84% dintre femeile insarcinate cred ca echipa de medici este cea mai importanta

shutterstock_15802645Reteaua privata de sanatate Regina Maria va inaugura oficial, la inceputul lunii octombrie, Spitalul Baneasa, primul spital privat din Romania dedicat sanatatii femeilor si copiilor. Spitalul Baneasa reuneste serviciile complexe de obstetrica-ginecologie cu cele de pediatrie, din momentul nasterii, pana la 18 ani.

Pana la momentul lansarii, Reteaua Regina Maria si-a propus sa afle raspunsul la intrebarea „Ce isi doresc femeile de la furnizorul lor de servicii de sanatate” chiar de la femei. Astfel ca, pe microsite-ul www.ceisidorescfemeile.ro,

1517 femei au completat chestionarul, in perioada 1 august – 6 septembrie 2012. Dintre acestea, 763 mame (50.30%), 619 femei fara copii (40.80%) si 135 femei insarcinate (8.90%).

Din rezultatele studiului reiese ca asteptarile femeilor insarcinate de la un spital dedicat femeilor si copiilor inclina balanta spre accesul la o echipa de medici foarte experimentati. Astfel, medicul de obstetrica-ginecologie ar trebui sa le ofere cele mai potrivite solutii pentru cazul lor, echipa de medici fiind cea mai  importanta (84%). O comunicare eficienta intre paciente si medici este apreciata, acest element fiind considerat necesar pentru un diagnostic corect (83,70%). Corelat, relatia de incredere intre medicul obstetrician si viitoarea mamica este deosebit de importanta (86.67%), aceasta percepandu-l ca fiind principala sursa de incredere, femeile insarcinate acordand mai putina importanta informatiilor aflate online (30%).

Pentru viitoarele mamici este important sa stie ca in spital au acces, in caz de nevoie, la investigatii si interventii ginecologice, indiferent de complexitatea lor (83%). Tot in ceea ce priveste spitalul, pentru 58% dintre viitoarele mame, acesta ar trebui sa aiba o buna pozitionare, iar jumatate dintre acestea isi doresc un spital cu o politica de preturi transparenta.

Femeile sunt foarte preocupate de subiectul gestionarii nasterilor premature si de dotarile care sa sustina medicul, acest studiu dovedindu-ne ca unul dintre lucrurile esentiale este posibilitatea interventiei in acest caz (77.4%). Existenta unei echipe de medici de garda disponibila in permanenta este si ea una dintre dorintele viitoarelor mamici (60%), in timp ce doar  56,30% considera ca fiind foarte important mediul in care vor  naste si planul de nastere pe care il discuta cu medicul ginecolog.

 

Text: Andreea Popescu