3 metode care te invata sa nu mai fii egoista

3 metode care te invata sa nu mai fii egoistaToti suntem, la un moment dat, egoisti si este normal sa avem aceasta trasatura de caracter, insa devine problematica atunci cand este adanc inradacinata si ne modifica comportamentul normal. O persoana egoista ajunge sa-si piarda prietenii si fiintele dragi, oricat de incantatoare si interesanta ar fi, deoarece a avea o relatie cu un om egoist este un lucru dificil. Din pacate, in societatea actuala, sunt foarte multi factori care ne determina sa apelam la egoism si de multe ori suntem asa fara a avea niciun beneficiu. Unii cred ca orgoliul si egoismul sunt trasaturi care aduc avantaje persoanei si ca a pune necesitatile celorlalti inaintea propriilortale dorinte, este rezultatul slabiciunii si al prostiei, fapt ce ne indeparteaza de la definitia umanitatii. Daca te simti egoista sau ti s-a reprosat vreodata ca esti o persoana care se gandeste numai la ea, atunci este cazul sa incerci sa aplici aceste 3 metode care te vor ajuta sa vezi altfel lumea din jurul tau.

 Fii ultima de pe lista!

In general, persoanele egoiste au impresia ca ele sunt centrul Universului si ca lumea trebuie sa se invarta in jurul lor, ceea ce nu este nici pe departe adevarat. Nu uita ca nimeni nu se naste egoist si ca noi singuri ne modelam caracterul. Fa-ti un tel din asta si propune-ti sa-ti demonstrezi altruismul de 3 ori intr-o saptamana. La inceput va fi greu, dar cu timpul vei actiona instinctiv. Cei care deja te cunosc probabil ca te vor intreba ce urmaresti cu asta si mai putini vor crede ca tu chiar vrei sa te schimbi, insa nu-i lua in seama si munceste in continuare cu tine. A nu fi egoist este semn de maturitate, inteligenta, modestie si bunatate. Incearca sa te retragi astfel incat sa nu mai fii in centrul atentiei mereu si nu uita ca nu esti cu nimic mai presus decat ceilalti.

 

Preocupa-te de ceilalti!

Incepe sa ajuti oamenii din jurul tau si fa-le favoruri fara sa astepti nimic in schimb. Daca vrei recompensa, inseamna ca nu te-ai vindecat de egoism. Un alt sfat este sa vorbesti mai putin despre tine si sa incepi sa-i asculti pe ceilalti mai mult, aratandu-ti interesul fata de problemele pe care le au. Voluntariatul este, de asemenea, o metoda care te ajuta sa te vindeci de egoism. Fa lucruri bune si frumoase in jurul tau si nu astepta nici macar ca cineva sa-ti multumeasca pentru ceea ce ai facut, in schimb invata tu sa spui multumesc si sa fii recunoascatoare altora. Cauta-ti implinirea sufleteasca in zambetul altora! Poti incepe prin a imparti din lucrurile tale celor nevoiasi sau prin a imparti pranzul cu cineva. Ia in calcul ca persoanele egoiste detesta sa-si imparta mancarea cu altii.

 

Ia-ti un animal de companie!

Un animal de companie, fie el caine sau papagal sau peste, impune o anumita responsabilitate din partea ta si aceasta este o metoda eficienta de a lucra cu tine, de a imbunatati anumite aspecte ale caracterului tau. In primul rand, te vei simti confortabil sa stii ca cineva depinde de tine pentru a supravietui, si, in al doilea rand, te vei simti mult mai eficient ca om, stiind ca renunti la timpul alocat tie pentru a-l dedica altcuiva, de exemplu pentru a te juca cu animalul, a-l imbratisa sau, pur si simplu, pentru a-i da de mancare.

 

Text: Madalina Manole