Trateaza sforaitul pentru un somn odihnitor

apneea_in_somn_sursa_shutterstockPana de curand un capitol care se afla sub semnul intrebarii, patologia somnului, a inceput sa fie studiat, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Marii sforaitori, in general persoane adulte, cu obezitate marcata si cu patologie pulmonara (bronhopneumopatie cronica obstructiva) sunt persoanele cele mai predispuse la patologia somnului. Daca pana de curand, acesti pacienti nu beneficiau de un diagnostic real si de un suport terapeutic, acum exista posibilitatea diagnosticarii si tratarii apneei.

Ce se intampla cand sforai?
Ceea ce se intampla in cadrul acestui sindrom este, de fapt, o intrerupere a fluxului respirator la nivelul cailor aeriene superioare, aceasta obstructie determinand apneea sau lipsa respiratiei. Aceste treziri, destul de frecvente noaptea, determina un somn neodihnitor si somnolenta pe timpul zilei, cu scaderea importanta a randamentului persoanei respective.
Obstructia are mai multe cauze care, tin pe de o parte de anatomia cailor aeriene superioare, de exemplu atreziile coanale, polipii nazali, tonsilitele hipertrofice frecvente si la copii. Altele tin de structura cailor aeriene superioare: depunere de tesut adipos cu infiltratie in mixedem (endem galbui al pielii, provocat de insuficienta tiroidiana), acromegaliile care evolueaza cu modificari structurale de la nivelul cailor aeriene superioare, obstructii ce tin de forma cailor aeriene superioare.
Pauzele de respiratie in somn intre 10 si pana la 30 de secunde pot duce la lipsa de oxigenare a creierului si la aparitia unor simptome care scad performanta individului. Apare somnolenta in cursul zilei, apar tulburari de memorie, de atentie, cefalee matinala si depresie. Incidenta accidentelor de circulatie este foarte crescuta la acesti pacienti. Un alt aspect deosebit de important semnalat de partenerii persoanelor care sufera de apnee in somn, il reprezinta  tulburarile de dinamica sexuala, simptome care se remit dupa terapie, pacientii ajungand la performantele sexuale anterioare bolii.

Tratament pentru un somn linistit

Evaluarea pacientilor se poate realiza si la noi in tara cu cea mai moderna aparatura in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara. Ea presupune inregistrarea mai multor parametri, de la miscarile globilor oculari si musculaturii, pana la EEG, EKG si puls. In urma acestor investigatii se stabileste diagnosticul. Terapia presupune utilizarea unor aparate de ventilatie in timpul somnului. Ameliorand oxigenarea sangelui in timpul noptii cresc si performantele individului in timpul zilei.
Aparatul numit polisomnograf dispune de mai multi electrozi plasati pe corpul pacientului, de la zona oculara pana la barbie, stern. Acesta se inregistreaza anumiti parametri care se pot tipari pe hartie, iar din interpretarea acestor date se stabileste diagnosticul. 
Abordarea pacientului cu sindrom de apnee presupune consultul interdisciplinar: pneumolog, ORL-ist, neurolog, cardiolog, stomatolog, nutritionist, endocrinolog.
Pe langa terapia comportamentala, medicatie, diverse dispozitive care corecteaza pozitia cailor respiratorii in timpul somnului se impune tratamentul bolilor concomitente si, nu in ultimul rand, chirurgia. Insa, tratamentul cel mai important este reprezentat de ventilatia cu presiune continua pozitiva, pe timpul somnului, la domiciliu cu aparate de ventilatie in care pacientul poarta o masca pe fata.

Text: Dr. Razvan Constantinescu