Una din trei persoane prezinta intoleranta la cosmetice

Una din trei persoane prezinta intoleranta la cosmeticePotrivit lui Leopoldo Borrego, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie (AEDV), declaratie preluata de agentia de stiri Europa Press, una din trei personae prezinta intoleranta la cosmetice.

Practic, toate produsele cosmetice pot irita pielea, a declarat specialistul spaniol, atragand atentia asupra faptului ca eticheta “natural” cu care sunt prezentate multe dintre produse nu echivaleaza cu “inofensiv” si ca amestecurile de extracte de plante sunt “foarte complexe din punct de vedere chimic”.

Printre cele mai intalnite patologii ale pielii cauzate de cosmetice se afla dermatitele iritative, care trec odata cu renuntarea la folosirea produsului care le-a produs. In caz contrar, iritatia poate deveni cronica si poate genera leziuni cutanate.

O cauza destul de raspandita a intolerantei la cosmetice este alergia la unul sau mai multi componenti, cum ar fi parfumul, folosit in aproape toate produsele cosmetice.

Alte substante care provoaca alergii sunt conservantii si metilisotiazolinona (MI), un compus chimic care se foloseste si la produsele de curatenie casnica. De aici si reactiile alergice ale unor femei la detergenti sau alte produse de curatat.

De asemenea, continutul de acizi sau alcool, chiar si in cantitati mici, poate provoca dermatite iritative.

Compusi precum parabenii si metilisotiazolinona pot provoca reactii alergice unui numar mare de persoane, chiar daca directivele europene reglementeaza strict concentratia maxima admisa, a mai declarat dermatologul spaniol.

Text: Alina Niculescu