Adormitul bebelușului – 10 greșeli pe care le faci

Învață cum să faci un program strict bebelușului tău. Pentru a crește sănătos și armonios, pentru un copil somnul odihnitor este important în proporție de 60%, iar mâncarea în proporție de 40%. Tocmai de aceea, este primordial programul cu care îl obișnuim.

Românca Adriana Bachmann este newborn specialist în Statele Unite ale Americii. Ea ajută familiile să construiască un program corect pentru bebelușii lor, încă din primele luni de viață.

În familiile unde există probleme cu somnul celor mici, specialistul consideră că problema principală este întotdeauna modul în care părinții se comportă cu bebelușii lor.

Iată cele 10 greșeli pe care le fac părinții în relația cu cei mici, care poate duce la un disconfort pentru bebeluși.

  1. Nu reușiți să impuneți o rutină care îl va ajuta pe cel mic să se odihnească. Bebelușii au nevoie de program fix, care să fie respectat în fiecare zi. Nu îl treziți mai devreme decât în mod obișnuit și respectați orele de masă!
  1. Tresăriți la orice mișcare a bebelușului? Nu îl treziți și pe el la orice zgomot pe care îl scoate în timpul somnului. Este foarte posibil să viseze, nu să aibă nevoie de mâncare. Nu îi deranjați somnul pentru că este extrem de important în dezvoltarea sa.
  2. Lăsați-l să învețe să se calmeze singur. Evitați să îl mai luați tot timpul în brațe și să îl legănați la orice plânset. Ei au nevoie să învețe să se calmeze singuri. Altfel, vor deveni dependenți de intervenția părinților și să adoarmă pe viitor doar în acest mod. Nu mai vorbesc de faptul că plânsetul poate deveni unealtă de șantaj.

După masă vă jucați, îl legănăți, îl pupați, dar apoi îl puneți la somn și aveți răbdare să adoarmă singurel. Cu cât îl obișnuiți cu asta mai repede, cu atât va fi mai ușor. Asta nu înseamnă că nu sunteți atenți la nevoile lui reale. Dacă îl doare burtica sau are nevoie de ceva, normal că îl veți lua în brațe. Dacă suntem sigure că este ok și că se oprește din plâns doar când îl luăm în brațe, înseamnă că are nevoie de atenție. Dacă plânge și după ce îl luăm în brațe, atunci înseamnă că are o nevoie, o durere.Cum să adormi bebelușul?

  1. Nu dormiți cu bebelușul. Este greșit să obișnuiți copilul să doarmă cu voi în pat sau chiar în cameră. Nu faceți asta nici măcar în primele luni de viață. Riscați să aveți în viitor un copil care nu va reuși să doarmă niciodată singur. Nu mai vorbesc de faptul că poate deveni și periculos să adormiți cu el în pat.
  2. Respectați programul de masă și somn al bebelușului. Cel mai simplu mod prin care puteți face un copil să se adapteze la un program de somn este să corelați programul de somn cu cel de masă. Bebelușii obosesc pe măsură ce sunt hrăniți, ceea ce înseamnă că e mult mai ușor să-i adormiți după ce au mâncat.

Citește și “5 comportamente ciudate ale bebelușilor”

Consecvența este cheia atunci când încercăm să insuflăm un obicei. Problema este că mulți părinți nu se țin de programul de masă sau mesele nu durează suficient de mult, astfel încât bebelușul se va trezi din nou flămând. Asigurați-vă că bebelușul a mâncat suficient înainte să-l puneți la somn. O masă normală ar trebui să dureze între o oră jumătate și două ore, cu pauze în care să-i scoateți aerul din burtică.

Alte greșeli pe care le fac părinții când e vorba de adormitul bebelușului

  1. Nu-l alăptați în poziție culcată. Este greșită această poziție pentru alăptare! Va provoca apariția colicilor și a refluxului gastroesofagian.
  2. Copilul trebuie înfășat. Bebelușii au nevoie să fie înfășați, în special în partea superioară a corpului. Înfășatul îi și liniștește.
  3. Nu-l mai legănați și nu-i mai puneți zgomote de fundal pentru a adormi. Legănatul, sâsâitul, jucăriile de deasupra patului și zgomotul de fundal îl agită și mai tare și nu-i oferă un somn odihnitor. Nu mai vorbesc de faptul că unii părinți dau drumul la aspirator crezând că zgomotul îi calmează pe cei mici. 
  4. Nu plânge doar pentru că îi este foame. Cel mai adesea, de câte ori bebelușul plânge, mămicile îl pun la sân pentru a-l calma. Însă, dacă bebelușul s-a trezit din somn, înseamnă că trebuie identificată sursa de disconfort care l-a făcut să se trezească. Nu trebuie să încercăm doar să-l calmăm pentru 5-10 minute.

Înainte să vă grăbiți să-i oferiți soluția, verificați care este problema. Poate fi vorba de scutec, de haine, de așternut, de temperatura din cameră. Verificați toate lucrurile care ar putea să-i producă disconfort și veți vedea că după ce rezolvați problema, bebelușul va putea dormi din nou. Odată identificată cauza, găsiți o modalitate prin care să o evitați pe viitor.

  1. O noapte de somn pierdută a bebelușului nu va fi recuperată a doua zi. Dacă vă gândiți că atunci când adoarme mai târziu înseamnă că se va și trezi mai târziu a doua zi, vă înșelați. Probabil că se va trezi la fel de devreme, dar din cauza oboselii nu va mai fi la fel de activ. E mai ușor să faceți un program de somn pentru copil decât să încercați să-l obosiți ca să doarmă mai bine.

Vrei sa stii cum sa ai grija de tine si de copilul tau in fiecare etapa a vietii lui?

Am pregatit 8 carticele, pe segmente de varsta, de la preconceptie si sarcina pana la 15 ani, cu informatii certificate de medici de specialitate.