Activitățile casnice – un motiv pentru divorț?

În zilele noastre, când suntem atât de focusați pe joburi și apoi pe timp de calitate, cine mai are timp “de pierdut” și cu activitățile casnice?? Dar ce ne facem că și acestea trebuie făcute și că nu se poate să trăim într-o casă în care haosul să fie la el acasă. Păi, de multe ori, le facem pe repede înainte sau angăjăm o firmă specializată sau… de aici se deschide o adevărată cutie a Pandorei și apar multe discuții și frustrări care pot eroda încet, dar sigur, o relație.Trăim la serviciu și suntem în vizită acasă!

Știți “zicala” aceea mai nouă și atât de adevărată că trăim la serviciu și suntem în vizită acasă? Hilară, dar atât de reală, deoarece petrecem mai mult timp la birou decât acasă si parcă acele câteva ore care ne mai rămân acasă nu vrem să le pierdem cu lucruri total “insignifiante”, cum ar fi strâns de lucruri, curățenie și ordine. Cu toții am prefera să ne vedem cu prietenii, să vedem un film bun, să ieșim într-un club sau să ne jucăm cu copiii, dar uneori trebuie să lăsăm deoparte toate aceste activități distractive și să le facem pe acelea pe care trebuie, pe cele casnice, tocmai pentru a menține acasă un mediu sănătos și echilibrat pentru toată familia.

Spăl eu în baie și tu în bucătărie?

Deși aceste activități casnice necesită de multe ori foarte mult timp, toți membrii familiei trebuie să înțeleagă necesitatea acestor rutine și, de preferat, ar fi ca aceste activități să fie făcute împreună. Chiar și copiii pot contribui, cu activități pe măsura lor, cum ar fi să își facă ordine pe birou la rechizitele școlare sau în camera lor. Vremurile bunicilor noștri, când poate bărbatul era cel care asigura veniturile în casă, iar femeia avea grijă de casă și copii, au apus demult, acum fiind vremea în care este la putere egalitatea drepturilor și egalitatea între sexe. Și atunci, dacă tot este egalitate în toate, atunci să fie egalitate și la responsabilități, cum ar fi și treburile casnice.

Când sunt făcute în cuplu și în armonie, lucrurile merg frumos și ușor. Cel mai simplu ar fi ca cei doi parteneri să își împartă activitățile: ea face curat în casă și el face cumpărăturile sau ea îi calcă lui cămășile și el îi spală ei mașina sau de ce nu, să faceți împreună cam toate activitățile, de genul ea spală în baie și el în bucătărie. Astfel treaba va fi gata mult mai rapid, rămânându-le ulterior mai mult timp pentru activitățile cu adevărat distractive dintr-un cuplu.

Te duci la cumpărături sau divorțăm?

Cred că v-ați dat seama dupa întrebarea de mai sus că trebuie mereu să avem simțul umorului și că activitățile casnice, oricât de multe și neplăcute ar fi, nu pot constitui un motiv real pentru o ruptură atât de drastică precum un divorț. Este drept că acestea pot naște frustrări, că partenerul care le execută poate acumula nemulțumiri, că se poate simți folosit, că începe să se întrebe “Dar de ce fac numai eu? Dar de ce el/ea nu se implică deloc” etc, dar toate acestea sunt doar o mică parte dintr-o problem mare care ar putea fi în căsnicia voastră.

Comunicarea este cheia, în orice!

Așa că orice nemulțumire ați avea, fie că este ceva major, fie că este ceva minor de genul că nu a dus gunoiul ieri, discutați cu partenerul vostru! Alegeți un moment prielnic și cu tonul potrivit porniți o discuție, având în minte să găsiți o soluție care să vă mulțumească pe amândoi. Nu uitați că amândoi sunteți la fel de importanți într-o căsnicie, amândoi aveți aceleași drepturi, astfel că, cel puțin în cazul de față, acest lucru s-ar traduce că amândoi contribuiți și la bune și la rele, și la distracție și la… activitățile casnice!

But have fun with it!

Și de cele mai multe ori cu simțul umorului treci prin toate mult mai ușor. Chiar și dacă trebuie să… bați covoarele, să zicem!! Gândește-te că poți să-i dai o conotație fun, că poți, de exemplu, să ieși cu copiii la activitatea asta și să vă imaginați că îl bateți pe… Zeul Prafului de să-i meargă fulgii! Copiii se vor distra cu siguranță, ba chiar vor face și treaba pe jumătate, pentru că pusă într-un așa context hazliu, corvoada casnică s-a transformat brusc în ceva la care ar contribui până și prietenii copiilor voștri! So, have fun with it!

 

Text Cristina Niculescu