6 trucuri care te ajută să scapi de sughiț

Sughițurile pot fi foarte enervante și pot apărea brusc, în diferite momente din zi, oriunde te-ai afla. Ele reprezintă o contracție involuntară a diafragmei, care este urmată de închiderea bruscă a corzilor vocale, astfel producând sunetul sughițului.

Că ești la muncă, pe stradă, la un interviu, acasă, sughițul nu ține cont de toate astea și poate fi iritant atunci când începe și nu se mai termină. Poate apărea în timp ce vorbești sau mănânci și dispărea de la sine când decide el că “te-a enervat destul”.

Există multe trucuri pe care oamenii le încearcă pentru a scăpa de sughițurile frustrante. De la clasica încercare de a speria persoana care sughiță, la consumul unui pahar mare cu apă și la abținerea de a respira timp de zece secunde, aceste trucuri vechi și cunoscute de toată lumea se pot dovedi a nu fi de ajutor chiar întotdeauna.

Câteva dintre posibilele cauze ale sughițului :

  • Consumul de preparate /băuturi prea calde sau prea reci
  • Mese prea bogate
  • Mâncatul, băutul pe fugă sau fumatul
  • Nervozitatea și agitația accentuată, stresul
  • Simptome însoțitoare ale altor boli
  • Reacții de iritație la nivel gastric sau esofagian

În astfel de momente, ai nevoie de câteva remedii care să funcționeze pe bune și rapid. Iată cinci trucuri care te vor ajuta să scapi de sughițul care apare atunci când ți-e lumea mai dragă.Apasă-ți mâna

Apasă foarte tare cu degetul mare al uneia dintre mâini în palma celeilalte mâini. Dacă nu funcționează așa, încearcă să apeși pe mijlocul degetului mare cu celălalt deget mare de la mâna opusă, dar și cu degetul arătător.

E important să forțezi, să simți că te doare, astfel încât presiunea creată asupra degetului va distrage atenția sistemului tău nervos și vei scăpa de sughiț.

Mierea și uleiul de ricin

Dacă ești acasă și ai cele două ingrediente la îndemână, iar sughițul este unul care deja durează de ceva vreme, poți încerca remediul acesta. Amestecă 1 linguriță de miere cu 1 linguriță de ulei de ricin și gustă acest amestec o dată, scufundând degetul în asta.

Repetă asta de 2-3 ori. Acesta este un remediu ayurvedic ( terapie alternativă) eficient pentru a scăpa de sughiț. Atenție la uleiul de ricin! Acesta este un laxativ puternic, deci nu trebuie consumat în exces!

Felia de lămâie

Te-ai gândit vreodată că lămâia este bună chiar și atunci când sughiți? Acest mic aliment, pe care majoritatea oamenilor îl are în frigider, poate face minuni. Taie o felie de lămâie și ține-o în gură, mestecă felia ușor chiar dacă e acră, și vei scăpa rapid de sughiț.

Masează-ți terminațiile nervoase

O modalitate mult mai rapidă și care ar putea să funcționeze este să îți apeși ușor zona moale din spatele urechilor pentru a-ți calma nervul vag. Stimularea nervului vag ajută multe alte funcții sau combate anumite boli pentru că el este conectat la organele cele mai importante din corp. Legat de sughiț, poți încerca și să îți bagi degetele în urechi sau să îți acoperi urechile cu mâinile.

Îmbrățișează-ți genunchii

Așază-te pe scaun sau pe pat și apoi adu genunchii la piept și îmbrățișează-i. Acest lucru va calma diafragma, astfel încât sughițul va înceta.

Ține un cub de zahăr sub limbă

Nu strică niciodată să ai cuburi de zahăr în casă pentru că nu se știe niciodată la ce îți mai pot folosi, în afară de îndulicit în ceaiul sau cafeaua. Încearcă acest remediu și vezi dacă va avea rezultate în oprirea sughițului iritant.

Text: Bettina Cristea