4 motive nou descoperite pentru a face sex mai des

beneficii sexCei mai multi dintre noi sunt constienti de beneficiile sexului, insa cati dintre noi stiu cu adevarat care sunt beneficiile acestuia asupra sanatatii noastre? La urma urmei, sexul este, de fapt, excitare si toata lumea este de acord ca sexul ajuta, printre altele, la arderea caloriilor.

Cu toate acestea, cele mai recente studii efectuate in domeniu sugereaza ca exista mult mai multe beneficii ale sexului, altele decat cele legate de mentinerea unei inimi sanatoase.

   • Sexul este un rapel imunitar

 

In primul rand, si oarecum surprinzator, efectul pozitiv pe care il are sexul asupra sistemului nostru imunitar este incredibil. Medicii evalueaza sistemul imunitar prin evaluarea nivelurilor de imunoglobulina A (antigen) sau IgA, care lupta impotriva infectiilor. IgA se gaseste in saliva si joaca un rol vital in imunitatea organismului. De fapt, IgA produce aproximativ 75% din imunoglobulinele organismului.

In urma unui studiu realizat in cadrul Universitatii Wilkes, s-a constatat faptul ca activitatea sexuala ajuta la cresterea nivelului de IgA din organism. In urma acestui studiu s-a constatat ca oamenii care fac sex o data sau de doua ori pe saptamana au nivelul de IgA cu 30% mai mare decat persoanele care fac sex foarte rar. Atentie, insa! Acelasi studiu a mai relevat faptul ca persoanele care intretin relatii sexuale de trei sau mai multe ori pe saptamana au un nivel de IgA mai mic chiar decat persoanele care fac sex foarte rar. Care este concluzia?  Sexul regulat poate stimula imunitatea.

 

  • Sexul chiar reduce durerea

 

Acum ca am spus asta, vechea minciuna cu “ma doare capul” atunci cand partenerul are pofte nebune nu mai tine. Cu totii stim ca, in timpul sexului, corpul produce un hormon numit oxitocina. Cunoscut sub numele de “hormonul iubirii”, oxitocina declanseaza eliberarea de endorfine. Odata ce endorfinele sunt eliberate, durerea este amortita iar tu te vei simti mai bine pentru ore, si uneori chiar zile. Daca suferi de dureri de cap frecvente, artrita sau alte dureri recurente, aminteste-ti ca actul sexual poate reduce nivelul de durere, datorita oxitocinei.

Unde e dovada? Desi au existat numeroase studii efectuate cu privire la efectele pozitive ale oxitocinei, un studiu demonstreaza legatura dintre sex si reducerea durerii. In Experimental Biology and Medicine au fost publicate rezultatele unui studiu efectuat recent in care participantii au fost injectati cu oxitocina, iar in urma experimentului, durerile lor au fost reduse la jumatate. In plus, oxitocina ajuta la obtinerea unui somn mai bun, deci nu e de mirare ca sexul este urmat de un somn mai bun.

 

  • Sexul scade riscul de aparitie a cancerului de prostata

 

Cancerul de prostata reprezinta o ingrijorare majora pentru multi barbati din Statele Unite ale Americii si nu numai, si pe buna dreptate, pentru ca este al doilea tip de cancer ca frecventa aparut in cazul barbatilor. De fapt, aproape 29.000 de oameni au murit de cancer de prostata in 2009. Prostata, o glanda pozitionata intre vezica si penis, este direct legata de sanatatea barbatilor si de performanta sexuala a acestora.

Interesant este ca studiile recente au gasit o conexiune intre ejacularile frecvente la tineri si riscul scazut de a dezvolta cancer la prostata. Cele mai recente studii realizate in acest domeniu informeaza ca frecventa partidelor de sex si/sau ejacularea pot reduce riscul de cancer de prostata cu aproximativ 33%.

 

  • Sexul ajuta la intarirea muschilor pelvieni

 

Cele mai multe femei au auzit de exercitiile Kegel care intaresc muschii pelvieni (pubococcigieni), cei care iti sustin uterul si vezica, insa nu multe stiu ca acesti muschi aduc beneficii atat sexului, cat si sanatatii generale. La femei, muschii pelvieni “lucrati” sunt asociati cu o mai mare placere sexuala si o sansa redusa a incontinentei la batranete.

Sanatatea muschilor pelvieni este foarte importanta deoarece, fara un etaj pelvian sanatos, femeile sunt predispuse la prolapsul de organe pelvine, urinari frecvente si la pierderea tonusului vaginal.

 

Text: Andreea Popescu