5 moduri in care poti sa fii o mama fericita

shutterstock_15043600

Cea mai mare dorinta a femeilor devenite mame este aceea de a-si creste copiii bine, de a-i educa si de a-i transforma in niste adulti respectuosi. Dupa ce, mult timp, mamele au fost cele care au stiut intotdeauna ce este bine pentru copiii lor, dupa n incercari de a-i inscrie la diferite cluburi sportive, dupa n incercari de a-i invata regulile de baza in familie, dupa tot atatea incercari in care s-au chinuit sa ii educe si sa ii invete sa fie fericiti la maturitate cu ceea ce sunt ei cu adevarat, mamele ajung in situatia in care isi pun intrebarea: dar daca el este fericit, eu de ce nu sunt?

Tocmai din cauza faptului ca le este frica sa nu esueze in meseria de mama, acestea tind sa faca mai multe decat le sta in puteri. Citind materialul de mai jos, vei observa ca nu esti nici prima, nici ultima, nici singura care se teme ca nu va fi o mama buna. Relax! – orice femeie are in gene simtul matern.

  • Fii tu insuti!

O mare parte din stresul parintilor vine din incercarea constanta de a trai la standarde imposibile. O multime de mamici trec prin aceste stari care nu le dau pace si care parca le striga incontinuu ca nu se descurca excelent in calitate de mama. Aceste sentimente de inadecvare provin din comparatia constanta a acestora cu comportamentul altor mamici. “Este tentant sa te uiti in jurul tau pentru a vedea daca semeni in actiuni cu alte mame”, spune Megan Francis, autorul unei celebre carti de peste Ocean, despre secretele mamicilor fericite. Se pare ca, atunci cand femeile tind sa isi compare viata cu cele ale altora, nu reusesc sa obtina o imagine precisa a ceea ce sunt ele cu adevarat. Conform oamenilor de stiinta, se pare ca cel mai bun mod de a fi o mama fericita este acela de a fi tu insuti. “Nu incerca sa fii versiunea altcuiva, ci incearca sa fii cea mai buna versiune a ta. In felul acesta, copiii tai vor trai cu amprenta ta si nu cu cea a altor mame”.

  • Un mic moment de singuratate

Un mic moment de reculegere te poate face sa iti revii uimitor dupa ce toate activitatile de zi cu zi te-au pus la pamant. Stresul, noptile nedormite, dar si neajunsurile te fac sa devii o mama stresata, lucru ce poate duce la afectarea copilului. Timpul pe care il petreci departe de el din cauza jobului sau a treburilor casnice nu face altceva decat sa te indeparteze semnificativ de copilul tau. Toate activitatile devin, la un moment dat, coplesitoare si simti ca pur si simplu nu mai poti face fata. Ei bine, ia o pauza! Cateva ore in care sa stai singura, sa te odihnesti si sa iti pui in ordine gandurile pot face minuni atat pentru tine, cat si pentru sanatatea ta psihica. Singuratatea are doua scopuri foarte importante: in primul rand, permite mamelor sa se linisteasca, astfel incat acestea sa se poata reimprospata, iar in al doilea rand, singuratatea ofera un ragaz de a nu lua decizii pripite. Prin urmare, o mica pauza, de 2 ore, timp in care cel mic doarme sau este dus la gradinita, este bine-venita in viata oricarei mamici care se vrea a fi o mama buna.

  • Macar o zi libera pe saptamana

Desi cu mult timp in urma, ziua de duminica fusese anuntata zi libera, in ziua de astazi lucrurile s-au cam schimbat. De cand cu emailurile, telefoanele mobile, dar si cu accesul nelimitat la internet, timpul liber s-a diminuat semnificativ. Inainte, ziua de duminica era ziua in care toata lumea se odihnea si era proclamata “duminica in familie”. De ce? Pentru ca atunci, toata lumea isi petrecea duminica in familie, toti isi lasau grijile si problemele in afara casei si se odihneau, radeau, mancau alaturi de familie. Pacat ca toate aceste lucruri au fost uitate. Cercetatorii sunt de parere ca micutii care petrec macar o zi cu parintii lor sunt mult mai fericiti in viata. Acestea fiind spuse, lasa tot ceea ce ai de facut si dedica-i mai mult timp copilului tau.

  • Acorda timpul necesar activitatilor copilului tau

Undeva intre graba de a face mancare, curatenie si tot ce tine de viata de familie si cresterea si implicarea in cresterea copilului tau se afla… timpul, organizarea. Faptul ca nu esti o mama organizata te tine departe de activitatile importante din viata copilului tau. Fa-ti timp sa faci parte din viata copilului tau si asta te va face mai fericita si mai implinita cu tine insuti.

  • O casa curata, o familie fericita

Dezordinea este unul dintre cele mai inalte ziduri care stau in calea fericirii unei mame. O casa dezordonata nu va face altceva decat sa te tina departe de timpul destinat cresterii copilului tau. Intre a petrece timp cu cel mic si a face curatenie in casa, multe dintre mamici s-ar imparti, lucru ce nu va duce in niciun caz la satisfacerea deplina a vreunuia dintre ele. Incearca sa arunci de prin casa tot ce nu iti mai este folositor, achizitioneaza o masina de spalat vase si tine curata in permanenta doar camera de oaspeti. Stai in camera de oaspeti cu familia si astfel nu vei mai fi nevoita sa vezi dezordinea mare din celelalte camere. Nu intelege gresit, evident ca si restul camerelor au nevoie sa fie curate, insa incearca sa tii familia intr-o singura camera. Priveste partea buna a lucrurilor: petreceti timp impreuna! Pentru a pastra curatenia, asigura-te ca fiecare membru al familiei face ceea ce intra in atributiile sale. Daca sotul tau are ca sarcina aruncarea gunoiului si punerea pantofilor in dulap, asigura-te ca va face acest lucru de fiecare data. Asa iti usureaza si tie sarcinile si nu va mai fi loc de certuri.

 

Text: Andreea Popescu