5 femei remarcabile care au schimbat cursul istoriei

-0a0a0a458Intr-un domeniu care este considerat ca apartinand barbatilor, iar femeile sunt inca o minoritate, cu fiecare an ce trece se pare ca numarul celor care cer si capata brevete de inventie creste.  Secolul XX a fost cu siguranta unul plin de descoperiri, inventii si brevete, care au influentat in mod direct si categoric viata oamenilor. Noi va dovedim ca in mod gresit suntem tentati sa credem ca inventiile si brevetele apartin in cea mai mare parte domnilor.

Randice-Lisa Altschul inventatoarea telefonului mobil de unica folosinta

 

Randice-Lisa Altschul este dovada vie ca lipsa de expertiza intr-un anumit domeniu nu trebuie sa restrictioneze un inventator de la crearea unui produs nou.

Cu studii tehnice si cu putina instruire, in anul 1985 a devenit inventatoarea a mii de jucarii, fiind de meserie designer de jucarii. Prima sa inventie a fost jocul “Miami Vice”, inspirat din serialul omonim, iar o alta realizare a ei a fost un joc dedicat implinirii a 30 de ani de catre papusa Barbie.

Anul 1996 a fost anul in care Altschul a venit cu ideea ce i-a adus celebritatea in toata lumea: primul telefon mobil de unica folosinta.

Ideea de a inventa telefonul de unica folosinta i-a venit intr-un acces de furie cauzat de lipsa semnalului la telefonul mobil. In momentul in care convorbirea i-a fost intrerupta de lipsa semnalului, aceasta a fost tentata sa-l arunce din masina, insa a realizat ca un mobil costa destul de mult ca sa-l arunci intr-un moment de furie.

In acel moment s-a gandit ca ar fi bine sa inventeze un telefon mobil de unica folosinta, pe care oamenii sa-si permita sa-l cumpere si sa poata fi folosit 60 de minute, dupa care aparatul poate fi aruncat sau poate fi “reincarcat” cu minute.

Telefonul dispunea de un atasament tip hands-free. Inventia a fost denumita Phone-Card-Phone, iar dispozitivul avea grosimea a trei carti de credit fiind realizat din diverse produse de hartie reciclata.

Intre timp, Altschul continua sa lucreze la inventii noi, cum ar fi laptopul de unica folosinta. Ea a scris, de asemenea, o carte autobiografica despre experientele ei ca antreprenor si inventator.

 

 

Marion Donovan O’Brien – inventatoarea scutecului

Inventatoarea s-a nascut in Fort Wayne, Indiana, in 1917 si a crescut inconjurata de masini si de tot felul de inventii create de tatal si unchiul sau, dupa ce mama ei a murit cand ea avea sapte ani.

Dupa un timp, O’Brien s-a mutat in partea de est pentru a invata la Rosemont College, in suburbiile din Philadelphia. Dupa ce a absolvit, in 1939, a fost premiata cu o diploma in literatura engleza, primind astfel un job de asistent editor la revista Vogue din New York.

La putin timp, s-a casatorit cu James Donovan si a renuntat la cariera in favoarea familiei, mutandu-se impreuna cu sotul ei in Westport, Connecticut.

Maternitatea i-a dat acesteia un bun motiv de a revigora instinctele inovatoare ale copilariei sale. La fel ca toate mamele, ea era nemultumita de scutecele din material textil, pe care trebuia sa le spele dupa fiecare utilizare. Acest lucru a facut-o pe Marion sa realizeze primul ei scutec aparte folosind o perdea de dus.

In anul 1949, O’Brien a creat primul scutec “modern” rezistent la apa, confectionat dintr-un material absorbant de unica folosinta.

 

Ruth Handler, inventatoarea iconului Barbie

Ruth Handler a fost cofondatoare a Mattel si cea care a inventat papusa Barbie. Ideea de a inventa o astfel de papusa i-a venit in momentul in care si-a dat seama ca singurele jucarii de care se puteau bucura copiii la vremea aceea, si, deci, si fiica sa, erau papusile din hartie. Realizand ca ar putea fi o afacere foarte buna, Ruth a inceput sa se gandeasca serios sa creeze o papusa adult. I-a prezentat proiectul sotului ei, Elliot, cofondatorul companiei de jucarii Mattel.

In anul 1956, in timpul unei excursii in Europa, Ruth a descoperit papusa nemteasca, numita Bild Lilli, care iesise  pe piata in anul 1955 si fusese creata dupa modelul unui personaj care aparea intr-o caricatura desenata de Reinhard Beuthin, in ziarul “Die Bild-Zeitung”.

Odata intoarsa acasa, in America, Handler i-a cerut ajutorul inginerului Jack Ryan pentru realizarea designului papusii. Numele papusii Barbie a fost pus dupa numele fetitei lui Ruth, Barbara.

Lansarea oficiala a jucariei a avut loc pe 9 martie 1959, iar aceasta este considerata a fi pana in zilele noastre ziua de nastere a lui Barbie. In 1974, o strada din New York a primit, pentru o saptamana, numele de Barbie Boulevard, iar in 1985, artistul Andy Warhol a pictat un tablou cu imaginea acestei papusi.

 

Mary Phelps Jacob – inventatoarea sutienului

In 1913, Mary Phelps Jacob din New York a introdus in viata femeilor de pretutindeni sutienul, asa cum il stim astazi. Primul sutien modern care a fost recunoscut printr-un patent a fost cel realizat de insasi Mary.

Mary este una dintre cele mai cunoscute femei care au schimbat lumea.

Si asta pentru ca a inventat ceva numai pentru femei care, intr-adevar, le-a schimbat tuturor viata.

Intamplarea a facut ca Mary sa intampine o problema legata de purtarea unei rochii de seara pe care abia si-o cumparase pentru un eveniment monden, iar la acea vreme singurul mod de a sustine sanii sub rochie era folosirea corsetului realizat din oase de balena. In acel moment, impreuna cu camerista ei, Marie, ea a inventat un “dispozitiv” realizat din doua batiste, ceva panglica si niste snur, realizand astfel un sutien fara spate.

In anul 1914, Mary s-a prezentat la biroul de inventii cu schite ale proiectului ei. Acesta a fost patentat sub denumirea de “sutienul fara spate”.

Din pacate, fara publicitatea necesara, ea a vandut patentul unei frime din Connecticut, pentru 1.500 de dolari, iar respectiva firma a castigat peste 15 milioane de dolari din afacere, in urmatorii 30 de ani.

 

 

 

Mary Anderson – inventatoarea stergatorului de parbriz

Desi la prima vedere esti tentat sa crezi ca stergatoarele de parbriz au fost inventate de catre un barbat, istoria demonstreaza ca o femeie a facut acest lucru.

Din cauza serviciului, Mary mergea foarte des cu taxiul si a observat ca soferii acelor timpuri erau nevoiti sa deschida ferestrele masinilor, atunci cand ploua, pentru a reusi sa vada drumul.

Astfel, ea a conceput un dispozitiv, ca un brat, care sa poata fi actionat din masina, cu ajutorul unui levier.

Dupa ce a fost victima mai multor accidente provocate de vizibilitatea redusa, Anderson a decis sa ajute toti soferii si a realizat un brat mecanic, care se putea misca in functie de necesitati.

In noiembrie 1903, Mary Anderson a primit patentul pentru un dispozitiv care putea curata zapada, apa de ploaie si zloata de pe un parbriz, folosind o maneta aflata in interiorul masinii.

 

Text: Andreea Popescu