Adevarata poveste despre Mos Craciun. Tu stii cine este Mos Craciun?

shutterstock_114668050“El te vede cand dormi, el stie cand esti treaz… El stie daca ai fost rau sau bun…” El este cel mai asteptat personaj de copiii din lumea intreaga. El este Mos Craciun!

Crezi ca stii tot ce e de stiut despre acest om? Daca nu, citeste mai departe si afla tot ce se poate afla. (P.S. Daca nu citesti mai departe, s-ar putea sa nu gasesti nimic sub brad… doar zic  😀 

 

 

Cine era Mos Craciun, de fapt?

Legenda spune ca Mos Craciun nu a fost dintotdeauna o persoana calda, iubitoare si cu suflet bun. Se pare ca mosul nu era nici pe departe asa. Era o persoana rea, inumana si foarte razbunatoare. Spre deosebire de el, Craciunita, sotia lui, era buna, miloasa, iubitoare, cu un suflet bun si blajina. Ea este cea care i-a oferit adapost Fecioarei Maria cand aceasta era pe cale sa-L nasca pe Iisus.

Speriata fiind de furia si rautatea lui Mos Craciun, Craciunita s-a vazut nevoita sa o ascunda pe Fecioara Maria in iesle. Legenda spune ca, la aflarea vestii ca sotia sa a ascuns-o pe Fecioara Maria, acesta s-a infuriat si i-a taiat mainile. Fecioara Maria a facut o minune si i-a lipit bratele Craciunitei. Minunea nu s-a produs doar pentru Craciunita, ci si pentru Mos Craciun. Craciun, vazand aceasta minune si afland ca in grajdul sau s-a nascut Domnul Iisus, s-a cait si i-a cerut iertare lui Dumnezeu, devenind astfel primul crestin. Datorita intamplarii, acesta a devenit omul pe care cu totii il cunoastem si il indragim.

 

 

Cum arata Mos Craciun?

Cu totii stim ca Mos Craciun este acel batranel simpatic, cu barba lunga si deasa, imbracat in celebrul lui costum rosu. Insa, cu toate acestea, cati dintre noi stiu ca Mosul nu a fost ilustrat asa dintotdeauna? O pictura veritabila din 1860 realizata de Thomas Nast in cotidianul “Harper’s Illustrated Weekly” il infatiseaza pe Mos Craciun intr-un costum rosu cu nasturi negri, si nu cu curea la brau, cum il stim noi astazi. Chiar daca are diverse nume in functie de limba si infatisari care variaza de la o zona la alta, in functie de amplasarea geografica sau de cultura regiunii respective, Mos Craciun este, pana la urma, unul si acelasi.

 

Unde traieste Mos Craciun?

Mos Craciun traieste in Laponia, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care dau nastere cadourilor de Craciun. Acesta primeste scrisorile in Laponia si, in functie de cate boacane si fapte bune a facut fiecare copil pe parcursul anului, decide ce daruri sa-i trimita. Acestea fiind spuse, tu cat de cuminte ai fost?

 

Text: Andreea Popescu