10 tipuri de prietene

shutterstock_29913739Toti stim ca prieteniile intre femei sunt complicate, se leaga greu si se destrama usor. Nu este lucru simplu sa-ti gasesti o prietena pe care sa stii ca o vei avea langa tine toata viata. Cum ar trebui sa fie si care dintre prietenele tale s-ar putea califica pentru acest rol?

Dupa ce a realizat un studiu pe 200 de femei, autoarea Susan Shapiro Barash a ajuns la concluzia ca, in mare, fiecare femeie, ca si prietena, se incadreaza intr-una dintre cele 10 tipologii. Pentru a-ti da seama daca prieteniile tale au sanse sa dureze, ce este bine si ce este gresit, afla in ce tipologii va incadrati tu si prietenele tale.

  • Prietena lider este acea prietena care este puternica si sincera, care isi da seama de influenta pe care o are si care te face sa ti-o doresti in preajma ta. Este cea care ne ajuta in viata sociala, care ne ajuta sa intram la petreceri la care altfel n-am avea acces si care uneori ia decizii pentru noi. Este prietena pe care o urmam, dar care nu prea ne urmeaza.
  • Prietena care se sacrifica este cea care iti raspunde tot timpul la telefon, cea pe care te poti baza la greu. Acest tip de prietena cauta apropierea si stie ca iti poate indeplini asteptarile. Cu toate acestea, ceilalti nu fac aceleasi sacrificii pentru ea, lucru care o va face sa treaca prin dezamagiri de multe ori.
  • Prietena umila este acea prietena care in grupul de prieteni nu isi exprima dorintele si nu prea pune intrebari. Este folositoare de multe ori cand nu e altcineva prin preajma. Nu se plange, nu-si exteriorizeaza supararile, dar este mereu in cautarea unei prietenii apropiate si isi doreste sa apartina unui grup.
  • Prietena consumatoare este incantatoare, carismatica si stie cum sa se infiltreze in viata cuiva. Doar ca intotdeauna nevoile ei sunt pe primul loc, are mereu o “agenda secreta” si are grija sa faca mereu ce e mai bine pentru ea. Problema este ca cere prea multe fara sa ofere ceva in schimb, iar pe cat de atragatoare este prietenia cu ea, pe atat este si de frustranta.
  • Prietena-dusman – oricat de absurd ar parea, exista si aceasta tipologie de prietena. Este, daca ii putem spune asa, varianta orientata puternic pe negativ a prietenei consumatoare. Premediteaza fiecare pas, este manipulatoare si nu este chiar genul care sa iti vrea binele. Are un comportament pasiv-agresiv si este o persoana cu care foarte greu pastrezi o prietenie de lunga durata.
  • Prietena iubitoare de nefericire – o poti recunoaste dupa faptul ca ii pasa mai mult de vestile rele decat de cele bune. O astfel de prietena apare cand intervine o criza si reuseste sa transforme chiar si o mica problema intr-o mare bataie de cap. Desi te consoleaza atunci cand lucrurile iti merg prost, se distanteaza atunci cand incep sa apara vesti bune in viata ta.
  • Prietena-trofeu este aceea pentru care prietenia cu tine este ca un premiu, ca o cucerire. Avandu-te ca prietena, simte ca se poate ridica la un alt nivel, oferindu-ti in schimb ceea ce tu nu ai, te seduce, te descopera si pare incantata sa te aiba ca prietena. Se pricepe sa creeze intimitate intr-o prietenie, dar are o problema cu angajamentele si este greu sa te bazezi pe ea.
  • Prietena-oglinda este cea al carui fel de a fi rezoneaza cu al tau. Acest lucru te atrage in prietenia cu ea, chiar daca tu nu esti tot tipul de prietena-oglinda. Ea are acele lucruri care fac ecuatia sa functioneze. Este alaturi de tine atat in vremurile bune, cat si in cele rele, putand sa empatizeze foarte bine, simtindu-ti bucuria si tristetea. Este prietena care iti poate oferi consolare.
  • Prietena care imparte are incredere in oameni, isi povesteste viata si se implica trup si suflet intr-o prietenie. Este deschisa si emotional, prietenoasa, si vrea ca tu sa fii cea mai buna prietena a sa. La randul sau, vrea garantii de la prietenele sale si simte ca are dreptul sa le ceara.
  • Prietena autentica este aceea pe care o cautam cu toate, o prietena care sa fie toleranta, rabdatoare cu incurcaturile din viata noastra si sa fie dedicata prieteniei. Cu ea, prietenia se bazeaza pe respect reciproc, grija si flexibilitate. De-a lungul anilor, isi reinventeaza rolul si se adapteaza la schimbarile inevitabile dintr-o prietenie.

Text: Bianca Badescu

Sursa: psychcentral.com