Mituri despre par si adevarul din spatele lor

shutterstock 71247349Cand vine vorba de ingrijirea parului, exista o multime de informatii, unele mai rezonabile, altele mai putin. Dar cat este realitate si cat fictiune in ceea ce priveste podoaba noastra capilara? Dezinformarea poate fi foarte periculoasa si poate avea consecinte nefaste asupra parului. Multele leacuri babesti si multitudinea produselor ineficiente, care pretind ca trateaza sau reabiliteaza firul de par, de cele mai multe ori au rezultate dezastruoase.

Pentru a-ti face munca mai usoara, ne-am informat si am aflat care sunt miturile si care adevarurile despre podoaba capilara. Check out!

 

Mit: Exista o pastila magica (sau ulei, ser sau balsam) care face parul sa creasca mai repede

Adevar:  Din pacate, nu, nu exista niciun fel de astfel de minunatie care sa faca parul sa creasca mai repede decat creste in mod normal. Cresterea parului este predeterminata genetic si este controlata de hormoni. Exceptie face cazul in care “pilula magica” afecteaza genele noastre sau hormonii, altfel nu exista nicio sansa ca parul sa-si grabeasca ritmul de crestere. Suplimentele de vitamine de baza pot oferi mici imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea parului, dar numai in cazul in care corpul nostru intr-adevar este lipsit de vitamine sau minerale.

 

Mit: Tunderea in mod regulat va face ca parul sa creasca mai sanatos

Adevar: Deoarece parul este mort, taierea varfurilor nu are niciun efect asupra a ceea ce se intampla la nivelul scalpului. Parul va creste in acelasi ritm predeterminat in fiecare luna si componentele individuale vor creste avand aceleasi dimensiuni ca si mai inainte. Taierea varfurilor poate da, cel mult, aspectul unui par mai voluminos.

 

Mit: Produsele scumpe dau intotdeauna rezultate bune

Adevar: Nu neaparat. Intotdeauna uita-te mai mult la ingredientele prezente in produs si mai putin la marca.  Nu toate produsele scumpe dau rezultate bune. Ingredientele, compozitia si termenul de valabilitate sunt cele care conteaza in ceea ce priveste ingrijirea parului.

 

Mit: Produsele comercializate pentru un anumit tip de par nu pot fi folosite pe un alt tip de par

Adevar:  Fals! Ingredientele sunt cele care conteaza, nu firma care comercializeaza produsul respectiv. De fapt, majoritatea produselor destinate parului dispun de acelasi set de trei pana la cinci ingrediente de baza. Parul deteriorat are nevoie de o doza buna de umiditate, proteine ??si ulei sa-si recapete aspectul sanatos. Acelasi lucru este valabil si pentru produsele recomandate pentru parul vopsit. Chiar daca parul tau nu este vopsit, poti folosi un produs pentru par vopsit, deoarece  formulele prezente in acest sampon tind sa fie mai blande (pentru a pastra culoarea parului).

 

Mit: Spalatul prea des afecteaza sanatatea parului

Adevar: Acest lucru depinde de mai multi factori. Parul poate fi spalat ori de cate ori doresti, fara sa-ti fie teama ca acest lucru va duce la inasprirea firului, cu conditia sa se utilizeze produse adecvate retinerii umezelii. Nu apa este inamicul celor care au, in general, parul uscat! Parul se usuca si se inaspreste de la diferitele sampoane folosite, de la balsamuri neadecvate tipului de par. Utilizarea corespunzatoare a produselor destinate hidratarii si ingrijirii parului iti va oferi posibilitatea sa iti speli parul ori de cate ori vrei, fara sa-ti mai faci griji ca va fi afectat.

 

Text: Andreea Popescu