10 lucruri pe care le realizezi despre parintii tai abia dupa varsta de 25 de ani

lucruri-despre-parintii-taiIndiferent unde te duci sau ce faci in viata, o obligatie va ramane constanta: aceea de a te intoarce acasa. Ne intoarcem acasa, cand suntem copii, dupa fiecare zi de scoala, ne intoarcem acasa o data pe luna dupa ce plecam la facultate. Cand devenim adulti, ne intoarcem acasa mai rar, desi acest obicei nu se schimba niciodata. Perceptia despre parintii nostri evolueaza, distanta si varsta ne permit sa-i vedem mai obiectiv si, fie ca ne place sau nu, incepem sa-i privim cu alti ochi. In sfarsit, realizam ca acesti oameni sunt mai mult decat mama si tata; nu inseamna ca ii iubim mai putin, inseamna doar ca intram intr-o noua etapa a relatiei dintre noi.Iata lucrurile pe care le realizezi despre parintii tai dupa varsta de 25 de ani:

  1. Chiar reprezinti lumea lor. Mama este cea care iti pregateste masa pentru weekendurile in care te intorci acasa si cea care lasa mereu munca deoparte pentru ca tu sa fii pe primul loc. Ar sacrifica orice pentru tine, inclusiv propriile nevoi, dorinte. Iar tu realizezi abia acum.
  2. Parintii au si ei demonii lor, trecutul lor si cicatrice, la fel ca tine. Este greu sa iti imaginezi viata lor inainte ca tu sa te fi nascut, dar cand vei reusi sa faci asta, vei intelege motivele din spatele comportamentului lor.
  3. Nu sunt mereu fericiti. Si acest lucru este de inteles. Doar pentru ca afiseaza un zambet si o fata calda in fiecare zi, nu inseamna ca nu au supararile lor. Este greu sa ne vedem parintii nefericiti, mai ales cand ei fac totul sa se asigure ca noi nu suntem. Cu totii putem avea momente grele, doar ca e dificil sa vezi o persoana pe care o iubesti cum trece prin asta.
  4. Nu vei ramane mereu copilasul lor. Parintii tai vor sa se retraga la un moment dat, ceea ce inseamna ca vor incepe sa se concentreze mai mult asupra propriilor nevoi. E posibil sa se mute din casa copilariei tale, e posibil sa transforme camera ta in biblioteca, practic vor sa se asigure ca poti fi complet independent atunci cand ei nu vor mai fi prin preajma.
  5. Stiu cum sa se distreze. Parintii stiu cum sa se distreze indiferent cum o fac: acasa sau in oras. Nu gandeai ca tatal tau era cool atunci cand juca poker cu prietenii sai, insa acum abia astepti sa te invete.
  6. Va veni o vreme in care tu va trebui sa le fii ca un parinte. Unul dintre cele mai grele aspecte ale maturizarii este sa iti privesti parintii imbatranind deoarece devii din ce in ce mai constient de faptul ca, la un moment dat, s-ar putea sa nu mai fie prin preajma. Incepi sa iti imaginezi cum va fi sa ai grija tu de ei.
  7. Nu sunt atotstiutori. Esti suficient de matur acum sa iti dai seama ca parintii tai nu au raspunsul la orice, de fapt, incep sa te intrebe ei pe tine lucruri. In pofida faptului ca sunt mai in varsta, pot fi la fel de nestiutori in tainele vietii ca tine. Poti sa le ceri ajutorul in orice, dar asta nu inseamna neaparat ca te si pot ajuta.
  8. Inca sunt speriati de faptul ca sunt adulti, la fel ca tine. Au aceleasi griji ca si tine: se gandesc la bani, viitor, sanatate… realizezi faptul ca, inaintand in varsta, nu inseamna ca devine mai usor. Doar pentru ca se descurca cu tine, nu inseamna ca se descurca si cu problemele lor.
  9. Au nevoie de dragoste. Parintii tai sunt oameni cu nevoi si dorinte, au pasiuni… chiar daca nu au reusit sa si le indeplineasca, tocmai de aceea sunt pasionati de familia pe care o au si au nevoie de dragostea ta. De ce te-ar chema in vizita atat de des si de ce te suna fiecare zi sa vada ce faci? Vor sa te auda si sa simta ca ii iubesti.

Text: Maria Camelia Diaconu