Adela Popescu – iubire și echilibru

Adela Popescu revine în platoul „Vorbește lumea” după un an în care a fost în concediu de maternitate. Actrița este o mamă cu normă întreagă și are împreună cu Radu Vâlcan doi băieți, Alexandru și Andrei, care îi fac viața perfectă. Pentru cititoarele Tonica, partenera de prezentare a lui Cove, de la emisiunea matinală de la PROTV, povestește cu sinceritate si lux de amănunte despre profesie, familie, vacanțe și amintiri, despre stil de viață și alegerile pe care le face.

Tonica: Cum te simţi să fii din nou la „Vorbeşte lumea”, la scurt timp după naşterea celui de-al doilea copil?

Adela Popescu: Mă simt foarte bine, îmi era foarte, foarte dor! Mi-a fost dor să râd cu Cove, mi-a fost dor de colegii mei.

Care a fost cea mai memorabilă zi din cariera ta?

Cea mai frumoasă zi a fost când am primit telefonul prin care eram anunțată că am luat castingul pentru „Numai Iubirea”. Nici nu știu de ce am fost atât de fericită, pentru că nu bănuiam că serialul va avea succesul pe care l-a avut, dar ceva din mine a simțit asta! Eram la Susani, într-o zi de vară, în camera mea, când a sunat telefonul pe la 6-7 seara. Am început să țopăi de fericire, să urlu, să cânt, apoi m-am dus și mi-am anunțat părinţii.

Dacă ar fi să alegi între muzică, actorie şi televiziune?

Slavă Domnului, nu știu dacă am ales eu sau lucrurile s-au așezat în viața mea. Acum, spre exemplu, am lăsat muzica în plan secund, pentru că nu aș fi putut fizic să particip la concerte sau să merg la înregistrări. Însă ce se întâmplă acum în televiziune este ideal pentru mine în acest moment al vieții mele. Nu știu ce se va întâmpla mai târziu. De asemenea, cu actoria, din fericire, am putut continua, pentru că am câteva spectacole la teatru. Urmează un film de lungmetraj, tocmai am terminat două scurtmetraje pe care le-am filmat, în regia lui Dan Tudor… Cu muzica voi vedea ce voi face din toamnă, dar cred că fiecare moment îți spune ce ai de făcut, te îndrumă exact către ce trebuie să faci.Despre succes și fericire personală

Care este cheia succesului în viață? Te consideri o femeie de succes?

Dacă ar ști cineva care este cheia succesului în viață ar stăpâni Pământul. Mi se pare că măsura succesului și măsura liniștii ne-o dăm singuri. Așa că, eu am învățat să nu spun niciodată o vorbă pe care aș putea s-o regret, să nu fac un gest care să depășească normele mele morale. În al doilea rând, dacă am ajuns să gândesc asta este pentru că părinții mei au fost la fel. Eu cred foarte tare în puterea exemplului și cred că asta este cea mai mare putere pe care noi o avem asupra copiilor noștri: de a fi un exemplu bun. De când sunt mamă îmi doresc să fiu mai bună, nu atât pentru mine, cât pentru ei. Mi se pare că am responsabilitatea viitorului lor.

Apoi mi se pare important să înțelegi că viață are un traseu foarte clar stabilit, nu în sensul de destin, nu în sensul că se știe de dinainte ce vei face mâine. Nu la modul acesta! La modul în care tu știi că dacă acum e totul foarte bine și toate merg strună, să nu fii luat prin surprindere când de mâine lucrurile vor intra un pic în declin. E pur și simplu un traseu firesc al lucrurilor… sus–jos, sus-jos, pentru că oamenii sunt tentați să facă gesturi necugetate atunci când lucrurile nu mai funcționează așa cum funcționau înainte. Ei trebuie doar să aibă răbdare cu decență și demnitate.

Din exterior, viața ta pare una fabuloasă, perfectă, aș putea spune… Ce crezi că îți mai lipsește ca să fii pe deplin împlinită?

Da? Așa se vede? Mă bucur!  Am și eu momente când o văd așa și am momente când nu o văd deloc așa. Tocmai ce spuneam, dar ce mai lipsește? Nimic! Efectiv în acest moment nu-mi doresc decât ca timpul să înghețe din punctul ăsta de vedere, pentru că toți cei de lângă mine sunt sănătoși. Mă îngrozește ireversibilitatea timpului și faptul că unele lucruri nu le putem controla, iar aici mă refer la sănătatea celor dragi. Dacă e să mă rog pentru ceva în fiecare zi, nu este pentru ceva ce mi-aș mai dori din punct de vedere financiar, ci îmi doresc să rămânem cum suntem acum, adică sănătoși.

Departe de lumea dezlănțuită

Cum arată vacanța ideală pentru tine?

Vacanța ideală pentru mine este următoarea: întotdeauna! Iar acum dacă ar fi să închid ochii, sigur m-aș vedea într-o țară exotică, tot la plajă, cu cei mici după mine, mai ales că vacanța asta m-am bucurat extraordinar de tare de prezența lui Alexandru. A crescut și el și ne-am putut înțelege foarte bine, a fost ca un partener de joacă, de vorbă, de bălăceală, de mâncat… de orice! Vacanța ideală îi are și pe cei doi copii ai noștri alături de noi. Fie într-o țară exotică, fie să vizităm țările nordice, în mod special satele din țările nordice. Îmi doresc mult să mergem într-un loc cu temperatura un pic mai scăzută, să avem geci pe noi sau pelerine de ploaie. Mă încântă gândul ăsta și să nu fie prea comercial.

Ce destinaţii noi ai descoperit? Poţi să ne povesteşți mai pe larg?

Vara asta am descoperit Cipru, o destinație care nu mă atrăgea deloc, deși foarte mulți prieteni de-ai mei fuseseră și erau încântați. Am descoperit multe avantaje: zbori doar două ore și locul în care noi am fost a fost foarte plăcut, un loc mai sălbatic, dar cu confortul de care ai nevoie atunci când mergi cu doi copii mici. Deci, ne-a plăcut foarte tare și, cu siguranță, ne vom reîntoarce. Am fost și în Egipt, imediat după botezul lui Andrei, și ne-a plăcut și acolo, dar am fost într-o altfel de configurație.

Am mers și cu bunicii, într-un resort all inclusive și deși pare mai ușor în felul acesta, poate fi complicat tocmai din cauza atracțiilor despre care oamenii spun că le ușurează viața. Alexandru dorea să se dea în toate toboganele, în toate tiribombele și să stea în toate locurile de joacă, așa că ajungeam într-o oră la plajă. De aceea, cred că în perioada asta cel mai important este să n-ai foarte multe lucruri care să-ți distragă atenția și să stai pur și simplu pe plajă, să te bucuri de scoici, de nisip și de apă. La iarnă cred că vom merge în Sri Lanka, despre care mi-a vorbit Dana Rogoz foarte frumos.

Care au fost cele mai interesante experiențe de care ai avut parte în călătoriile tale?

Îmi amintesc de o călătorie pe care am făcut-o în Seychelles. Am plecat împreună cu Laura Cosoi și cu iubitul ei și ne-am luat cazare doar pentru primele zile. Era o căsuță pe plajă. Destinația este absolut fabuloasă și după zilele pe care le-am consumat pe insula aceea, ne-am mutat pe o altă insulă, am închiriat o mașină și… atât, nu aveam niciun loc de cazare. Pur și simplu am hotărât să ne plimbam cu mașina și unde simțim că este o energie bună acolo vom sta. A fost fantastic. Pur și simplu, senzația că pui degetul și acolo vrei să stai este incredibilă. Din păcate, nu mai putem face asta acum, dar e bine că am făcut-o la vremea aceea.

Despre familie cu dragoste

Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit soție? Și mamă.

Țin minte și acum ziua în care m-a cerut Radu de nevastă. Se întâmpla după cinci ani de relație. Cumva era sigur că asta este direcția în care vrem să ne îndreptăm amândoi, dar nu mi-am imaginat niciodată că atunci când chiar s-a întâmplat să fiu atât de emoționată. Pur și simplu simțeam că plutesc! Apoi lucrurile au curs frumos, de la sine. Înainte de căsătorie noi ne-am trăit povestea de iubiți. Am călătorit mult amândoi, ne-am distrat și după toate acestea a urmat… next level pentru relația noastră. La o lună după ce ne-am căsătorit am și rămas însărcinată. A fost pur și simplu o demență.

De la nuntă și până acum mi s-a schimbat viața cât nu mi s-a schimbat până atunci. Nu-mi dau seama când am renunțat să mă pun pe mine pe primul plan și m-am transformat în femeia care doarme pe marginea patului, chinuită, cu capul copilului în coasta ei și cu alt picior în gură. Deci când am devenit omul asta care se sacrifică atât de tare fără să-i pară nimic anormal? Cred că se cheamă maturizare.

Cum reușești să îți împarți viața între carieră și familie?

Acum reușesc să le împart foarte bine. Am stat acasă și trebuie să mărturisesc că a fost incredibil de bine. Nu spun că nu-mi lipsește micul ecran, însă, aveam nevoie de perioada asta în care să stau acasă și să nu mă simt prost că o fac. Aveam nevoie de diminețile astea care trec greu, dar în același timp extrem de plăcut. Aveam nevoie să contrabalansez viața agitată pe care o am, de 15 ani de când am intrat în televiziune, cu un timp pe care-l dedic exclusiv familiei mele. Trebuie să mărturisesc că asta este una dintre cele mai frumoase perioade pe care le-am traversat.

Timpul petrecut cu cei mici este foarte important. Este adevărat că ne bucurăm de ajutor și ăsta nu este un lux pe care și-l permite oricine. Ajutorul acesta ne-a permis nouă să nu uităm de noi, să ieșim singuri la masă, să mergem la film și să n-avem sentimentul acela că suntem într-o închisoare. Oricum, avem stabilite prioritățile foarte clar.

Amintiri din copilărie

Care sunt cele mai importante lecții de viață pe care consideri că le-ai primit de la părinți?
Părinții mei sunt niște oameni buni! Nu mi-au spus că trebuie să fii bun, am văzut la ei. Mi-au insuflat dragostea și prețuirea pe care trebuie s-o ai pentru familie. Pur și simplu de la asta pornește totul, de la asta îți iei seva, aici prinzi rădăcini și ești puternic. Către familie te întorci atunci când îți este greu și este ceva ce nu am conștientizat așa negru pe alb, dar am simțit permanent.

Atunci când te gândeşti la copilărie, care sunt primele lucruri care îţi vin în minte?
Printre gândurile care mă trimit imediat în copilările este Toby – cățelul și bunul meu prieten de când eram mică. Apoi este ciorba de varză pe care o mâncam la umbră unui copac atunci când eram la cules de struguri sau porumb. Era mâncarea mea preferată când eram mică și chiar și acum îmi plouă în gură când mă gândesc. Îmi amintesc cu drag de cei doi cai ai lui tataie – Doina și Gruia. Țin minte că ne urcam în căruță și mergeam la bâlciul de peste deal. Apoi îmi amintesc drumurile pe care le făceam la mamaie Titina și căram diverse lucruri cu un cărucior. Sunt multe, enorm de multe amintiri.

Frumusețea ca ritual

Care este cel mai mare atu fizic al tău și ce ai schimba la tine, dacă ai putea?

Cred că am noroc cu părul meu care este foarte sănătos și lucios. Din fericire, mereu am putut să ies din casă necoafată pentru că este foarte drept și stă mereu bine. Îmi mai plac picioarele mele, mi se pare că sunt destul de drăguțe. Cred că am și un ten bun ținând cont că arată bine, deși atâția ani m-am machiat în fiecare zi. Totuși, cel mai mare atu al meu cred că-l constituie armonia dintre toate astea. Așa că, dacă e să mă iei la bani mărunți, nu-s cine știe ce, n-am nimic ieșit din comun, dar mi s-au aranjat toate în așa fel încât eu să fiu un pachet drăguț, armonios.

Care este ritualul tău zilnic de beauty?

Din păcate nu dețin nicio rețetă miraculoasă. Mă demachiez și eu ca toți oamenii și folosesc creme hidratante pentru ten și corp. Însă, am început să fiu foarte atentă la produsele pe care le folosesc, citesc bine ambalajul și am ajuns să știu de ce am nevoie, am renunțat să mai testez tot felul de produse. În rest, bună dispoziție! De cele mai multe ori pun muzică în casă și încerc să… „Enjoy the moment”. Da, felul în care te simți poate face parte dintr-un ritual de beauty.

Crezi în diete?

Da, cred în diete pentru că dietele înseamnă ceva diferit de regimurile alimentare. Regimul alimentar este pe termen scurt și este foarte drastic, pe când o dietă înseamnă un mod de viață și cred că într-adevăr asta este cheia succesului. Nouă ni s-a schimbat destul de mult dieta de când suntem părinți pentru că am devenit mult mai preocupați de calitatea alimentelor și de combinarea lor. Acum, spre exemplu, îmi doresc să mai dau jos vreo 5 kilograme și procesul ăsta văd că este destul de lent, dar am început să fac și sport – merg la pilates. Încerc să mănânc cât de cât echilibrat și ușor, ușor poate ajung la greutatea de dinainte să rămân gravidă. Se spune că kg pe care le acumulezi în 9 luni, tot în 9 luni trebuie să le dai jos așa că… mai am o șansă.

Cum îți place să te răsfeți în timpul liber?

Mă uit la un serial, este cea mai bună relaxare pentru mine. Îmi mai place să-mi iau o înghețată și să merg la film cu soțul meu și când avem timp testăm restaurantele bune din București. Totuși, dintre toate astea, serialele sunt pasiunea mea, relaxarea mea principală.

Ce planuri ai pentru toamnă, tu și familia?

Eu o să reîncep „Vorbește lumea”, iar asta înseamnă că de luni până vineri o să fiu câteva ore plecată de acasă. Alexandru o să continue să meargă la grădiniță și Radu o să înceapă filmările pentru proiectul în care este el implicat acum. Pe 23 august mergem cu toții la Susani pentru că este ziua tatălui meu și vrem să-l sărbătorim acolo. Iar în septembrie, octombrie o să începem să lucrăm pentru un film, dar mai sunt detalii de pus la punct.
Te rog să le transmiți un gând sau un sfat cititoarelor Tonica.

Să aibă grijă de ele, să fie atente la ele. Cunoaște-te pe ține însăți pare a fi cea mai complicată treabă, de fapt. De la asta vine totul! Vine echilibrul tău interior, vine sănătatea ta și e un cerc vicios, dacă tu te simți bine și ești echilibrat și sănătos atunci cei din jurul tău sunt la fel. Noi suntem în centrul universului multor oameni din jurul nostru și trebuie să avem grijă de ei.

Text: Iulia Mirică
Foto: PR