosirii toxinei botulinice precum si posibilitatea efectuarii unor tratamente aditionale sau alternative. Vi se vor prezenta cazuri similare inainte si dupa interventie. Anestezia nu este necesara. Interventia se poate realiza imediat dupa consultatie, tratamentele de cosmetica faciala antirid ce necesita o pregatire speciala. Tratamentul consta in injectarea solutiei in mai multe puncte faciale prin intermediul unui ac foarte fin.

Retineti!
Prin tratamentul cu toxina botulinica se obtin urmatoarele efecte:
– Disparitia ridurilor din etajul superior al fetei si anume cele dintre sprancene, de la nivelul fruntii, de la coada ochiului (laba de gasca).
– Netezirea ridurilor de pe gat si dintre sani.
– Disparitia reflexului de incruntare.
– Dezobisnuinta de a folosi reflex musculatura responsabila de formarea ridurilor chiar si dupa ce efectul toxinei a incetat.
– Opreste transpiratia de la nivelul fruntii.
– Tratarea hiperhidrozei de la nivelul palmelor, picioarelor si axilelor.

Posibile complicatii
Nu au fost descrise. Imediat dupa injectare poate apare o usoara senzatie de arsura insotita de eritem, reactii ce dispar in cateva minute sau ore.

Revenirea la normal
Interventia face parte din categoria tratamentelor din pauza de masa. Sedinta dureaza intre 10-20 minute, activitatea sociala nefiind afectata. Efectul interventiei apare la 2-5 zile de la injectare si se mentine in general 6-8 luni. Totusi primul rapel se recomanda a fi facut mai rapid la 3–6- 8 luni apoi anual. Singura sau asociata cu alte tratamente de chirurgie cosmetica faciala terapia antirid cu toxina botulinica va ofera o schimbare rapida si fara riscuri a look-ului facial, fata luminoasa, destinsa oferindu-va prospetimea pe care o cautati in fiecare dimineata!

Tratamentul estetic al ridurilor statice, santurilor si asimetriilor faciale
Despre interventie
Timpul, gravitatia, expunerea la intemperii, fumatul, stresul cotidian, toate isi lasa amprenta asupra noastra prin aparitia permanenta a ridurilor sau santurilor. “Umplerea” acestor depresiuni cu materiale injectabile performate si acceptate de organismul uman, rapid , cu efecte estetice imediate si cu un disconfort minim reprezinta una din solutiile ideale in tratamentul rejuvenarii faciale.

Consultatia
In cadrul consultatiei se va stabi oportunitatea folosirii materialelor injectabile precum si necesitatea  efectuarii unor tratamente aditionale sau alternative. Chirurgul plastician va va prezenta tipurile si calitatile materialelor injectabile disponibile. Vi se vor prezenta cazuri similare inainte si dupa interventie.

Anestezia si interventia
Nu este necesara. In cazul unei sensibilitati personale crescute se poate folosi anestezia locala. Se poate realiza imediat dupa consultatie, tratamentele de cosmetica faciala antirid necesitand o pregatire speciala.Tratamentul consta in injectarea solutiei sub ridurile sau depresiunile existente astfel incat sa se obtina netezirea instantanee a acestora. In principiu, materialul injectabil suplineste structurile deteriorate ale pielii care au determinat aparitia depresiunilor: colagenul si suportul de acid hialuronic.

Important:
Ce se obtine prin folosirea microinjectiilor:
– Netezirea ridurilor fruntii si dintre sprancene.
– Netezirea ridurilor de sub pleoape si de pe obraji.
– Netezirea ridurilor din jurul si din colturile gurii.
– Umplerea pliurilor dintre nas si gura.
– Conturarea obrajilor.
– Corectarea cicatricilor depresionate dupa vindecarea acneei.
– Marirea si accentuarea conturului buzelor.

Text: Dr. Ovidiu Grecu
Medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva
Spitalul Universitar CF 2
B-dul Marasti 63, sect 1,Bucuresti
Tel: 021-224.50.02 /   0723.632.198
www.drgrecu.ro
E-mail:  [email protected]