Viata zbuciumata a rebelei printese Leia din Razboiul Stelelor, interpretata de regretata actrita Carrie Fisher

res-leia-1-nCarrie Frances Fisher s-a nascut in 1956, la Beverly Hills, California. A fost actrita, scriitoare, producator, si umorist. Cu siguranta, majoritatea oamenilor o cunosc din celebra serie cinematografica Star Wars, unde a jucat rolul printesei Leia, dar a avut si alte aparitii de succes in filme ca “Shampoo” (1975), “The Blues Brothers” (1980), Hannah and Her Sisters” (1986), “The Burbs” (1989) sau “When Harry Met Sally” (1989). Indragita actrita a murit pe 27 decembrie, la 60 de ani, lasand in urma ei milioane de fani indurerati.

Fisher a fost de asemenea cunoscuta pentru nuvelele ei semi-autobiografice, printre care “Postcards from the Edge” si pentru scenariul filmului cu acelasi nume. A mai scris si o piesa autobiografica si o carte, “Wishful Drinking”, lucrand in acelasi timp la mai multe scenarii impreuna cu mai multi scenaristi. In ultimii ani a castigat respectul si admiratia multor oameni pentru felul deschis in care a vorbit public despre problemele ei cu dependenta de droguri si bipolaritatea de care suferea.A considerat consumul de droguri o forma de auto-vindecare

In aparitile ei la postul ABC in show-ul “20/20” si “Viata Secreta a Maniaco-Depresivilor” de la BBC impreuna cu Stephen Fry, Fisher a discutat despre problemele ei de sanatate si despre dependenta de cocaina si medicamente. A considerat consumul de droguri o forma de auto-vindecare, folosea medicamente precum Percodan pentru a-si linisti simptomele provocate de bipolaritate. “Drogurile ma fac sa ma simt normala,” explica ea in 2001 pentru publicatia “Psychology Today”.

res-leia-2

Actrita a mai dezvaluit si faptul ca in perioada filmarilor pentru “The Empire Strikes Back” a consumat serios cocaina. “Incet, mi-am dat seama ca am tendinta sa folosesc mai multe droguri decat alti oameni”, a spus Fisher la un moment dat. In 1985, dupa mai multe luni de abstinenta din punct de vedere al narcoticelor, a luat din greseala o supradoza dintr-o combinatie de pastile si somnifere. S-a grabit spre spital si acest moment a fost cel care a stat la baza materialului pentru nuvela si scenariul ei, “Postcards fom the Edge”. Intrebata fiind de ce nu a jucat propriul rol in povestea ei, personajul Suzanne, Fisher a raspuns: “Deja am jucat rolul Suzannei.”

“La 21 de ani am inceput sa consum LSD”

In 2013, Carrie declara: “Nu am consumat alte droguri (in afara de marijuana) pana la 20 de ani. Apoi, la 21, am inceput cu LSD. Nu-mi placea cocaina, dar vroiam sa ma simt in orice alt fel decat asa cum ma simteam atunci, asa ca as fi consumat orice.”

In 2016, Colegiul Harvard i-a acordat celebrei actrite “Premiul pentru incredibile realizari in intreaga viata”, cu mentiunea ca “activismul ei si felul de a vorbi deschis despre dependenta, despre bolile psihice sau agnosticism, au dezvoltat discutiile pe aceste teme in constiinta publica, dandu-le un plus de empatie si creativitate.”

res-leia-3_n

In ultimii ani ai vietii, Fisher a avut un animal de companie ca suport emotional, buldogul francez pe nume Gary, pe care l-a luat cu ea in numeroase aparitii televizate si interviuri. Dupa moartea ei, Gary a trecut in grija fiicei ei, Billie Lourd.

Fisher a suferit un atac de cord

Zilele trecute, pe 23 decembrie 2016, actrita se afla intr-un avion care zbura de la Londra spre Los Angeles. Cu 15 minute inainte de aterizare, Fisher a suferit un atac de cord. Avea 60 de ani. La aterizare, o echipa de interventie a preluat-o imediat si a transportat-o la spital, unde a mai trait patru zile, timp in care s-a anuntat ca starea ei medicala este stabila. Insa n-a rezistat si moartea ei a fost anuntata pe 27 decembrie. Mama ei, marea actrita Debbie Reynolds, a decedat la numai o zi dupa fiica sa, in urma unui atac cerebral, la 84 de ani.

In cartea ei, “Wishful Drinking”, Carrie Fisher a scris cateva cuvinte pentru dupa moartea sa: “Vreau sa se stie ca m-am inecat in lumina lunii, strangulata cu propriul sutien.” Pentru ca nu are o stea pe “Hollywood Walk of Fame”, fanii ei au folosit una pe care nu scria nimic pentru a-i creea propria stea.

Text: Ionut Solescu

Sursa foto: http://mashable.com