5 sentimente toxice de care ar trebui sa scapi

decupat_5 sentimente toxiceEmotiile si sentimentele noastre nu ne determina doar starea de spirit, ci au si capacitatea de a ne influenta deciziile si, prin urmare, si viata. Avand in vedere ca nu toate sentimentele si emotiile traite au caracter pozitiv, trebuie sa le deosebim pe unele de altele, astfel incat pe cele toxice sa le indepartam pentru a nu ne deteriora starea fizica si psihica. Iata care este topul celor mai importante sentimente negative pe care trebuie sa le inlaturam din viata noastra.Anxietatea

Cand viziunea asupra viitorului este una sumbra, cand gandurile negative nu contenesc sa te atace si te confrunti incontinuu o senzatie de amenintare, inseamna ca ai cazut in patima anxietatii. Pana la un anumit nivel, anxietatea este normala, caci exprima un mod de a te proteja, este un fel de arma a psihicului pentru a se apara in fata unei presiuni externe. Insa, cand aceasta limita a fost depasita si resimti excesiv o teama irationala, anxietatea devine o emotie toxica pentru organismul tau si-ti poate afecta sanatatea, atat fizica, cat mai ales psihica.

Teama

Zilnic ne putem confrunta cu situatii care sa ne genereze disconfort, lucru care este perfect normal, insa problema se ridica in momentul in care acest disconfort devine constant. Sunt persoane care traiesc cu teama de a-si pierde locul de munca, cu frica de a nu fi parasite sau cu spaima bolii si a mortii. Aceste persoane trebuie sa-si schimbe mentalitatea, caci nu fac decat sa-si impovareze viata cu trairi toxice. In plus, teama este un disconfort psihic care impinge lent catre depresie.

Ranchiuna

Nu aleg sa-i spun ura, pentru ca ura este considerata o dusmanie cu cartile pe fata. In schimb, ranchiuna este o ura ascunsa, neexteriorizata, care nu face altceva decat sa macine sanatatea emotionala a persoanei ce o poarta. Incercati intotdeauna sa va puneti in locul celui pe care-l urati. Oare nu-i gasiti macar un motiv intemeiat pentru care a ales sa va raneasca? Oare merita sa va imbolnaviti cu pretul de a-l uri? Iertarea este un aliat de nadejde al persoanelor fericite si optimiste, asa ca invatati sa iertati!

Invidia

Invidia este un sentiment puternic care are capacitatea de a afecta relatiile interumane si modul de comunicare cu cei din jurul tau. Persoanele invidioase nu se pot bucura de succesele altora si se compara mereu cu ceilalti, ajungand sa se autoclaseze in permanenta pe plan secund. Din pacate, daca nu reusim sa tinem in frau invidia sau sa o inlaturam, aceasta va creste si ne va distruge chiar si relatiile de prietenie.

Vinovatia

Nu atingem acea parte a subiectului care se refera la vinovatia pe merit, ci abordam situatia din prisma vinei false. Sunt multe persoane care obisnuiesc sa se autoinvinovateasca sau, mai grav, se lasa invinovatite de ceilalti, acceptandu-si umil crucea, privind vina ca pe un refugiu de consolare. Ei bine, aflati ca este total gresita aceasta abordare. Vina falsa sau vina toxica are un efect letal asupra psihicului, si anume ii blocheaza capacitatea de a percepe bucuria si fericirea.

Sfat: Aceste sentimente sunt normale atat timp cat nu-ti domina viata. Incearca sa cauti mereu un echilibru intre partea fizica si emotionala. Invata sa te ierti si sa te iubesti mai mult.

Text: Madalina Manole